Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Αισιόδοξη για το β΄ εξάμηνο του Χ.Α.

Την εκτίμηση ότι το Χ.Α. θα αρχίσει σταδιακά να κλείνει την ψαλίδα απόδοσης με τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού όσο το κλίμα διεθνώς σταθεροποιείται και θα έχει ένα καλύτερο β΄ εξάμηνο διατυπώνει η Citigroup.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Citigroup: Αισιόδοξη για το β΄ εξάμηνο του Χ.Α.
Την εκτίμηση ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα αρχίσει σταδιακά να κλείνει την ψαλίδα απόδοσης με τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού όσο το κλίμα διεθνώς σταθεροποιείται και θα έχει ένα καλύτερο β΄ εξάμηνο εφόσον τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για το EPS growth διατυπώνει η Citigroup.

Ο ξένος οίκος παρουσίασε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τη στρατηγική του για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε Έλληνες θεσμικούς επενδυτές χρησιμοποιώντας μια φράση-κλειδί για να αποδώσει την τρέχουσα πραγματικότητα: «Ο ελληνικός ουρανός δεν είναι -πια- γαλάζιος».

Το «θολό» τραπεζικό story, η απουσία καλών επενδυτικών ιδεών από την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και το γεγονός ότι διεθνώς η μικρή κεφαλαιοποίηση (στην οποία παρεμπιπτόντως συγκαταλέγεται το σύνολο σχεδόν του Χ.Α.) δεν είναι πλέον στη μόδα αποτελούν αυτήν τη στιγμή τα αδύναμα σημεία του Χ.Α.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών κατά το τρέχον β΄ τρίμηνο θα κρίνουν σύμφωνα με τον ξένο οίκο κατά πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι κερδοφορίας για τη φετινή χρονιά και εν μέρει για το 2009 και θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για την πορεία συνολικά του Χ.Α. κατά το β΄ εξάμηνο.

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένουν καλές σύμφωνα με τη Citigroup. Τα κέρδη ανά μετοχή για τις εισηγμένες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν φέτος με ρυθμό 10% με 11%, εφόσον δεν υπάρξουν, το επόμενο διάστημα, υποβαθμίσεις προβλέψεων από μεγάλες εταιρίες ή αποτελέσματα α΄ τριμήνου που να οδηγήσουν σε υποβάθμιση εκτιμήσεων κερδοφορίας. Αν το EPS growth επιβεβαιωθεί, τότε για το Χ.Α. θα είναι μια θετική χρονιά σύμφωνα με τη Citigroup, καθώς παραδοσιακά στο ελληνικό χρηματιστήριο η βελτίωση της κερδοφορίας συνοδεύεται και από ενίσχυση των κεφαλαιοποιήσεων.

Η Citigroup παραμένει ουσιαστικά ουδέτερη απέναντι στις ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας ότι το υπό εξέλιξη β΄ τρίμηνο της χρονιάς θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το κατά πόσο η χρηματοπιστωτική κρίση και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα επηρεάσουν τα επιθετικά προγράμματα επέκτασης των χορηγήσεων που υλοποιούν. Οι βραχυπρόθεσμες επιλογές της επικεντρώνονται σε κλάδους ή μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως τα τυχερά παιχνίδια, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και το λιανεμπόριο. Από τις τράπεζες προτιμά αυτές με χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις όπως η Εθνική.

Ο ξένος οίκος επισημαίνει ότι η εν εξελίξει ομαλοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών θα βοηθήσει σε πιο ισορροπημένη άντληση κεφαλαίων από καταθέσεις και προσφυγή στις κεφαλαιαγορές, ενώ εστιάζει το ενδιαφέρον του στο κατά πόσο θα μετακυλιστεί η άνοδος του κόστους χρήματος για τις τράπεζες στους πελάτες τους και κυρίως στις εταιρικές χορηγήσεις που κρίνεται ότι διαθέτουν μεγαλύτερα περιθώρια μετακύλισης του κόστους.

Το 82% των πελατών της Citigroup βρέθηκε overweight σε ελληνικές μετοχές

Η Citigroup αναφέρεται διεξοδικά και στους λόγους πτώσης του Χ.Α. σημειώνοντας ότι προήλθε σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι πολλά ξένα χαρτοφυλάκια όπως και η πλειονότητα των πελατών της βρέθηκαν στις αρχές του έτους με θέσεις σε ελληνικές μετοχές σημαντικά υψηλότερες από τη βαρύτητα του ελληνικού χρηματιστηρίου στους ξένους δείκτες.

Το γεγονός ότι αυτό συνέβη σε μια περίοδο όπου οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έφευγαν από την "επενδυτική μόδα" πυροδότησε πωλήσεις με εμφανή απουσία αγοραστών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως από έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ των πελατών της Citigroup στις αρχές του έτους προέκυψε ότι το 82% εξ αυτών είχε μεγαλύτερες θέσεις σε ελληνικές μετοχές από τη στάθμιση του Χ.Α. και η συνειδητοποίηση αυτή επέδρασε αρνητικά καθώς όλοι έσπευσαν να μειώσουν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με τη Citigroup στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου το Χ.Α. "έπεσε" με καθαρές εκροές μόλις 690 εκατ. ευρώ, όταν στο σύνολο του 2007 είχε καθαρές εισροές 5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιο "μάκρο ή μίκρο νέο" που να δικαιολογεί το sell off πέραν της υπερέκθεσης όλων σε ελληνικές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v