Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ:Είμαστε (σχεδόν) έτοιμοι για τον έλεγχο FTSE

«Η ελληνική αγορά δεν πληροί ένα μόνο από τα κριτήρια που έχει θέσει ο οίκος FTSE, το οποίο θα τακτοποιηθεί  με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο euro2day ο  Σ. Λαζαρίδης.

ΕΧΑΕ:Είμαστε (σχεδόν) έτοιμοι για τον έλεγχο FTSE
«Η ελληνική αγορά δεν πληροί ένα μόνο από τα κριτήρια που έχει θέσει ο οίκος FTSE, ωστόσο και αυτό το σημείο αναμένεται να τακτοποιηθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού του ΧΑ, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο euro2day ο Γενικός Διευθυντής της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Η επικείμενη επίσκεψη στελεχών του FTSE στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες συνδέεται με την επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών FTSE ΧΑ και σε καμία περίπτωση με αποφάσεις ή ανακοινώσεις από την πλευρά του Οίκου, περί υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς.

Ούτως ή άλλως οι σχετικές ανακοινώσεις των FTSE περί κατάταξης όχι μόνο της ελληνικής αλλά και των υπολοίπων αγορών θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο και η όποια απόφαση (σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή) θα ισχύσει από το 2009.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κινδυνεύει να αφαιρεθεί από την κατηγορία "developed-market", σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του οίκου σχεδιασμού παγκόσμιων δεικτών FTSE, ενώ αξιωματούχοι είπαν ότι είναι αισιόδοξοι πως αυτό θα αποφευχθεί.

Η FTSE έθεσε την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης με την πιθανότητα υποβιβασμού το 2006, μια κίνηση που αν πραγματοποιηθεί μπορεί να προκαλέσει ρευστοποιήσεις κεφαλαίων.

Τα προβλήματα σχετίζονται με τη χαμηλή ρευστότητα της αγοράς παραγώγων και τις διαδικασίες δανεισμού μετοχών

"Δεν έχουν πολλές προκλήσεις", είπε ο επικεφαλής της FTSE Mark Makepeace σε συνέντευξή του στο Reuters στην Ταϊπέι.

"Πιστεύω αντιμετωπίζει πραγματική πιθανότητα" για υποβάθμισή τους (από developed σε advanced emerging).

Bάσει πρόσφατων στατιστικών, τα ξένα χαρτοφυλάκια κατέχουν περισσότερο του 50% των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ελληνικές μετοχές έχουν κεφαλαιοποίηση 155 δις ευρώ.

Η Ελλάδα, που προήχθη στην κατηγορία "developed" μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2001, τέθηκε υπό παρακολούθηση λόγω της αποτυχία της να ικανοποιήσει τα έξι κριτήρια, τα ελάχιστα που απαιτούνται για την αποφυγή της προειδοποίησης.

Ο κ. Makepeace είπε ότι θα βρεθεί στην Ελλάδα σε δυο εβδομάδες προκειμένου να εκτιμήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις αρχές του χρηματιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v