Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαφωνεί με ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ ο ΣΕΙΣΕΤ

Μη σκόπιμη κρίνει την πώληση του 34% της ΕΧΑΕ ο ΣΕΙΣΕΤ, καθώς επισημαίνει ότι οι τράπεζες που ενδιαφέρονται, θα αποκτήσουν τον έλεγχο ενός αναπτυξιακού εργαλείου της ελληνικής οικονομίας.

Διαφωνεί με ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ ο ΣΕΙΣΕΤ
Ο Σύνδεσμος Εισηγμένων Εταιριών Χ.Α. (ΣΕΙΣΕΤ) διατυπώνει τις απόψεις του, όσον αφορά την πρόταση ιδιωτικοποίησης της ΕΧΑΕ και συγκεκριμένα, επί του σχεδίου νόμου, ίδρυση και εποπτεία χρηματιστηρίων και οργανωμένων αγορών, νέων αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τροποποιήσεων χρηματιστηριακής νομοθεσίας, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή.

Οπως επισημαίνεται από τον ΣΕΙΣΕΤ, οι μεγάλες τράπεζες, μετά την εξαγορά του 34% των μετοχών ΕΧΑΕ, αποκτούν τον έλεγχο ενός αναπτυξιακού εργαλείου της ελληνικής οικονομίας και παραμένουν κατ’ ουσίαν ο μοναδικός χρηματοδοτικός μοχλός της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα οι τράπεζες, αποκτούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο του Δ.Σ. του Χ.Α., αφού, ως κύριος μέτοχος της ΕΧΑΕ, θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τα μέλη του.

Επομένως, θα μπορούν να απορρίπτουν αιτήσεις εταιριών για εισαγωγή των μετοχών τους στο Χ.Α. ή για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και να τις κατευθύνουν σε τραπεζικό δανεισμό, με σημαντικά υψηλότερο κόστος χρήματος, αν κρίνουν ότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Ο ρόλος του ελληνικού χρηματιστηρίου, επισημαίνει ο ΣΕΙΣΕΤ, ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, κινδυνεύει να υποβαθμισθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση του θεσμού του χρηματιστηρίου με προφανείς επιπτώσεις στις εισηγμένες εταιρίες και το επενδυτικό κοινό.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων, όπως ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, η ΕΘΕ, η ΕΕΤ, ο ΣΜΕΧΑ, ο ΣΕΙΣΕΤ και η ΕΕΕΧΑ κατά την εκλογή του επόμενου Δ.Σ. του χρηματιστηρίου, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματική διοίκηση κατά τους κανόνες, μεταξύ άλλων, της εταιρικής διακυβέρνησης, και προς αποφυγή αναπότρεπτων συγκρούσεων συμφερόντων.

Η εμπειρία και οι γνώσεις των εκπροσώπων των φορέων σε θέματα χρηματιστηρίου και κεφαλαιαγοράς θα συμβάλουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσουν συνθήκες διαφάνειας, αμεροληψίας και αξιοπιστίας.

Περαιτέρω, εκπρόσωποι των ανωτέρω φορέων θα πρέπει να συμμετέχουν, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και σε επιτροπές διαβούλευσης των οργάνων της κεφαλαιαγοράς, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ιδιαίτερα κατά την εξέταση Οδηγιών ή Κανονισμών, να τυγχάνουν της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι θα ήταν χρήσιμο να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική συμμετοχή των εισηγμένων εταιριών σε έναν από τους οργανωμένους φορείς της αγοράς, ώστε διά μέσου αυτού να εκπροσωπούνται στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v