Αντιδράσεις στη συγχώνευση ΕΧΑΕ - ΧΚΘ

Η πιθανότητα συγχώνευσης του ΧΚΘ με το Χ.Α. αποτελεί σενάριο υποβάθμισης του ξεχωριστού και διακριτού ρόλου που πρέπει να έχει το ΧΚΘ, επισημάνθηκε σε σύσκεψη των οικονομικών φορέων της Θεσσαλονίκης.

Αντιδράσεις στη συγχώνευση ΕΧΑΕ - ΧΚΘ
Με πρωτοβουλία των προέδρων του ΣΒΒΕ - Δ. Συμεωνίδη, ΕΒΕΘ - Δ. Μπακατσέλου και του ΣΕΒΕ - Ε. Πλαλή, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των διοικήσεων των φορέων το Σάββατο 17 Μαΐου, στην αίθουσα του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Κατούνη 16 – 18, Θεσσαλονίκη), με θέμα το μέλλον και τις προοπτικές του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

H πιθανολογούμενη απορρόφηση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. και η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτέλεσαν τα κεντρικά θέματα της ειδικής ευρείας σύσκεψης στην οποία προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γ. Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Μαγκριώτης, βουλευτές της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης σημαίνουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Βορείου Ελλάδος και η διοίκηση του ΧΚΘ.

Όσον αφορά στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ομίλου της ΕΧΑΕ, οι διοικήσεις των φορέων επεσήμαναν ότι το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνιστά μια δυναμική περιφερειακή δομή στήριξης, ενθάρρυνσης και παροχής τεχνογνωσίας προς την επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδος, ενώ παράλληλα αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προέδρων, η πιθανότητα συγχώνευσης του ΧΚΘ με το Χ.Α. αποτελεί σενάριο υποβάθμισης του ξεχωριστού και διακριτού ρόλου που πρέπει να έχει το ΧΚΘ.

Η θέση των φορέων της πόλης αλλά και του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της Βορείου Ελλάδος συνιστά ότι το ΧΚΘ θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη θυγατρική του ομίλου της ΕΧΑΕ με αυξημένες αρμοδιότητες.

Στο θέμα των επιπτώσεων που προκαλεί το νομοσχέδιο σχετικά με τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που είναι προς ψήφιση στη Βουλή, οι πρόεδροι των φορέων εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αφαιρεί από το ΧΚΘ όλες τις αρμοδιότητες που έχει ως σήμερα στην αξιολόγηση φακέλων για την εισαγωγή επιχειρήσεων στο Χ.Α.

Για τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, όπως επισημάνθηκε, η προοπτική αυτή αποδυναμώνει πλήρως τον ρόλο του ΧΚΘ και οδηγεί στην πλήρη απαξίωσή του.

Η κοινή πρόταση που διαμορφώθηκε προβλέπει την τροποποίηση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία το ΧΚΘ διατηρεί την ευθύνη ελέγχου όσον αφορά στο περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου των εταιριών που αιτούνται την εισαγωγή των μετοχών τους στη ΝΕΧΑ και των ΕΛΠΙΣ στην ΕΑΓΑΚ, καθώς και των εταιριών εκείνων που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και αιτούνται την εισαγωγή των μετοχών τους σε αγορά χρηματιστηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής συμφώνησαν η επίδοση του ψηφίσματος της συνεδρίας να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαΐου 2003, από τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη.



Οι παραπάνω θέσεις στηρίζονται στα απτά αποτελέσματα ανάπτυξης που έχει να επιδείξει το ΧΚΘ κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα πορείας του.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει διπλασιάσει το ποσοστό των βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Χ.Α., ενώ στο πλαίσιο της ΝΕΧΑ το ποσοστό των εταιριών στον χώρο της Β. Ελλάδος αγγίζει το 50%.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού των Βορειοελλαδιτών μικροεπενδυτών στο σύνολο των μικροεπενδυτών του Χ.Α., ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, προκύπτει ότι ο Βορειοελλαδίτης μικροεπενδυτής είναι κατά 20% περισσότερο ενεργός από τον μέσο μικροεπενδυτή του Χ.Α.

Επιπλέον τα οικονομικά αποτελέσματα του ΧΚΘ αναδεικνύουν τη σημαντική προσπάθεια που έχει καταβληθεί για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά και τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών, σε μια περίοδο όπου το επενδυτικό κοινό της Βορείου Ελλάδος καταγράφει σημαντική πτώση των συναλλαγών του. Ειδικότερα, στην επταετή πορεία του ΧΚΘ καταγράφηκε απόδοση μερισμάτων στους εκάστοτε μετόχους του ύψους 1.240.000 ευρώ, επί συνολικών κερδών 3.586.000 ευρώ.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ακόμη και το 2002 και παρά την οριακή αύξηση των ζημιών σε σχέση με το 2001, εξαιτίας του συνολικά αρνητικού κλίματος που επικράτησε στο σύνολο της ελληνικής χρηματαγοράς, το ΧΚΘ παρέμεινε με θετικό αποτέλεσμα στα λειτουργικά του κέρδη προ αποσβέσεων και προβλέψεων για υποτίμηση χρεογράφων.

Όσον αφορά στα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι στο α΄ τρίμηνο του 2003 το ΧΚΘ σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών του κατά 7% και μείωση του κόστους των πωλήσεων κατά 31%, στηριζόμενο σε μια σειρά νέων εξειδικευμένων δραστηριοτήτων που ανέπτυξε.

Αντικείμενο ευρύτερου προβληματισμού και σχολιασμού της σύσκεψης αποτέλεσε η ελάχιστη συμμετοχή του ΧΚΘ στα έσοδα που αυτό δημιουργεί στην ΕΧΑΕ, σε συνδυασμό με την παράλληλη χρέωση σ΄αυτό του συνολικού κόστους της υποστήριξης του κόμβου επικοινωνίας των υποκαταστημάτων των χρηματιστηριακών εταιριών στη Θεσσαλονίκη και της ανάπτυξης των αγορών του Χ.Α. στη Βόρειο Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το ΧΚΘ είναι μία θυγατρική ”παγκόσμιας πρωτοτυπίας” που, ενώ επωμίζεται όλο το κόστος των επιπλέον εργασιών που αναλαμβάνει και εκτελεί για λογαριασμό της μητρικής, δεν μετέχει καθόλου σε σημαντικό ποσοστό των κερδών αυτών, που διοχετεύονται απ’ ευθείας στη μητρική, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα προεδρεία των φορέων, αξιολογώντας τεχνοκρατικά το ΧΚΘ ως όχημα ανάπτυξης και νέων εσόδων της ΕΧΑΕ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τυχόν μετατροπή του ΧΚΘ, σε υποκατάστημα της ΕΧΑΕ ή του Χ.Α., πρώτα από όλους θίγει τα ίδια τα συμφέροντα της ΕΧΑΕ και κατ΄ επέκταση των μετόχων της.

Κατά την ίδρυσή του το ΧΚΘ ως ανώνυμη εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε, κατόπιν συνδυασμένων ενεργειών και των τοπικών φορέων, με 1 δισ. δραχμές περίπου από τα ταμεία της Ε.Ε., χρήματα τα οποία υπό τη μορφή της καθαρής του θέσης κατέληξαν σήμερα να αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ΕΧΑΕ.

Η τυχόν μετατροπή του ΧΚΘ σε υποκατάστημα θα σημάνει τον αποκλεισμό του – άρα και της εισηγμένης ΕΧΑΕ ως κύριου μετόχου του - από πηγές εσόδων, όπως τη συμμετοχή σε περιφερειακής υφής προγράμματα (INTERREG III , ΠΕΠ, κ.α.), από τον θεσμό των ετήσιων donors, που από εφέτος το ΧΚΘ ξεκίνησε σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας, από την ανάπτυξη νέων εργασιών και δράσεων από κοινού με τοπικούς φορείς, από τη συμμετοχή στα αναπτυξιακά προγράμματα της περιφέρειας κ.ο.κ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, οι φορείς της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι η επιχειρηματολογία όσων αντιστρατεύονται την ύπαρξη του Χρηματιστηριακού Κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως ατεκμηρίωτη, βασισμένη στη λογική του στείρου συγκεντρωτισμού που καταρρίπτει κάθε φιλότιμη προσπάθεια της περιφέρειας για ανάπτυξη και πρόοδο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η ανάγκη για περιφερειακή σύγκλιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας είναι επιτακτική και επιβεβλημένη.

Σε μια Ευρώπη των περιφερειών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπως όλοι οραματιζόμαστε και προσδοκούμε, και πολύ περισσότερο στη χώρα μας, οποιαδήποτε αποδυνάμωση ή απαξίωση θεσμών και υποδομών της περιφέρειας, όπως το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αντιτίθεται ξεκάθαρα σε κάθε προσπάθεια σύγκλισης και ισόρροπης ανάπτυξης.

Το ΧΚΘ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα περιφερειακής δομής στήριξης και ενθάρρυνσης του επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής μας. O επιχειρηματικός κόσμος της Β. Ελλάδος δηλώνει απερίφραστα ότι θα αντιταχθεί σύσσωμος σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΧΚΘ.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή δύο επιστολών ψηφισμάτων που αφορούσαν η μεν πρώτη στις επιπτώσεις του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και απεστάλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με κύριο αίτημα τη δημιουργία παραστήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Θεσσαλονίκη, και η δεύτερη στο θέμα της πιθανής συγχώνευσης του ΧΚΘ με το Χ.Α., η οποία απεστάλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με κύριο αίτημα τη διατήρηση του ΧΚΘ ως αυθύπαρκτης Α.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v