ΟΤΕ: Tα συν και πλην της ανάλυσης για τη βαριά μετοχή που έμεινε πίσω

Η πίεση στη μετοχή και η συσχέτιση με τη συμμετοχή του ΟΤΕ στον MSCI Greece Standard. Το πλεονέκτημα που έχει σε όρους αποτίμησης. Ποια είναι τα σημεία στήριξης και αντίστασης.

ΟΤΕ: Tα συν και πλην της ανάλυσης για τη βαριά μετοχή που έμεινε πίσω

Η φετινή χρονιά για τον τίτλο του ΟΤΕ θα είναι μια προσπάθεια από τον πάλαι ποτέ leader της αγοράς, σε όρους κεφαλαιοποίησης, να επιστρέψει.

Μετά από μια απογοητευτική επίδοση για το 2023, -8% η μετοχή του ΟΤΕ και +44% ο Γενικός Δείκτης, η αγορά και οι αναλυτές δεν «φαίνεται» να ποντάρουν σε αλλαγή ρότας. Μετά από πολλά χρόνια στη λίστα με τις κορυφαίες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο τίτλος του ΟΤΕ, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, δεν θεωρείται φαβορί.

Με την κεφαλαιοποίησή του να κυμαίνεται στα 5,5 δισ. ευρώ περίπου, είναι πλέον χαμηλότερα σε market cap από Eurobank, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ αλλά και Mytilineos. Η επαναγορά των μετοχών από το ταμπλό του ΧΑ έχουν μειώσει τη συμμετοχή του ΟΤΕ στον δείκτη MSCI Greece Standard. Από την πρώτη θέση, που ήταν για πολλά χρόνια, βρίσκεται στην έβδομη, πίσω από τις Eurobank, Mytilineos, Alpha Βank, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και Jumbo. Είναι γεγονός, επίσης, ότι ο Γενικός Δείκτης και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα βρίσκονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, αν οι μετοχές του ΟΤΕ δεν κινούνταν σε αρνητικό έδαφος το 2023.

Από τις αρχές του έτους, οι μετοχές του οργανισμού συνεχίζουν την υποαπόδοσ;h τους, με την επίδοση να προσεγγίζει το 1% και την αγορά στο +5%. Μεγάλη σημασία θα έχει στην πορεία της αγοράς πιθανή συνέχεια στην πίεση της μετοχής του ΟΤΕ.

Η μέση τιμή-στόχος είναι στα 17,50 ευρώ και το περιθώριο ανόδου προσεγγίζει το 35%, αλλά παρά το υψηλό upside potential, η μέση σύσταση των αναλυτών είναι ουδέτερη (hold). Φυσικά δεν είναι όλοι οι αναλυτές ουδέτεροι ή αρνητικοί, αφού π.χ. ο επενδυτικός οίκος της Barclays ανέβασε πρόσφατα τον πήχη για τη μετοχή στα 19 από τα 18 ευρώ με σύσταση αγοράς και με το περιθώριο ανόδου να ξεπερνά το 45%.

Το στοιχείο που θα είναι κομβικό για τη μετοχή είναι η αλλαγή της διοίκησης με την αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ και τον ερχομό του Κώστα Νεμπή. Η διοίκηση Τσαμάζ μπορεί να έχει θέσει ως όραμα για την εταιρεία για το 2030 την εξέλιξη σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της αξίας για τους μετόχους. Ωστόσο είναι εμφανές ότι από τη μετοχή λείπουν οι καταλύτες που θα δώσουν λαβή σε ένα επενδυτικό στόρι.

Ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι πολύ πιο έντονος από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η μετοχή του ΟΤΕ είναι διαπραγματεύσιμη με discount, τόσο έναντι της αγοράς όσο και έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών. Η αποτίμηση της μετοχής σε όρους EV/EBITDA είναι μόλις 4,5 φορές για τα έτη 2024-2025, αντίστοιχα, και κάτω από 10 φορές τα καθαρά της κέρδη.

Η τεχνική εικόνα για τον ΟΤΕ είναι προβληματική για την αγορά συνολικά, παρότι η πίεση που έχει δεχθεί οφείλεται και σε τεχνικούς λόγους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μείωσης της συμμετοχής του στους δείκτες MSCI και FTSE.

Mε τη βοήθεια της κυματικής ανάλυσης, φαίνεται ότι στο βασικό σενάριο, η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται σε ένα κύμα C και σε υποκύμα 3, το οποίο μπορεί να έχει στόχο τιμής τα 12,60 ευρώ και χαμηλότερα τα 12,10 ευρώ. Ισχυρές στηρίξεις είναι τα επίπεδα των 11,30 και 10,60 ευρώ. Οι στηρίξεις χαμηλότερα είναι η περιοχή των 11,90 με 12,10 ευρώ και η περιοχή των 10,60 ευρώ προκύπτουν ως 50% και 61,8% Fibonacci επίπεδα.

H ανοδική αντίδραση, αν προσπαθήσουν οι αγοραστές να αφυπνιστούν, τότε ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ζώνη αντίστασης των 13,80 ευρώ, καθώς μέσα εκεί «στριμώχνονται» οι δύο κινητοί μέσοι όροι των 200 ημερών (απλός και εκθετικός 200άρης). Σε αυτό το επίπεδο, το squeeze των συσσωρευμένων short θέσεων που έχει η αγορά στη μετοχή του οργανισμού θα δώσει άλμα σε άλλα επίπεδα αποτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v