Η τροφοδοσία μακροοικονομικών ειδήσεων της προηγούμενης εβδομάδος, μας επιβεβαίωσε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζει να προσελκύει περισσότερους εργαζόμενους ενώ συνεχίζεται ακατάπαυστα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διατηρώντας την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με τον πληθωρισμό να φαίνεται ότι καταλαγιάζει.
Εδώ όμως ίσως τελειώνουν τα καλά νέα. Οι προθεσμιακές αγορές ενώ μόλις πριν ένα μήνα στοιχημάτιζαν ότι τα παρεμβατικά επιτόκια της FED θα υποχωρήσουν κατά 0,75% μέχρι το τέλος του 2024, αυτή την στιγμή προεξοφλούν ότι το ύψος των μειώσεων θα ανέλθει στο 1-1,25% και μάλιστα με πολύ υψηλή πιθανότητα η πρώτη μείωση να λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο.
Κρίνουμε ότι αυτή η ακραία εκτιμώμενη προοπτική θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε ένα περιβάλλον υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές, επ’ ευκαιρία των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας των κεντρικών Τραπεζών FED και ΕΚΤ οι οποίες θα προσπαθήσουν με τις αποφάσεις τους να μην δείξουν βιασύνη στην απομάκρυνση από το καθεστώς του “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” των πρόσφατων συνεδριάσεων. Με τις δηλώσεις τους στις συνεντεύξεις τύπου που θα ακολουθήσουν, οι διοικητές τους θα προσπαθήσουν να κατευνάσουν την υπερβολική αισιοδοξία των αγορών για το μάλλον απίθανο ενδεχόμενο των 5 μειώσεων εντός του 2024.
Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των κεντρικών Τραπεζών, ότι για κάποιο διάστημα ακόμη παραμένει ο κίνδυνος να επιστρέψει ο πληθωρισμός.
Σ' αυτό το μακροοικονομικό πλαίσιο θα επαναλάβουμε την εκτίμησή μας, ότι η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και η προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας κατά 11,5% εντός του 2024, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε σαφώς υψηλότερες τιμές του ιστορικά ανώτερου των 4800 μονάδων.
Μέχρι τότε εκμεταλλευτείτε τις υψηλές διακυμάνσεις και τις υποχωρήσεις των τιμών και απολαύστε την διαδρομή για τα νέα ανώτερα.
Ευρώπη
• Στο 0% και -0,1% ανήλθε η ετήσια και η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ σύμφωνα με την τελική του αναθεώρηση.
• Στο -9,4% βρέθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε αρνητικό έδαφος. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας προϊδεάζει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο ύψος του 0% από το 2,4% της τελευταίας καταγραφής.
• Μείωση 1,2% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο σε πραγματικές τιμές. Η μεταβολή μας προϊδεάζει για πτώση του ΑΕΠ τριμήνου της τάξης του 0,85%.
Γερμανία
• Η χαμηλή ζήτηση για μηχανές και εργοστασιακό εξοπλισμό οδήγησε τις βιομηχανικές παραγγελίες Νοεμβρίου, σε καταβύθιση στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020 (-7,2%). Στην εξέλιξη αποτυπώνεται η υποχώρηση της αξιοποίησης της χωρητικότητας και της απροθυμίας των επιχειρήσεων να προβούν σε κεφαλαιακές δαπάνες, σε πολλές περιοχές του κόσμου.
• Η ευρύτητα σε κλάδους αδυναμία, οδήγησε στην εξασθένιση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο κατά 3,4%. Χαρακτηριστική ήταν η ένταση της πτώσης στον ενεργειακό τομέα και τις κατασκευές.
Ελλάδα
• Αποκλιμάκωση στο 3% από 3,4% προηγουμένως σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της διατροφής (9%), της ένδυσης/υπόδησης (6,4%) και της υγείας (5,5%).
• Στα 193,7 δις ευρώ ανήλθε το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2023. Σε πραγματικές τιμές η μεγέθυνση του ανήλθε σε 0,01% και 2,09 σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Σε ετήσια βάση, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 0,94%, η δημόσια δαπάνη μειώθηκε 0,7%,οι πάγιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,9%. Το καθαρό υπόλοιπο εξαγωγών εισαγωγών αφαίρεσε από το συνολικό ΑΕΠ το 5,7% της αξίας του.
Αμερική
ΗΠΑ
• Έκπληξη αποτέλεσε η πρώτη πτώση μετά από 4 μήνες, του ποσοστού ανεργίας του Νοεμβρίου στο 3,7% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα. Η υποχώρηση συνοδεύτηκε από το σκαρφάλωμα στο υψηλότερο μεταπανδημικό επίπεδο, του ποσοστού συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) στο 62,8 από 62,7. Οι νέες προσλήψεις και λόγω της επιστροφής των απεργών στις εργασίες τους, ανήλθαν σε 199 χιλ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 3,96% από 4,04% τον προηγούμενο μήνα επιβεβαιώνοντας την αργή τους τάση αποκλιμάκωσης.
• Ετήσια υποχώρηση 2,1% σημείωσε τον Οκτώβριο, ο ρυθμός μεταβολής των βιομηχανικών παραγγελιών.
• Στο επίπεδο των 8,733 εκτμ υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας από 9,35 εκτμ τον Σεπτέμβριο. Η αντιστοίχιση των 6,291 εκτμ ανέργων στις 8,733 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,34 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο (Προπανδημικό υψηλό 1,24).
• Κατά 3,05% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το χρέος των Αμερικανών καταναλωτών. Στο τέλος ανερχόταν σε 4,989 $ τρις και αποτελεί το 18% του συνολικού ΑΕΠ.
Βραζιλία
• Αυξημένο κατά 2% σε ετήσια βάση ήταν το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του γ’ τριμήνου, από 3,4% στο δεύτερο.
Ασία
Αυστραλία
• Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων έφεραν την τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ σε αύξηση 0,2% ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν 2,1%. Γενικά στο κατά κεφαλή εισόδημα καταγράφηκε συρρίκνωση με συνέπεια τον περιορισμό της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης. Εν τούτοις η ισχυρή πληθυσμιακή αύξηση στήριξε τελικά την αύξηση του ΑΕΠ.
Κίνα
• Στα 68,4 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Νοέμβριο από 56,5 δις $ τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές παρά την εξασθένιση του παγκόσμιου εμπορίου σημείωσαν την πρώτη τους αύξηση από τον Απρίλιο (0,5%). Οι εισαγωγές υπό την επήρεια των αδυναμιών της εγχώριας οικονομίας και του κατασκευαστικού κλάδου μειώθηκαν κατά 0,6%.
• Η υποχώρηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων τον Νοέμβριο, πίεσαν απρόσμενα τον πληθωρισμό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε αρνητικό έδαφος (-0,5%). Ο δείκτης τιμών παραγωγού βυθίστηκε στο -3% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα, λόγω της πτώσης παγκοσμίως των πρώτων υλών αλλά και της μετακύλισης του μειωμένου κόστους των επιχειρήσεων. Φαίνεται ότι η χώρα μάλλον έχει περιέλθει σε παγίδα αποπληθωρισμού και η σταθεροποίηση με κεντρική καθοδήγηση καθίσταται επιτακτική.
Ν. Κορέα
• Στο 3,3% μετριάστηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η υποχώρηση συνοδεύτηκε και από τον σκληρό του πυρήνα.
Ιαπωνία
• Σύμφωνα με την τελευταία του αναθεώρηση το ΑΕΠ υποχώρησε 0,7 και 2,9% σε τριμηνιαία και ετησιοποιημένη βάση.