Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των εισηγμένων ομίλων εμφανίζει φέτος βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, αρκετές άλλες εταιρείες διαπιστώνουν πως τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη του 2022 δεν θα επαναληφθούν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω των απρόβλεπτων και συχνά ακραίων καταστάσεων που παρατηρήθηκαν πέρυσι (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία, εξελίξεις στους κλάδους της ενέργειας και των μετάλλων, εντονότατες διακυμάνσεις στις τιμές των πρώτων υλών), υπήρξαν εταιρείες που εμφάνισαν εξαιρετικές επιδόσεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αμφίβολο για το πόσο διατηρήσιμες θα μπορούσαν να είναι στο μέλλον.
Αυτό δηλαδή που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο “windfall profits”, στα ελληνικά αποδόθηκε ως «ουρανοκατέβατα κέρδη», τα οποία -όπως αναμενόταν- δεν είναι σε θέση να επαναληφθούν φέτος στις πλείστες των περιπτώσεων.
Σε αρκετές μάλιστα εταιρείες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με την κατάσταση να περνά στο άλλο άκρο: Οι συγκυριακοί παράγοντες που πέρυσι είχαν «φουσκώσει» τα κέρδη (π.χ. πορεία τιμών στα μέταλλα), στο πρώτο φετινό εξάμηνο τα επηρεάζουν πτωτικά και τα εμφανίζουν χαμηλότερα των «κανονικών».
Η χρηματιστηριακή αγορά βέβαια δεν εκπλήσσεται από αυτή την εξέλιξη καθώς οι μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών διαπραγματεύονται με έντονα μονοψήφιους δείκτες P/E, με βάση τα περυσινά κέρδη, έχοντας προφανώς προεξοφλήσει τη φετινή τους διόρθωση.
Ενδεικτικά παραδείγματα για το πρώτο εξάμηνο αποτελούν τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil, Hellenic Energy) που κλήθηκαν φέτος να αντιμετωπίσουν διαφορετικές συνθήκες στον ενεργειακό κλάδο και σαφώς χαμηλότερα περιθώρια διύλισης στα πετρελαιοειδή.
Η ElvalHalcor όχι μόνο διαπιστώνει πως η εξαιρετικά υψηλή περυσινή ζήτηση στην Ευρώπη έχει αποκλιμακωθεί, αλλά επιπλέον είδε τα λογιστικά (μη λειτουργικά) αποτελέσματα μετάλλου από έντονα θετικά να έχουν καταστεί αρνητικά. Αυτά, συν τις επιπτώσεις από τα αυξημένα επιτόκια, μετέτρεψαν στο πρώτο μισό του 2023 μια λειτουργική υποχώρηση των καθαρών κερδών της τάξεως του 30% σε πτώση λογιστικών κερδών 78%!
Πτωτικά προβλέπεται να είναι και τα εξαμηνιαία κέρδη του ομίλου Viohalco (παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις της Cenergy), εξαιτίας του ότι ανάλογη εικόνα με αυτή της ElvalHalcor εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν και οι θυγατρικές της Viohalco στον κλάδο χάλυβα.
Οι εισηγμένες εταιρείες προφίλ αλουμινίου Αλουμύλ και Βιοκαρπέτ μπορεί φέτος να διατηρούν ή και να αυξάνουν τον όγκο των πωλήσεών τους, πλην όμως ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη τους θα επηρεαστούν σημαντικά από την υποχώρηση των τιμών του μετάλλου στις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα η Αλουμύλ στο πρώτο μισό του 2023 εμφάνισε έσοδα 196,6 εκατ. ευρώ (από 205,9 εκατ.) και καθαρή κερδοφορία 1,49 εκατ., έναντι 20 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η πτώση της τιμής του χάλυβα θα πλήξει τις πωλήσεις και τις κερδοφορίες των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου -όπως η Έλαστρον, η ΣΙΔΜΑ, η Αφοί Κορδέλλου και η Τζιρακιάν-, οι επιδόσεις των οποίων δεν θα έχουν καμία σχέση με τα εξαιρετικά αποτελέσματα του περυσινού πρώτου εξαμήνου (από δυσανάλογα υψηλές θα μετατραπούν σε δυσανάλογα χαμηλές σε σχέση με τον όγκο των πωλήσεων).
Εξαίρεση αποτέλεσε στο πρώτο μισό του 2023 η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (το μικτό περιθώριο κέρδους της επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία της διεθνούς τιμής του χάλυβα), η οποία κατάφερε να ανεβάσει περαιτέρω την κερδοφορία της, λόγω της εκτίναξης του όγκου των πωλήσεών της (απορρόφησε τις επιπτώσεις από την υποχώρηση της τιμής του μετάλλου). Ειδικότερα, η ΓΕΒΚΑ ανέβασε τον κύκλο εργασιών της κατά 44% και την καθαρή της κερδοφορία κατά 8,6%.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ΕΛΤΟΝ Χημικά, καθώς λόγω της πορείας των τιμών των πρώτων υλών, πέρυσι είχε σημειώσει εξαιρετικά υψηλή κερδοφορία.