Δεκάδες εισηγμένες ανεβάζουν τον πήχη για τα φετινά κέρδη

Οι παράγοντες που οδηγούν σε μεγάλη βελτίωση προσδοκιών. Η σταδιακή επιστροφή στην «ομαλότητα», τα αυξημένα κόστη και γιατί δεν προχωρούν σε αναθεώρηση των προβλέψεων.

Δεκάδες εισηγμένες ανεβάζουν τον πήχη για τα φετινά κέρδη

Το σενάριο της προς τα πάνω αναθεώρησης των αρχικών προϋπολογισμών που είχαν εκπονήσει πριν από λίγους μήνες για τις επιδόσεις τους μέσα στο 2023 εξετάζουν αρκετές εισηγμένες εταιρείες, με δεδομένο ότι το ενεργειακό κόστος κινείται μέχρι τώρα σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από τα προϋπολογισθέντα και παράλληλα οι φόβοι για μια σημαντική ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αμβλυνθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της αγοράς, η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να εκφραστεί μέσα από την πρόσφατη έκθεση της UBS που προβλέπει για φέτος ανάπτυξη +3% για το ελληνικό ΑΕΠ (έναντι +1,8% του Προϋπολογισμού) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο +0,9%.

Πολλοί διεθνείς αναλυτές άλλωστε αμφιβάλλουν ολοένα και περισσότερο για το αν θα υπάρξουν το 2023 δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο, οπότε αμφισβητούν πλέον έντονα το κατά πόσο η παρούσα χρονιά θα συνοδευτεί από οικονομική ύφεση. Κάτι τέτοιο εθεωρείτο ως δεδομένο πριν από δύο ή τρεις μήνες.

Επιπρόσθετα, στελέχη πολλών εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ θεωρούν πως κατά το πρώτο φετινό δίμηνο η ζήτηση στην ελληνική οικονομία κινείται αρκετά καλύτερα από τις αρχικές τους προσδοκίες και πολύ συχνά κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα (όγκοι πωλήσεων) σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Παράλληλα, για μια σειρά από λόγους, όπως η σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, αλλά και οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις σχετικά με τη φετινή πορεία του εισερχόμενου τουρισμού, επιδρούν θετικά στο οικονομικό περιβάλλον.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ενεργειακού κόστους οδηγούν σε βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία του 2023. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, οι περισσότερες εταιρείες θα περιμένουν λίγους ακόμη μήνες και αν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί ή αν δεν προκύψει κάποια ανεπιθύμητη εξέλιξη σε ό,τι αφορά το πολιτικό ρίσκο, τότε θα αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για τη φετινή τους πορεία, υλοποιώντας περισσότερο επιθετικά πλάνα στο μέτωπο των επενδύσεων και των πολιτικών marketing.
Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι τα κέρδη όλων των εισηγμένων εταιρειών θα είναι φέτος ανώτερα από τα αντίστοιχα περυσινά.

«Τα εταιρικά αποτελέσματα του 2022 ήταν εξαιρετικά υψηλά, επηρεαζόμενα πολλές φορές από έκτακτα και μη λειτουργικά κονδύλια, όπως για παράδειγμα οι υπεραξίες στις εύλογες αποτιμήσεις των ακινήτων, τα κέρδη από τις πωλήσεις θυγατρικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων (π.χ. στις τράπεζες), καθώς και οι θετικές επιδράσεις από την εκτίναξη των τιμών στα commodities και στα περιθώρια διύλισης. Όλα αυτά είναι πολύ πιθανόν να μην επαναληφθούν φέτοςΕπιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν διαφορετικές ταχύτητες σε ό,τι αφορά τη ζήτηση από κλάδο σε κλάδο και ενδεχομένως από εταιρεία σε εταιρεία», σημειώνει γνωστός χρηματιστής, καταλήγοντας στο ότι «οι επενδυτές -όπως πάντα- θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο ποιες εταιρείες επιλέγουν για να τοποθετηθούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v