Το πρώτο δίμηνο του 2023 αναμένεται να φτάσουν προς ψήφιση στη Βουλή μέτρα με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, μεγάλο τμήμα των οποίων είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η δέσμη των επερχόμενων μέτρων θεωρείται από παράγοντες του χρηματιστηριακού κλάδου μικρότερης εμβέλειας σε σύγκριση με τα αιτήματα των φορέων της κεφαλαιαγοράς, πλην όμως η νέα διοίκηση της ΕΧΑΕ φέρεται να πιστεύει πως είναι προτιμότερο να επιτυγχάνονται κάθε φορά κάποια μικρότερα ίσως πράγματα από το να κατατίθενται υπερφιλόδοξες προτάσεις που θα μείνουν στο συρτάρι του Υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι, στο καλάθι των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων:
- Πρώτον, η μείωση του συντελεστή φορολογίας επί των πωλήσεων μετοχών από το 0,20% που είναι σήμερα, στο 0,10%.
- Δεύτερον, ο μηδενισμός της φορολόγησης των τόκων των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο ΧΑ. Ειδικότερα, με βάση το ισχύον καθεστώς, οι τόκοι των εταιρικών ομολόγων φορολογούνται με συντελεστή 15% μόνο για τους Έλληνες κατόχους τους, ενώ με βάση το νέο πλαίσιο οι Έλληνες ομολογιούχοι θα εξομοιωθούν με τους ξένους, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν φορολογούνταν.
- Τρίτον, θα εξισωθεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο επένδυσης στο χρηματιστήριο όσων ξένων υπηκόων επιθυμούν να λάβουν «χρυσή βίζα» από το Ελληνικό Δημόσιο, με αυτό της απόκτησης ακινήτων. Βέβαια, η διάταξη αυτή αποτελεί «μισό βήμα», γιατί το απαιτούμενο ελάχιστο όριο για την απόκτηση ακινήτου αυξήθηκε από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.
Πέραν αυτών ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος αφήνει να εννοηθεί πως θα υπάρξει και φορολογικό μέτρο που θα πριμοδοτεί τις εισηγμένες εταιρείες και ειδικότερα θα αφορά τις δαπάνες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την εισαγωγή τους και την παραμονή τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Τέλος, έχει κατά καιρούς συζητηθεί το ενδεχόμενο φορολογικών ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδυτικών-αποταμιευτικών λογαριασμών, χωρίς όμως να είναι βέβαιο το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα προταχθεί στην παρούσα φάση.
Δυσφορία για τα έξοδα
Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες -άτυπα- εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις αυξημένες δαπάνες και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που τους επιφέρει το νέο θεσμικό περιβάλλον. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν τους βασικούς μετόχους της εταιρείας Πλαίσιο να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση, με σκοπό την αποχώρηση της εισηγμένης από το ταμπλό του ΧΑ.
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Quest Holdings Θεόδωρου Φέσσα, ο οποίος επέλεξε να αποσύρει τη θυγατρική εταιρεία Γ.Ε. Δημητρίου από το ΧΑ, σημειώνοντας πως τα έξοδα του χρηματιστηρίου είναι υψηλά για μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και έτσι θα επιλέξει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό μόνο η μητρική εταιρεία του ομίλου.
Επίσης, πρόεδρος μικρής και νοικοκυρεμένης εισηγμένης εταιρείας μιλώντας στο Euro2day.gr εξέφρασε τη δυσφορία του για τις αυξημένες απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου, καθώς τα σχετικά ετήσια έξοδα από τα 40.000 έχουν σκαρφαλώσει στα 100.000 ευρώ.
Ο αντίλογος βέβαια σε όλα αυτά επικεντρώνεται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έγκειται στο ότι οι δαπάνες για την εταιρική διακυβέρνηση έχουν ουσιαστικά αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς αναβαθμίζουν το επίπεδο διοίκησης μιας επιχείρησης. Και η δεύτερη, ότι κατά τα επόμενα χρόνια η υιοθέτηση των ESG κριτηρίων δεν θα αφορά μόνο τους μεγάλους ομίλους και τις εισηγμένες στο ΧΑ, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων, το οποίο θα θελήσει να δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες, ή/και να πουλήσει τα προϊόντα τους σε μεγάλες εταιρείες.