Ισχυρές αντοχές φαίνεται να επιδεικνύει και κατά το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η ελληνική οικονομία, καθώς δεν φαίνεται μέχρι τώρα να επιβεβαιώνονται τα δυσμενέστερα των σεναρίων που ακούγονταν μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών.
Γενικότερα, το κλίμα στην αγορά δείχνει να είναι διστακτικό και επηρεασμένο από το κύμα των ανατιμήσεων που έχουν λάβει χώρα στην πλειονότητα των προϊόντων, πλην όμως η ζήτηση εξακολουθεί να κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, με τον εμπορικό κόσμο για παράδειγμα να είναι ικανοποιημένος από την πορεία της «Black Friday» και οι ξενοδόχοι από τις κρατήσεις για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στη διατήρηση της ζήτησης σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες, όπως η σημαντική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιουλίου και του Αυγούστου, η υποχώρηση της τιμής του ρεύματος και του πετρελαίου, καθώς και η πολύ καλή τουριστική περίοδος, η οποία επηρέασε θετικά τα εισοδήματα των πολιτών.
Ανάλογα μηνύματα εκπέμπονται και από το μέτωπο των εισηγμένων εταιρειών, πολλές εκ των οποίων περιγράφουν το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς χωρίς να αναφέρονται σε κάποια ιδιαίτερη επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις. Κάποιες μάλιστα εξ αυτών προσδοκούν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα, είτε λόγω πολλών ανεκτέλεστων υπογεγραμμένων συμβάσεων είτε εξαιτίας της βελτίωσης της κατάστασης στην τροφοδοτική αλυσίδα και της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας προϊόντων.
Βέβαια, αρκετές εισηγμένες που είχαν καταγράψει απίστευτα υψηλά αποτελέσματα κατά το πρώτο μισό της χρονιάς εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών των commodities έως και τον Απρίλιο, βλέπουν στη συνέχεια τα περιθώρια κέρδους τους να ψαλιδίζονται, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, του αλουμινίου, του χάλυβα και των άλλων πρώτων υλών υποχώρησαν σημαντικά από τα φετινά υψηλά τους. Επίσης, κατά το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς, οι εταιρείες επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος χρηματοδότησης λόγω της γενικότερης πορείας των επιτοκίων.
Σε γενικές γραμμές πάντως, οι εισηγμένες εταιρείες αναμένεται να εμφανίσουν ένα αρκετά ικανοποιητικό σετ αποτελεσμάτων και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Για παράδειγμα, πέρα από τους σταθερά αναπτυσσόμενους oμίλους (π.χ. Μυτιλιναίος, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ ιδίως λόγω και της διεξαγωγής του Μουντιάλ), η Jumbο ανέβασε κατά 12% τις πωλήσεις της στην Ελλάδα το Νοέμβριο και κατά 13% στο ενδεκάμηνο του 2022.
Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν προσδοκά οφέλη στο Q4 τόσο εξαιτίας της διατήρησης της διεθνούς ζήτησης σε υψηλά επίπεδα όσο και λόγω ενός συνδυασμού αποκλιμάκωσης του ενεργειακού κόστους και αύξησης των τιμολογίων πώλησης.
Ο όμιλος Fourlis βλέπει βελτίωση των πωλήσεών του κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς τα προβλήματα ελλείψεων σε προϊόντα ΙΚΕΑ που αντιμετώπιζε, παρουσιάζουν τάσεις άμβλυνσης.
Για τον ίδιο λόγο (βελτίωση στην τροφοδοσία προϊόντων), μείωση του ποσοστού πτώσης των πωλήσεών της κατά το τελευταίο φετινό τρίμηνο σε σχέση με το εννεάμηνο προσδοκά και η διοίκηση της Intertech, ενώ ο όμιλος AVE, που είδε τις πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο να βυθίζονται, στο τρίτο τρίμηνο ανέβασε τον κύκλο εργασιών του κατά 41% και για το Q4 αναμένει ελαφρά αυξημένες πωλήσεις σε τριμηνιαία βάση.
Ο Όμιλος Αλουμύλ επισημαίνει πως «παρά το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη του ομίλου θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση και κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς».
Ο Μουσικός Οίκος Νάκα κατά την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών γύρω στο 12%-13% (σε μικρό μόνο βαθμό συνέβαλαν οι αυξήσεις των τιμών), τάση που φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι τη λήξη της τρέχουσας χρήσης (30 Ιουνίου 2023), σε περίπτωση που δεν δούμε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.
Ο όμιλος ΕΛΤΟΝ Χημικά μετά την εκτίναξη των οικονομικών του επιδόσεων στο εννεάμηνο (αύξηση πωλήσεων από τα 109,2 στα 147,4 εκατ. ευρώ και των προ φόρων κερδών από τα 7,35 στα 14,33 εκατ. ευρώ), αναμένει σε ετήσια βάση κύκλο εργασιών στα 190 εκατ. ευρώ (έναντι 151,5 εκατ. πέρυσι και 124 εκατ. το 2020). Παρά το γεγονός ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων αναμένεται μειωμένος κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δεν παύει ο φετινός κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου να είναι ανώτερος από τον αντίστοιχο του 2021.
Δύο άλλες κατηγορίες εταιρειών που αναμένει ισχυρό τέταρτο φετινό τρίμηνο είναι ο κλάδος της πληροφορικής (π.χ. Epsilon Net, Profile, Entersoft, Q&R) καθώς και όσες επιχειρήσεις διαθέτουν υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων προς εκτέλεση. Πρόκειται για ομίλους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα η Cenergy, η Mevaco, οι Ευρωσύμβουλοι και η Unibios.