Πού θα κριθεί η απόδοση 4ου τριμήνου στο Χρηματιστήριο

Γιατί οι αναλυτές θεωρούν κομβικό το κλείσιμο της χρονιάς για την εγχώρια αγορά. Οι κινήσεις profit taking και οι αντοχές. Τα μηνύματα από τις αποτιμήσεις και τις αλλαγές στις σταθμίσεις. Η ακτινογραφία των «βαριών χαρτιών».

Πού θα κριθεί η απόδοση 4ου τριμήνου στο Χρηματιστήριο

To 2022 συνεχίζει με τις ελληνικές μετοχές ψηλά στη λίστα των αποδόσεων, παρά την πτώση των τελευταίων εβδομάδων, την αρνητική τεχνική εικόνα και τις μειωμένες αξίες συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 3% στο τρίμηνο, λίγο υψηλότερα βρίσκεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός είναι σημαντικά υψηλότερα, στο +17%, από τους ελάχιστους δείκτες στον κόσμο με θετική απόδοση ή μονοψήφιες απώλειες το 2022.

Παρότι τα νέα για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τις Συμπληγάδες πληθωρισμού και επιτοκίων δεν είναι ευνοϊκά, η εγχώρια αγορά μετοχών μπόρεσε να σημειώσει αξιόλογα κέρδη, αλλά και να δει ένα μίνι profit taking ως τις 790 μονάδες, δείχνοντας ότι οι συνθήκες παραμένουν πολύ δύσκολες και ευμετάβλητες.

Την ίδια ώρα, αρκετές εισηγμένες του Χ.Α. έχουν δείξει υψηλό βαθμό αντοχής, καθώς η οικονομία δείχνει ότι το 2022 μπόρεσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες, αν και υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Καθώς η κατάσταση κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί, οι αναλυτές επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα νέα δεδομένα για να σχηματοποιήσουν έναν πρώτο χάρτη μέχρι το τέλος του 2022, που θα αποτελέσει τη βάση και για το επόμενο έτος.

Από το χαμηλό των 780 μονάδων, στο οποίο προσγειώθηκε η αγορά τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, η αγορά κινείται σε ένα εύρος 100 - 120 μονάδων και οι πλέον κερδισμένοι τίτλοι, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι οι μετοχές που ενισχύθηκαν από τις ειδικές συνθήκες της περιόδου, βελτίωσαν τις επιδόσεις τους ή συνέχισαν την επιτυχημένη τους στρατηγική, η οποία μπορεί και να μην επηρεάστηκε από την πανδημία. Σταδιακά, ωστόσο, το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στους τίτλους που αποδίδουν σε οικονομίες που εισέρχονται σε ύφεση και σε κλάδους με θετική συσχέτιση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Όσον αφορά τις μετοχές, αναφέρουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κινείται με άνοδο που προσεγγίζει το 57% τις τελευταίες 52 εβδομάδες, από τα 11 ευρώ έως και υψηλότερα από τα 19 ευρώ μέχρι πρότινος, ενισχυμένη πλήρως από τις συνθήκες, τη συγκυρία και τις εταιρικές εκτιμήσεις.
  • Η Motor Oil, με αφορμή τα αποτελέσματα και τα επίπεδα-ρεκόρ στα περιθώρια διύλισης του πετρελαίου, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων με +19%.
  • Τέλος, η Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια των τραπεζών να αποκτήσουν εκ νέου θέση οδηγού στην αγορά, μιας και τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου ήταν ιδιαίτερα θετικά και η απόδοσή της είναι +27% τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

Θεσμικοί, αποτιμήσεις και τιμές-στόχοι

Σε τακτικούς όρους, σημαντική παράμετρο για την πορεία υπεραπόδοσης του έτους έχουν οι εισροές από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, λόγω των εκροών κεφαλαίων από τη Ρωσία και την Τουρκία εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτές τις δύο χώρες.

Η στάθμιση της χώρας μας στις αναδυόμενες αγορές έχει αυξηθεί από το 0,33% στο 0,37% στον παγκόσμιο δείκτη μετοχών FTSE/Russell Emerging Markets, εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών. Όμως, ακόμα πιο σημαντική θα είναι η αύξηση της στάθμισης της χώρας μας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών της περιοχής Ανατολικής Ευρώπης (EMEA) από το 1,96% στο 2,65%. Οι ελληνικές συμμετοχές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε αριθμό μετοχών.

Η υπεραπόδοση στην εγχώρια αγορά με πτωτικές συνθήκες στο εξωτερικό δεν είναι το σύνηθες για το Χ.Α., ωστόσο πολλές μετοχές βασίζονται στο μακροοικονομικό περιβάλλον και στα ρεκόρ του τουρισμού. Το θετικό στοιχείο που προκύπτει μέχρι τώρα από τις παρουσιάσεις των εταιρειών και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι η πλειονότητα των διοικήσεων προβλέπει πως η οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση το 2023 και ίσως η εγχώρια οικονομία να σημειώσει μικρή μόνο κάμψη, στην περίπτωση βέβαια που παραμείνει το παρόν αρνητικό κλίμα διεθνώς. Από την άλλη, η Fitch Ratings και η ING είναι οι πρώτοι που δειλά-δειλά κάνουν λόγο για ήπια ύφεση το 2023.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, οι οποίες παραμένουν αρκετά χαμηλότερες από αυτές στις αναδυόμενες αγορές, οι ξένοι διαχειριστές φαίνεται να «χρηματοδοτούν» τις εγχώριες θέσεις σε μετοχές από τη μεταφορά κεφαλαίων από την Τουρκία, την οποία υποβαθμίζουν συνεχώς λόγω του πληθωρισμού και της νομισματικής αστάθειας. Οι αποτιμήσεις της εγχώριας αγοράς δείχνουν ελκυστικές, με δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) χαμηλότερο των αναδυόμενων αγορών, με υψηλότερο ρυθμό αύξησης κερδών -αν και εφόσον οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν. Το consensus για το P/E forward διαμορφώνεται στις 7,5 φορές, ενώ η μερισματική απόδοση στο 2,33%.

Οι τιμές-στόχοι σε αρκετές ελληνικές μετοχές είναι ιδιαίτερα υψηλοί και παρέχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου:

  • Για την Coca Cola HBC, η οποία είναι το value play τόσο στον δείκτη FTSE-100 όσο και στην εγχώρια αγορά, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 28,44 ευρώ ή 33% υψηλότερα.
  • Για την Εθνική Τράπεζα, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 4,50 ευρώ με 45% ανοδικό περιθώριο. Οι Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank προσφέρουν ακόμα υψηλότερα περιθώρια ανόδου, με 79% και 70% αντίστοιχα. Η Eurobank, με 59%, επίσης προσφέρει υψηλό upside potential.
  • Για τη μετοχή του ΟΤΕ, το ανοδικό περιθώριο διαμορφώνεται σε 28%, στα 18,65 ευρώ, και είναι ιδιαίτερα υψηλό λαμβάνοντας υπόψη και τη μερισματική απόδοση του Οργανισμού.
  • Για τον ΟΠΑΠ, με μέση τιμή-στόχο στα 16,70 ευρώ, το ανοδικό περιθώριο ξεπερνά το 40%, χωρίς να ληφθεί υπόψη η μερισματική του απόδοση, από τις υψηλότερες του κλάδου στην Ευρώπη.
  • Για τη ΔΕΗ, το περιθώριο ανόδου ακόμη μία φορά ξεπερνά το 100% με μέση τιμή-στόχο των αναλυτών στα 11,85 ευρώ.
  • Με 23,45 ευρώ μέση τιμή-στόχο, η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίος είναι μια από τις φθηνότερες μετοχές στο Χ.Α., με ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη EV/EBITDA (4,3 φορές για φέτος) και περιθώριο ανόδου άνω του 65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v