Τελευταίος γύρος μερισμάτων από τις εισηγμένες

Παρά τις παχυλές φετινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων, οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα τους στείλουν... ταμείο έως το τέλος της χρονιάς. Οι πιθανές θετικές εκπλήξεις και το σενάριο των προμερισμάτων.

Τελευταίος γύρος μερισμάτων από τις εισηγμένες

Με τη μεγάλη πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών να έχει ήδη ανακοινώσει (και συνήθως καταβάλλει) τις φετινές της χρηματικές διανομές, πολλοί επενδυτές προβλέπουν στα μερίσματα της… τελευταίας στροφής, δηλαδή στα ποσά που ενδεχομένως να καταβληθούν απρόσμενα κατά το τελευταίο τετράμηνο της φετινής χρονιάς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, επισημαίνουν ότι κατά τα τελευταία χρόνια αρκετές εισηγμένες εταιρείες εκπλήσσουν θετικά τους μετόχους τους και προχωρούν μετά το Σεπτέμβριο είτε σε έκτακτες διανομές μετρητών (π.χ. διάθεση κερδών παρελθουσών χρήσεων), είτε σε προμερίσματα από τα κέρδη της τρέχουσας χρονιάς.

Μέχρι σήμερα, οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ έχουν ανακοινώσει για φέτος καταβολές στους μετόχους τους ύψους 1,904 δισ. ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο από το σύνολο των μετρητών που μοιράστηκαν ολόκληρο το 2021 (1,75 δισ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σαφώς θετική, καθώς μέσα στο 2021 (έτος σύγκρισης) υπήρξαν εταιρείες που προχώρησαν σε υψηλές έκτακτες διανομές κερδών όπως π.χ. ο ΟΤΕ (λόγω πώλησης θυγατρικής του στη Ρουμανία), η ElvalHalcor (διανομή μετοχών Cenergy) και τα Πλαστικά Θράκης.

Με δεδομένο ότι η συνολική τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΧΑ (κλείσιμο 12/8/2022) ανέρχεται σε 63,6 δισ. ευρώ, οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις για χρηματικές διανομές ύψους 1,9 δισ. ευρώ, οδηγούν σε μια μέση «μερισματική απόδοση» πολύ κοντά στο 3%.

Ο δείκτης της μέσης μερισματικής απόδοσης διαμορφώνεται στο 3,56% αν δεν συνυπολογιστούν οι μετοχές των εμπορικών τραπεζών (αθροιστική αποτίμηση στο ΧΑ άνω των δέκα δισ. ευρώ) οι οποίες φέτος δεν θα δώσουν μετρητά στους μετόχους τους. Είναι επίσης προφανές ότι οι δείκτες του 3% και του 3,56% θα αυξηθούν περαιτέρω στο βαθμό που θα ανακοινωθούν και νέες χρηματικές διανομές από εισηγμένες εταιρείες έως το τέλος του 2022.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι φέτος προχώρησαν σε χρηματικές διανομές 14 εταιρείες (περίπου η μία στις δέκα εισηγμένες που διαπραγματεύονται στο ΧΑ) προς το ευρύ επενδυτικό κοινό οι οποίες πέρυσι δεν είχαν καταβάλλει ούτε ένα ευρωλεπτό. Πρόκειται (με αλφαβητική σειρά) για τις Attica Group, Fourlis, Ideal Holding, Interwood-Ξυλεμπορία (π), Intracom, Mevaco, Phoenix, Real Consulting (είναι η πρώτη χρονιά διαπραγμάτευσής της στο ΧΑ), Unibios, Βογιατζόγλου, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΚΤΕΡ, Ελινόιλ και Ιατρικό Αθηνών.

Αυτές θα πρέπει να προστεθούν με αρκετές άλλες που πέρυσι «θυμήθηκαν» μετά από χρόνια τους μετόχους τους (π.χ. Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου, Byte Computer) και φέτος προχώρησαν σε ακόμη μεγαλύτερες διανομές, προκειμένου να διαπιστωθεί μια ανοδική τάση στον αριθμό των εταιρειών που προχωρούν σε χρηματικές διανομές (από το 2023 αναμένεται να επιστρέψουν στις χρηματικές διανομές και ορισμένες τράπεζες).

Από πού όμως μπορούν να προσδοκούν φέτος επιπλέον μετρητά οι επενδυτές στο ΧΑ;

  • Πρώτον, υπάρχουν εισηγμένες που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει την πολιτική χρηματικών διανομών τους, όπως για παράδειγμα η εταιρεία πληροφορικής Performance Technology, ή o Μουσικός Οίκος Νάκα, ο οποίος κλείνει την οικονομική του χρήση κάθε 30η Ιουνίου.
  • Με ενδιαφέρον αναμένεται το εάν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς η ΕΥΔΑΠ θα μοιράσει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που προτίθεται να προτείνει στην επικείμενη Γενική Συνέλευση(0,28 ευρώ).
  • Πέραν αυτών, υπάρχουν εταιρείες που μετά το τέλος του καλοκαιριού θα αξιολογήσουν την κατάσταση, εξετάζοντας είτε τη διανομή επιπλέον ποσών στους μετόχους τους, είτε στην καταβολή προμερισμάτων. Στις πλέον «ύποπτες» για την τελευταία περίπτωση περιλαμβάνονται τα δύο διυλιστήρια της χώρας (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) που θα εμφανίσουν ισχυρότατα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και απολαμβάνουν σαφώς ικανοποιητικά περιθώρια διύλισης μέσα στη φετινή χρονιά.

Τα… έμμεσα μερίσματα

Ωστόσο, πέρα από τις άμεσες χρηματικές διανομές που πιστώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των μετόχων, υπάρχουν και οι έμμεσες απολαβές των τελευταίων, οι οποίες προκύπτουν από τα ποσά που καταβάλλονται για την αγορά ιδίων μετοχών. Τα ποσά αυτά, όταν τελικά οι εταιρείες ακυρώνουν τις συγκεκριμένες μετοχές στο τέλος των συγκεκριμένων προγραμμάτων, διευρύνουν το ποσοστό των υπόλοιπων επενδυτών στην εταιρεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΟΤΕ προτίθεται φέτος να διαθέσει 250 εκατ. ευρώ για αγορές ιδίων μετοχών (μάλιστα κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς φοβούνται το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής δημόσιας πρότασης από την πλευρά των Γερμανών της Deutsche Telekom).

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν απέκτησε μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο 943.076 ίδιες μετοχές της καταβάλλοντας 12,2 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία αποφάσισε και νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων τίτλων.

Μέσα στο πρώτο μισό του 2022 η ΕΧΑΕ κατέβαλε 3,634 εκατ. για αγορές ιδίων μετοχών, ενώ σε αντίστοιχες αγορές προχώρησαν και πολλές άλλες εισηγμένες (π.χ. Quest holding, Παπουτσάνης 50,4 χιλ. ευρώ, Μοτοδυναμική 85,4 χιλ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v