Η κλασική τεχνική εικόνα του δείκτη S&P 500 δείχνει ότι συνέχισε την πτωτική του κίνηση μετά τη διάσπαση του χαμηλού του Μαΐου και πλησιάζει γρήγορα προς τον κινητό μέσο όρο των 50 μηνών (ΚΜΟ) κοντά στις 3.450/3.393 μονάδες, την κορυφή της αγοράς πριν την πανδημία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης δεν έχει κλείσει κάτω από αυτό το ΚΜΟ σε μηνιαία βάση από το 2011. Ο μηνιαίος RSI βρίσκεται στο κατώτερο όριο της ανοδικής του περιοχής, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι 3.450/3.393 μονάδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πιθανή ζώνη στήριξης.
Βραχυπρόθεσμα, ο δείκτης βρέθηκε κοντά στην κάτω ζώνη του πτωτικού καναλιού στις 3.580 μονάδες και η υπεράσπιση αυτού του επιπέδου έχει οδηγήσει σε αναπήδηση, ωστόσο δεν προβλέπεται μεγάλη άνοδος. Το πρόσφατο πτωτικό χάσμα στις 3.900 μονάδες θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο επίπεδο αντίστασης βραχυπρόθεσμα.
Από την άλλη, και η κυματική προσέγγιση από τον Δημήτρη Τσάντο, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, συμφωνεί ότι η βασική εκτίμηση είναι ότι στα υψηλά του Ιανουαρίου οι αγορές κορύφωσαν και έκτοτε βρισκόμαστε σε bear market (εβδομαδιαίο διάγραμμα).
Υπάρχει και η εναλλακτική μέτρηση (στο δίωρο διάγραμμα αναλυτικά η ανοδική μέτρηση), όπου μπορεί να κάνει ο δείκτης S&P 500 ένα ακόμη νέο υψηλό, αλλά πλέον οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες, διότι διόρθωσε υπερβολικά και αυτή η διόρθωση δεν δικαιολογεί αυτή την άμεση ανοδική συνέχεια (ημερήσιο διάγραμμα, η κόκκινη μέτρηση).
Βάσει λοιπόν αυτής της εκτίμησης, προχωράμε στην περαιτέρω ανάλυση των διαγραμμάτων του δείκτη S&P 500. Αν παρατηρήσουμε το εβδομαδιαίο διάγραμμα, έχει κάνει το κύμα 1 και το κύμα 2 και τώρα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο του κύματος 3.
Επιπρόσθετα, ο δείκτης διέσπασε καθοδικά όλους τους κινητούς μέρους όρους και έφτασε σχεδόν στους 200άρηδες (εκθετικός στις 3.640 & απλός στις 3.500 μονάδες). Φυσιολογική λοιπόν κάποια αντίδραση από αυτή τη ζώνη, η οποία δεν μπορεί να διασπαστεί καθοδικά απευθείας.
Το επόμενο βήμα μετά από κάποια ανοδική διόρθωση είναι η διάσπαση των 200άρηδων ΚΜΟ, όπου θα μας βρει στην «καρδιά» του 3ου κύματος, με στόχο τη ζώνη των 3.000 μονάδων όπου και το 38,2% ποσοστό διόρθωσης από τα χαμηλά του 2009 και τις 666 μονάδες (βάσει της κλίμακας Fibonacci).
Αναμένεται μετά διόρθωση ως κύμα 4, όπου θα είναι και retest των 200άρηδων ΚΜΟ και τέλος, το 5ο κύμα κοντά στις 2.500 μονάδες, όπου και το 50% διόρθωσης από το χαμηλό των 666 μονάδων του 2009. Σε αυτό το σημείο, αναμένεται να συμπληρωθεί το κύμα Α, όπως βλέπετε και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα. Αυτή είναι και η macro-εκτίμηση για το πώς μπορεί να κινηθεί καθοδικά ο δείκτης.
Στο δίωρο διάγραμμα, με τις μετρήσεις να παρουσιάζονται πιο αναλυτικά, βάσει λοιπόν αυτού του σεναρίου, όσο βρισκόμαστε κάτω των 4.060 μονάδων, όπου και το 78,6% της τελευταίας καθοδικής κίνησης από τις 4.177 μονάδες στις 3.678 μονάδες, βρίσκεται σε ισχύ η βασική μπλε καθοδική μέτρηση, όπου σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην απαρχή του 3ου κύματος.
Ανοδική διάσπαση των 4.060 μονάδων και έπειτα των 4.177 μονάδων σημαίνει ότι ο δείκτης ακολουθεί την εναλλακτική κόκκινη μέτρηση και στις 3.680 μονάδες ήταν όλο το κύμα (i) ως Leading Diagonal ενώ έκτοτε διορθώνει ως (ii). Η μορφή της κίνησης που βρισκόμαστε τώρα θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε καλύτερα πού βρισκόμαστε ακριβώς κι αν γίνει ανοδική διάσπαση των 4.177, τότε θα δούμε και το εναλλακτικό σενάριο ενός ακόμη νέου υψηλού ως εναλλακτικού σεναρίου.
Συμπερασματικά, όσο βρισκόμαστε κάτω των 4.060, οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι και η συνέχεια θα είναι άμεσα καθοδική, διασπώντας μετά και τη ζώνη των 200άρηδων στις 3.600-3.500 μονάδες, ανοδική διάσπαση των 4.060 κι έπειτα των 4.177 σημαίνει ότι στις 3.680 έκανε το κύμα (i) κι έκτοτε διορθώνει ως (ii). Αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά προτεραιότητας εκτίμηση και τρίτη με πολύ μικρές πιθανότητες είναι η άμεσα ανοδική συνέχεια προς νέα υψηλά.