Η Εναλλακτική Αγορά σε ρόλο «κράχτη» για εισαγωγές στο Χρηματιστήριο

Για «μεταμόρφωση» της Εναλλακτικής Αγοράς μίλησε ο νέος CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος. Πώς θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η Εναλλακτική Αγορά σε ρόλο «κράχτη» για εισαγωγές στο Χρηματιστήριο

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένει η χρηματιστηριακή αγορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση της ΕΧΑΕ στο ζήτημα της διεύρυνσης του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ, ο οποίος μειώθηκε δραστικά κατά την τελευταία δεκαπενταετία, είτε λόγω των «λουκέτων» που προκάλεσε η οικονομική κρίση είτε εξαιτίας των δεκάδων δημόσιων προτάσεων που έλαβαν χώρα κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να κάνουμε πιο ελκυστικό το περιβάλλον της κεφαλαιαγοράς, δημιουργώντας ένα συνεχές ρεύμα νέων εισαγωγών αλλά και άντλησης κεφαλαίων, ξεπερνώντας τον φαύλο κύκλο της χαμηλής ρευστότητας και της έλλειψης IPOs. Γι' αυτή την κομβική αλλαγή χρειαζόμαστε καταλύτες και προσήλωση στον στόχο, ευελιξία και δημιουργικότητα, με συνακόλουθη συστράτευση όλων των συμμετεχόντων της Κεφαλαιαγοράς και της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της αγοράς, «η υπόθεση της προσέλκυσης νέων εταιρειών στο ΧΑ δεν είναι εύκολη και προφανώς δεν αποτελεί αυτόματη διαδικασία, επειδή απλά άλλαξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ. Μήπως κατά την προηγούμενη δεκαετία υπήρχε μαζικό ενδιαφέρον εισαγωγής νέων εταιρειών και η τότε διοίκηση του ΧΑ το εμπόδιζε; Μήπως δεν δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα (π.χ. ΕΚΕΣ, ΑΚΕΣ), ή μήπως δεν έτρεξαν προγράμματα σύνδεσης μη εισηγμένων επιχειρήσεων με την κεφαλαιαγορά όπως το Roots; Προφανώς, σε μια περίοδο που το ΑΕΠ κατρακυλούσε από χρόνο σε χρόνο και οι αποταμιευτές έδιωχναν όπως όπως τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ήταν λογικό να μην έχουμε είσοδο νέων εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Σήμερα βέβαια, η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε ό,τι αφορά την οικονομική πορεία και τις προοπτικές της χώρας, αλλά όχι εύκολη. Το χρηματιστήριο αντιμετωπίζει τον σκληρό ανταγωνισμό των funds, που πλημμυρισμένα από ρευστότητα υπόσχονται στις επιχειρήσεις -ή στους ιδιοκτήτες τους- πολύ χρήμα, άμεσα και ευέλικτα.

Παράλληλα, το ολοένα και πιο απαιτητικό πλαίσιο για τις εισηγμένες εταιρείες που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προβληματίζει αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε είναι ήδη εισηγμένες στο ΧΑ είτε δέχονται προτάσεις για να ενταχθούν σ’ αυτό. Αλήθεια είναι πως αρκετοί όμιλοι με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των δέκα, των είκοσι ή και των σαράντα εκατ. ευρώ δηλώνουν πως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο νέο κανονιστικό περιβάλλον που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Πολλές από αυτές θεωρούν την ιδέα των νέων ρυθμίσεων ως σαφώς θετική, πλην όμως πιστεύουν πως το όλο πλαίσιο συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητές τους σε χρήμα και στελεχιακές ανθρωποώρες (στο επιχείρημα αυτό, ο αντίλογος είναι ότι η υπόθεση του νέου πλαισίου θα αφορά σε λίγα χρόνια -στην πράξη- το σύνολο των επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι εισηγμένες είτε όχι).

Η διοίκηση της ΕΧΑΕ επίσης έχει προτείνει εδώ και χρόνια -σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς της αγοράς- τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων τόσο για τις εταιρείες που εισέρχονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όσο και για αποταμιευτές που δημιουργούν ειδικούς επενδυτικούς λογαριασμούς μακροπρόθεσμης διάρκειας. Οι προτάσεις αυτές συμπεριελήφθησαν στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο τέλος του 2020, ωστόσο δεν φαίνεται πως θα υλοποιηθούν στην πράξη τουλάχιστον επί της παρούσας κυβερνητικής θητείας, η οποία λήγει το αργότερο σε 16 μήνες από σήμερα».

Χαρακτηριστικά επίσης ήταν τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας, όταν ρωτήθηκε για το αν προτίθεται να διατηρήσει τη Γ.Ε. Δημητρίου εντός ΧΑ, σε περίπτωση τελικά που αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της. Ο κ. Φέσσας λοιπόν αναφέρθηκε στα μεγάλα έξοδα που συνεπάγεται η παρουσία μιας εταιρείας στο ΧΑ, συμπληρώνοντας πως αυτά μπορεί να τα αντέξει εύκολα μόνο μια επιχείρηση μεγάλου μεγέθους.

Γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του: «Κατά τα δύο τελευταία χρόνια βλέπουμε κάποιο ενδιαφέρον εισαγωγής στο ΧΑ μόνο από τον κλάδο της πληροφορικής. Ακόμη και στον χώρο των ακινήτων, οι τιμές των οποίων ανεβαίνουν εδώ και τέσσερα χρόνια, οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ αναβάλλουν όσο μπορούν την -υποχρεωτική εκ του νόμου- είσοδό τους στο ΧΑ, φοβούμενες ότι θα υποχρεωθούν σε τιμές έκδοσης χαμηλότερες από την εσωτερική τους αξία (NAV). Πώς όμως είναι σίγουρες ότι η κατάσταση στην αγορά θα είναι καλύτερη μετά π.χ. από έξι μήνες ή ένα χρόνο;».

To «κλειδί» της Εναλλακτικής Αγοράς

Κύκλοι της αγοράς πάντως παρατήρησαν με ενδιαφέρον το περιεχόμενο του χαιρετισμού του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ Γιάννου Κοντόπουλου, στον οποίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων όχι μόνο «η ανάγκη διεύρυνσης του κύκλου εργασιών μέσα από την προσέλκυση νέων εταιρειών και νέων επενδυτών», αλλά και «η σημασία στήριξης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τη μεταμόρφωση της Εναλλακτικής Αγοράς».

Άρα λοιπόν, η αγορά περιμένει με έντονο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί για τους νέους στόχους και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα η διοίκηση της ΕΧΑΕ υπό τον κ. Κοντόπουλο.

Ήδη μεταξύ κύκλων της αγοράς έχουν εκφραστεί απόψεις που υποστηρίζουν ότι για τα δεδομένα των εγχώριων επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, μια «μεταμορφωμένη» Εναλλακτική Αγορά θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την προσέλκυση νέων εταιρειών στο ΧΑ, αφήνοντας ανοιχτό μάλιστα το σενάριο να ενταχθούν σε αυτή και όσες από τις εταιρείες της Κύριας Αγοράς το επιθυμούν. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, θα μπορούσαν να περιοριστούν οι αποχωρήσεις εταιρειών (δημόσιες προτάσεις), αλλά και να διευκολυνθούν οι εταιρείες (εισηγμένες και προς εισαγωγή) να επιλέξουν το… κοστούμι που τους ταιριάζει.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μόνο κατά τους τελευταίους μήνες, δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά (μία από τον χώρο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και η δεύτερη από τον κλάδο των delivery) επέλεξαν τελικά να εισέλθουν στη Νέα (Εναλλακτική) Αγορά του κυπριακού χρηματιστηρίου και όχι στην αντίστοιχη του ΧΑ, ενώ υπάρχουν και άλλες ελληνικές εταιρείες που έχουν πράξει αναλόγως κατά το παρελθόν (π.χ. Επίλεκτος Ενεργειακή, R1 Energy).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v