Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες λύσης στο Ουκρανικό και short squeeze απογείωσαν τις αγορές

Πού θα κριθεί αν η χθεσινή έκρηξη στις χρηματιστηριακές αγορές αποτέλεσε απλά μια τεχνική παρένθεση ή θα οδηγήσει σε ανοδική αντίδραση. Η Ουκρανία, οι συνθήκες ακραίας υπερπώλησης και ο «μπαλαντέρ» του ρωσικού MSCI.

Προσδοκίες λύσης στο Ουκρανικό και short squeeze απογείωσαν τις αγορές

Οι αγορές μετοχών «διψάνε» για καλά νέα και εξομάλυνση από το μέτωπο της Ουκρανίας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή τους αντίδραση.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις υπερπωλημένες συνθήκες διαπραγμάτευσης που επικρατούν στις μετοχές, έσπευσαν επενδυτές και traders, πρωτίστως, να επικροτήσουν, ποντάροντας στη διαφαινόμενη πρόοδο στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις εκατέρωθεν ότι μπορεί οι διαπραγματεύσεις να οδηγούν σε κάποια βήματα «προς τα μπροστά» και το γεγονός ότι και η πλευρά της Ρωσίας διαπιστώνει την ύπαρξη «προόδου» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία, ήταν καταλυτικές για τους επενδυτές που περιμένουν να ακούσουν τα «καλά νέα» και να επιστρέψουν στις αγορές μετοχών.

Οι συνθήκες στις αγορές είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και μοναδικές, αφού η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί ακόμα να διαχειριστεί και να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε μια σειρά θεμάτων όπως στις αλυσίδες εφοδιασμού, στις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών και συνολικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συντεταγμένη αντίδραση της Δύσης και ειδικά της ΕΕ, αποτελούν εξαιρετικά risk-off γεγονότα, τα οποία προκάλεσαν αποστροφή του κινδύνου σε όλες τις αγορές. Οι συνθήκες, συνεπώς, αποστροφής του κινδύνου δεν σημαίνει ότι άλλαξαν από τη μία μέρα στην άλλη. Η πιθανότατα, όμως, οι εχθροπραξίες να ολοκληρωθούν σχετικά σύντομα και χωρίς μεγαλύτερη εμπλοκή είναι κάτι που «αγοράζεται» χωρίς δεύτερη σκέψη από τους επενδυτές με γρήγορα αντανακλαστικά.

Παράλληλα, οι μετοχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας υπερπώλησης, οπότε τεχνικά υπάρχουν οι συνθήκες για ένα ριμπάουντ. Το αν το ριμπάουντ θα εξελιχθεί σε νέο ανοδικό σκηνικό θα εξαρτηθεί από τη θετική έκβαση των συνομιλιών και τη δημιουργία νέας ισορροπίας. Αν οι ενδείξεις στις συνομιλίες δείξουν ότι αποφεύγεται τελικά η μακροχρόνια σύρραξη στην περιοχή, η αποτίμηση των μετοχών έχει ήδη προεξοφλήσει αρκετά. Στον αντίποδα, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν και η ένταση αυξηθεί ή και απλά συνεχιστεί, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν απλά μια τεχνική παρένθεση.

Τέλος και πιο ειδικά, στην εγχώρια αγορά, δεν είναι σαφές πώς οι διαγραφές των μετοχών στον ρωσικό δείκτη MSCI θα επηρεάσουν την εγχώρια αγορά και τις υφιστάμενες συμμετοχές του δείκτη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει αντικατάσταση μετοχών, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες ελληνικές μετοχές, ή θα αυξηθεί η στάθμιση των μετοχών που μένουν μετά τη διαγραφή. Για την ώρα, η αύξηση στη στάθμιση της χώρας φαίνεται να αποτελεί το consensus των αναλυτών που γνωρίζουν τις διαδικασίες στους δείκτες MSCI.

Όπως επισημάναμε στην ανάλυση της προηγούμενης εβδομάδας για τον Γενικό Δείκτη, η εκτίμησή μας είναι ότι βρισκόμαστε στο κύμα (4), με πιθανό στόχο την περιοχή των 811-761 μονάδων. Προχθές η αγορά αντέδρασε ακριβώς από αυτή την περιοχή, όπου είναι η κύρια ζώνη στήριξης για το κύμα (4), όπως φαίνεται στο δίωρο διάγραμμα.

Η αδυναμία της ανοδικής διάσπασης των αντιστάσεων στη περιοχή 843-860-876 μονάδων ίσως επαναφέρει τον δείκτη στη ζώνη στήριξης και λίγο πιο χαμηλά, κοντά στις 760 μονάδες, όπως φαίνεται στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα του 15λεπτου. Ανοδική διάσπαση των προαναφερόμενων αντιστάσεων 843-860-876 μονάδων, θα δώσει και πάλι το προβάδισμα στους αγοραστές (bulls).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v