Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Τι απομένει στα αποθεματικά της Ρωσίας μετά τις κυρώσεις

Ποια κεφάλαια είναι «ασφαλή» απέναντι στις δυτικές κυρώσεις και ποια κινδυνεύουν από τα μέτρα. Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στα δυτικά assets.

Citigroup: Τι απομένει στα αποθεματικά της Ρωσίας μετά τις κυρώσεις

«Τα διακυβεύματα στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ενώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το σύστημα πληρωμών Swift μπορεί να μην είναι τόσο αρνητικά όσο αρχικά φοβόταν, οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις», επισημαίνει η Citigroup.

«Υπάρχουν σαφή εμπόδια για την αποκλιμάκωση. Εν μέρει, ως αντίδραση στις έντονες πιέσεις της κοινής γνώμης, η Δύση ανακοίνωσε την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόσο με την απαγόρευση χρήσης του Swift όσο και με την έκδοση ευρύτερων κυρώσεων που στοχεύουν τη ρωσική κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Σε αντάλλαγμα, ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε ένα μήνυμα αυξάνοντας το επίπεδο συναγερμού του πυρηνικού του οπλοστασίου.

Η Citi εκτιμά ότι οι στόχοι που φέρεται να έχει θέσει ο πρόεδρος Πούτιν δεν φαίνεται εύκολο για την Ουκρανία να τους αποδεχθεί. Ο αποκλεισμός από το σύστημα Swift μπορεί να μην είναι τόσο αποφασιστικός. Συνοπτικά, α) είναι εφικτό να πραγματοποιούνται διεθνείς πληρωμές χωρίς το Swift. Απλά γίνονται πιο δύσκολες και β) με ορισμένες τράπεζες να μην είναι μέρος του αποκλεισμού, οι πληρωμές μπορούν εξακολουθούν να πραγματοποιούνται. Ενώ η κοινή γνώμη μπορεί να απαιτήσει περισσότερα, προς το παρόν οι σχετικές με το Swift κυρώσεις είναι μάλλον επαχθείς αλλά όχι πολύ αρνητικές.

Οι κυρώσεις που στοχεύουν την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (CBR) είναι πιο δραστικές, οδηγώντας σε κεφαλαιακούς ελέγχους. «Πιστεύουμε ότι από τα 650 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε αποθεματικά, ένα σημαντικό μέρος θα παγώσει από τις κυρώσεις. Ενώ το ακριβές μέγεθος των επηρεαζόμενων αποθεματικών δεν είναι σαφές, το μόνο μέρος των αποθεματικών που είναι σαφώς ασφαλές από τις δυτικές παρεμβάσεις είναι ο χρυσός (156 δισ. δολάρια) και τα αποθέματα σε γιουάν (CNY) (περίπου 130 δισ. δολάρια), τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα.

Η πώληση του χρυσού, όμως, μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορη και εύκολη, επισημαίνει.

Θα μπορούσε η Ρωσία να εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε κάποια αποθεματικά στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μέλος της. Ο κίνδυνος είναι βέβαια ότι οι απότομες μειώσεις των αποθεματικών μπορεί να δημιουργήσουν φόβους ότι δεν επαρκούν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αγορές δολαρίων ΗΠΑ. 

Πάγωμα FX

«Το πάγωμα των αποθεματικών θα μπορούσε να αποδυναμώσει σημαντικά το ρούβλι, να αυξήσει τους φόβους αθέτησης πληρωμών για κρατικά και εταιρικά ομόλογα και οι υποβαθμίσεις θα οδηγούσαν σε αναγκαστικές πωλήσεις», επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Το σοκ στη μεταβλητότητα θα είναι σημαντικό και μπορεί να οδηγήσει σε γενική αποεπένδυση ιδίως στις αναδυόμενες αγορές. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί και αν η τιμή του μαύρου χρυσού αυξηθεί, οι αμερικανικές μετοχές θα υπονομεύονταν, τα αμερικανικά ομόλογα θα έκαναν ράλι και το δολάριο θα ενισχυόταν, προβλέπει η Citi.

Τέλος, οι αγορές χρηματοδότησης σε δολάρια ΗΠΑ θα παραμείνουν πιθανότατα πιεσμένες λόγω της ρωσικής κρίσης, αλλά αυτό θα είναι περισσότερο ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα, καταλήγει η Citigroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v