Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα μαθήματα από την ανώμαλη προσγείωση των μετοχών

Τι δείχνουν τα εναλλακτικά σενάρια για τους δύο δείκτες του Χρηματιστηρίου. Ο μηδενισμός των κερδών της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη και σε ποια επίπεδα τιμών αλλάζει η τεχνική εικόνα της αγοράς. Πάνω από τις 900 μονάδες στο άνοιγμα.

Χρηματιστήριο: Τα μαθήματα από την ανώμαλη προσγείωση των μετοχών

Κάθε Παρασκευή, η ομάδα ανάλυσης του Euro2day.gr μαζί με αναγνωρισμένους εξωτερικούς συνεργάτες θα παρουσιάζει μία ή περισσότερες μετοχές, προσεγγίζοντας τόσο τις θεμελιώδεις δυνάμεις όσο και τις τεχνικές όψεις της αγοράς. Σε αυτή την περίπλοκη συγκυρία που προκαλεί η ρωσική εισβολή, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τους δύο δείκτες αναφοράς της αγοράς και όχι κάποια μεμονωμένη μετοχή.

 

Βαριές οι απώλειες στην εγχώρια αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση, οι οποίες εκμηδένισαν τα φετινά κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Από την άλλη, σε θετικό έδαφος παρέμειναν ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος παρά το χθεσινό σοκ βρίσκεται 15% υψηλότερα από τις αρχές του έτους.

Χρειάστηκε μόλις μία «κακή» εβδομάδα και μια συνεδρίαση-φωτιά για να χάσουν οι δείκτες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο Γενικός Δείκτης τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών (εκθετικούς και απλούς) και να επιστρέψει η αγορά στα μονοπάτια της αβεβαιότητας.

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει υψηλότερα από τους ΚΜΟ 200 ημερών, ωστόσο η πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των αγορών, αφού θα έχει επιδράσεις στις τιμές βασικών εμπορευμάτων ενέργειας, τροφίμων, αλλά και άλλων σημαντικών μετάλλων (όπως παλλάδιο, πλατίνα και αλουμίνιο).

Ενώ η  διάρκεια της ενεργειακής κρίσης παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να προσθέτουν περαιτέρω σε αυτή την αβεβαιότητα, η πρόσφατη αδυναμία στις μετοχικές αγορές μπορεί να μοιάζει με ευκαιρία για τους πιο μακροπρόθεσμους αγοραστές να αρχίσουν να δημιουργούν έκθεση στις εγχώριες μετοχές. Στον αντίποδα, ωστόσο, στο κακό σενάριο, αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Βάσει της τρέχουσας κατάστασης, η πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση και πορεία της αγοράς μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, αφού το βέβαιο είναι η αβεβαιότητα. Ωστόσο η μακροπρόθεσμη εικόνα της αγοράς δεν καταστράφηκε σε μία συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα και τον Δημήτρη Τσάντο, μέλος της τεχνικής κοινότητας Elliott Wave Trader και Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, βασική εκτίμηση είναι ότι βρισκόμαστε στο κύμα 2 του (5).

Για όσο χρονικό διάστημα η αγορά είναι σε θέση να υπερασπίζεται τις 870-880 μονάδες -η οποία συμπίπτει με την μπλε μέτρηση στο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη-, οι αγοραστές έχουν ακόμη το πάνω χέρι. Σε περίπτωση απώλειας των 870 μονάδων και ειδικά του χαμηλού των 857 μονάδων, που σημειώθηκε την Παρασκευή 26/11/2021, τότε επικρατέστερη μέτρηση αλλάζει και το πρωτεύον σενάριο γίνεται πλέον η κόκκινη μέτρηση, η οποία εκτιμά ότι βρισκόμαστε στο κύμα (4). Για να πούμε με βεβαιότητα ότι τελείωσε όλο το ανοδικό, πρέπει να χαθούν οι 750-760 μονάδες.

Ταυτόχρονα, τη βασική μας μέτρηση και εκτίμηση επιβεβαιώνει και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συμπίπτει με τον Γενικό Δείκτη. Η τεχνική εικόνα του δείκτη των blue chips δείχνει ότι βρισκόμαστε στο κύμα 2 του (5) και για όσο διάστημα η αγορά είναι σε θέση να «κρατάει» τις 2.090 μονάδες, όπου και σε αυτή την περίπτωση η μπλε μέτρηση στα διαγράμματα είναι το πρωτεύον σενάριο για την κίνηση της αγοράς, με απώτερο στόχο υψηλότερα επίπεδα, όπως οριοθετούνται στο διάγραμμα αναλυτικά.

Στον αντίποδα, απώλεια των 2.090 μονάδων και ειδικά του χαμηλού των 2.052 μονάδων κάνει επικρατέστερη την κόκκινη μέτρηση ότι βρισκόμαστε στο κύμα (4). Συνολικά, για να είμαστε βέβαιοι ότι κορύφωσε το κύμα (5), θα πρέπει να χαθούν οι 1.800-1.830 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v