Ιδιαίτερα αιχμηρό το σχόλιο του Chief Economist της UBS Paul Donovan για την κατάσταση στην Ουκρανία: «Δυστυχώς, τα γεγονότα στην Ουκρανία μετατρέπουν τους χθεσινούς επιδημιολόγους της πολυθρόνας σε στρατιωτικούς στρατηγικούς αναλυτές της πολυθρόνας. Η κερδοσκοπία των traders, οι οποίοι έχουν αποκτήσει αρκετές γνώσεις για να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι ο σύγχρονος Μέγας Αλέξανδρος, δεν αποτελεί απαραίτητα ορθολογική τιμολόγηση του κινδύνου», εξηγεί στο πρωινό του σχόλιο.
«Η τιμή του πετρελαίου θα τραβήξει τα πρωτοσέλιδα, αν και αυτό αποτελεί αντανάκλαση της τιμολόγησης του κινδύνου (ούτε η προσφορά ούτε η ζήτηση έχουν αλλάξει). Από οικονομική άποψη, η τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι άσχετη. Η μέση τιμή του πετρελαίου κατά τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες είναι αυτή που θα καθορίσει τις μεταφορές πλούτου από τους αγοραστές πετρελαίου στους πωλητές πετρελαίου και τις σχετικές μετατοπίσεις στα παγκόσμια καταναλωτικά πρότυπα», εξηγεί ο Donovan.
«Το άλλο οικονομικό ζήτημα είναι οι κυρώσεις. Οι κυρώσεις μέχρι σήμερα ήταν οικονομικά ανούσιες (και, προφανώς, πολιτικά αναποτελεσματικές). Η αύξηση των κυρώσεων θα μπορούσε να είναι πιο αποδιοργανωτική από οικονομική άποψη. Είναι σημαντικό ότι πρόκειται για τον πρώτο ευρωπαϊκό πόλεμο με χειρισμό Twitter σε πραγματικό χρόνο. Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση των αντιδράσεων της ευρωπαϊκής, βρετανικής και αμερικανικής κοινής γνώμης για τον πόλεμο θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα που θα καθορίσει την ισχύ των κυρώσεων που θα εφαρμοστούν από αυτές τις κυβερνήσεις», ολοκληρώνει το αιχμηρό του σχόλιο ο Chief Economist της UBS.
Σε έτερο report, η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να εκτιμήσει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά την εισβολή της Ρωσίας, εξετάζοντας οκτώ σοκ τα τελευταία 20 χρόνια, με απαρχή την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, την κρίση της Ελλάδας το 2010 και το 2011, τα bail-out Ελλάδας, Πορτογαλίας το 2011, της Κύπρου το 2013, την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τέλος, το Brexit το 2016.
Για να ποσοτικοποιήσει τα παραπάνω events, η UBS υπολογίζει την τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ και τις συνιστώσες του για τέσσερα επόμενα τρίμηνα μετά το συμβάν σε σχέση με τα τέσσερα τρίμηνα πριν από το γεγονός.
Κατά μέσο όρο, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε κατά 0,2% σε καθένα από τα τέσσερα τρίμηνα που ακολούθησαν το γεγονός, σε σύγκριση με τα τέσσερα τρίμηνα πριν από τον σοκ, συμπεραίνει η UBS.
Το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής επίδρασης τείνει να συμβαίνει κατά τα πρώτα τρίμηνα και η συνιστώσα με τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση είναι οι πάγιες επενδύσεις.
Η ιδιωτική κατανάλωση είναι λιγότερο ευαίσθητη στα γεγονότα αλλά στην τρέχουσα κατάσταση, οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Η UBS υπολογίζει ότι κάθε αύξηση 10% στις τιμές των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου αφαιρεί περίπου 0,4% από την κατανάλωση των νοικοκυριών και 0,2% από την αύξηση του ΑΕΠ.
Η δημόσια κατανάλωση δεν δείχνει να επηρεάζεται, βάσει των στοιχείων της UBS, και αντισταθμίζει την πτώση σε νοικοκυριά και επενδύσεις.
Τέλος, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές τείνουν να αντιδρούν και συχνά κινούνται παράλληλα, με αποτέλεσμα η τελική επίδραση να είναι μικρή. Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης στη Ρωσία είναι μικρές αλλά η εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια είναι πολύ υψηλή.