Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Ουραγός στην Ευρώπη τα ελληνικά ομόλογα τον Ιανουάριο

Μικρή πιθανότητα να επανεξετάσει η ΕΚΤ τον ρυθμό αγορών του PEPP, τονίζει ο αμερικανικός οίκος, ενώ βλέπει τον πληθωρισμό να συνεχίζει να ανεβαίνει στην ευρωζώνη. Γιατί οι εγχώριοι τίτλοι κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ.

Citigroup: Ουραγός στην Ευρώπη τα ελληνικά ομόλογα τον Ιανουάριο

Η πορεία προς την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία (ΡΕΡΡ) από την ΕΚΤ «πληγώνει» τις εγχώριες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τα οποία είχαν τη χειρότερη επίδοση τον Ιανουάριο μεταξύ όλων των αγορών των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων (GGBs) τον Ιανουάριο ήταν αρνητικές στο -3,5% περίπου έναντι -1% για τον μέσο όρο, με τα GGBs να ξεχωρίζουν από τις χαμηλότερες αποδόσεις και τα ιταλικά να υπεραποδίδουν σημαντικά (BTPs) και να έχουν τις λιγότερο αρνητικές αποδόσεις στο τέλος του μήνα.

Ιστορικά, οι μηνιαίες αποδόσεις τον Ιανουάριο του 2022 είναι οι δεύτερες χαμηλότερες αποδόσεις Ιανουαρίου σε διάστημα 10 ετών και σε παγκόσμιο επίπεδο, τα βρετανικά δεκαετή (UK gilts) έχουν υποαποδώσει περισσότερο μεταξύ των παγκόσμιων συμβατικών τίτλων (σε όρους δολαρίου, χωρίς αντιστάθμιση). Χαρακτηριστικά, μόνο η αγορά των ομολόγων της Σουηδίας είχε θετικές αποδόσεις τον Ιανουάριο.

Τι μέλλει γενέσθαι με το ΡΕΡΡ

Με το πρόγραμμα PEPP να βρίσκεται σε τροχιά 40-45 δισ. ευρώ τον μήνα αυτό το τρίμηνο, φαίνεται απίθανο η ΕΚΤ να το αναπροσαρμόσει την Πέμπτη 3/2, εξηγεί η ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 θα διαμορφωθεί κοντά στο 5,1% σε ετήσια βάση και αυτό το επίπεδο μπορεί να μην είναι καν το ανώτατο όριο, με τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο να τιμολογούνται πλέον πάνω από το 5,5%, εξηγεί η Citi.

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σημείωσαν αρνητικές μηνιαίες αποδόσεις τον Ιανουάριο, με τα εγχώρια ομόλογα (GGBs) να ξεχωρίζουν για τις χαμηλότερες αποδόσεις τους και τα ιταλικά (BTPs) να έχουν τις λιγότερο αρνητικές αποδόσεις.

Οι εξελίξεις στο PEPP

Η ΕΚΤ αγόρασε 14,7 δισ. ευρώ σε ομόλογα βάσει του προγράμματος PEPP την περασμένη εβδομάδα, από 10,3 δισ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Η βασική διαφορά ήταν οι χαμηλότερες εξαγορές, ενώ οι εβδομαδιαίες ακαθάριστες αγορές ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες.

Η Citi προέβλεψε ότι οι αγορές του PEPP θα αυξάνονταν κατακόρυφα την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, λόγω του μεγάλου όγκου ομολόγων που έληγε (€23 δισ.). Η αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο μηνιαίος ρυθμός PEPP για το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι στα 40-45 δισ. ευρώ, από μέσο όρο 62 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι.

Μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός PEPP;

Φαίνεται απίθανο η ΕΚΤ να αλλάξει τον ρυθμό αγορών του PEPP, παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό, δεδομένης της έλλειψης νέων προβλέψεων και δεδομένου ότι αυτό θα σήμαινε ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου ήταν λανθασμένη, εξηγεί η Citi.

Η συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου είναι πιθανότατα η νωρίτερη δυνατή για επανεξέταση των καθαρών αγορών, πράγμα που σημαίνει ότι ο μηνιαίος ρυθμός αγορών, συμπεριλαμβανομένου του κανονικού προγράμματος αγορών ομολόγων (APP), είναι πιθανό να διαμορφώνεται γύρω στα 60-65 δισ. ευρώ μέχρι τότε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v