H λήξη του εννεαμήνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είχε την αναμενόμενη διάθεση «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων. Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε την αρνητική του ιστορικότητα, αφού την τελευταία δεκαετία, η μέση απόδοση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη είναι αρνητική της τάξεως του 1,2%, ωστόσο φέτος η πτώση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Αντίθετα με ό,τι έχει συμβεί πολλές φορές στην εγχώρια αγορά, οι τράπεζες δεν υποαπέδωσαν της αγοράς. Αρνητική είναι η παράδοση και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στον θετικό πόλο, όμως, οι τελευταίοι τρεις μήνες του έτους είθισται να εμφανίζουν καλή εποχικότητα, ειδικά ο Νοέμβριος που κλείνουν τα βιβλία οι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού και ο Δεκέμβριος.
Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί στο 6,97% και του δείκτη των τραπεζών στο 4,73%. Το κλίμα στην αγορά επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Συζητιέται εντόνως ότι εφόσον επίκειται μια μεγάλου ύψους αύξηση κεφαλαίου στην οποία δεν συμμετέχει ο βασικός μέτοχος και δεν έχει προσελκυσθεί στρατηγικός επενδυτής, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να διατεθούν οι νέες μετοχές με αξιοσημείωτο discount σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία διαπραγματεύονται από πλεονεκτική θέση.
Με άλλα λόγια, η αγορά φοβάται ότι θα επαναληφθεί στην περίπτωση της ΔEΗ ό,τι προηγήθηκε με τις μετοχές τραπεζών. Μένει να φανεί αν η προσέγγιση του «όποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι», θα έχει εφαρμογή σε μία ακόμη περίπτωση στο Χ.Α.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 865 μονάδες, με οριακή πτώση 0,12% και υπενθυμίζεται ότι για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο δείκτης πρέπει να ξεπεράσει πειστικά τη ζώνη των 877-890 μονάδων και να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 912 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 930 μονάδες. Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 847 μονάδες, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 830 μονάδες και τις 803 μονάδες. Το βήμα πάντως για υψηλότερα παραμένει μετέωρο και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πωλητές στο ΧΑ το εκμεταλλεύονται σχεδόν πάντα.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2.095 μονάδες και πλησίασε περισσότερο την πρώτη αντίσταση στις 2.101 μονάδες. Η ζώνη ωστόσο μέχρι τις 2.130 μονάδες είναι εξαιρετικά «δύσβατη» για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο δείκτης πρέπει να την ξεπεράσει χωρίς δυσκολίες και να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.185 σχετικά γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 2.230-2.265 μονάδες. Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 2.078 μονάδες, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 2.026 μονάδες ή και έως τις 1.985 μονάδες.
Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας θα ήθελε να υπερκεράσει τη ζώνη 555-558 μονάδων (διέρχονται οι κινητοί μέσοι όροι των 30 και των 60 ημερών, αντίστοιχα) και να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 579 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 600-611 μονάδες. Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 541 μονάδες, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 527-535 μονάδες (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και τις 493 μονάδες.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη