Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι 11 «ρεζέρβες» που αναπληρώνουν τα κενά του delisting

Ο «χώρος» που δημιουργείται στο ΧΑ από εταιρείες που αποχωρούν, καλύπτεται από ήδη εισηγμένες, οι οποίες ανεβαίνουν... κατηγορία, μέσα από deals και αύξηση οικονομικών επιδόσεων. Έντεκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Εισηγμένες: Οι 11 «ρεζέρβες» που αναπληρώνουν τα κενά του delisting

Η ανακοίνωση της 14ης Μαΐου που αναφέρει ότι από 11/5/2021 τέσσερα μέλη της οικογένειας Κεφάλα, τα οποία ελέγχουν το 93,14% της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President), «συμφώνησαν να ενεργούν συντονισμένα για τον έλεγχο της εταιρείας, κατά τρόπο ώστε να υιοθετείται κοινή πολιτική ως προς τη διοίκησή της», φούντωσε τους φόβους των επενδυτών για μια νέα δημόσια πρόταση, η οποία θα έχει ως στόχο την έξοδο μιας ακόμη εισηγμένης εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είδαμε τους βασικούς μετόχους των Ιασώ και Newsphone να επιχειρούν εκ νέου δημόσιες προτάσεις, με στόχο την αποχώρηση από το ΧΑ, με την πρώτη να έχει ήδη επιτύχει και τη δεύτερη να βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης, μέσα στο 2021 στέφθηκαν με επιτυχία άλλες δύο δημόσιες προτάσεις, αυτές των εταιρειών Forthnet και Paperpack. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν βασικοί μέτοχοι δύο ή τριών ακόμη εταιρειών που εξετάζουν το ενδεχόμενο εξόδου από το ΧΑ.

Ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς οι αποχωρήσεις αυτές συνεχίζονται, παρότι κατά την τελευταία πενταετία οι τιμές των μη τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και πως τουλάχιστον κατά το τελευταίο εξάμηνο παρατηρείται επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για placements όσο και για καλύψεις αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το φαινόμενο τόσο σε ξένους ομίλους και funds που εξαγοράζουν την πλειοψηφία ελληνικών εταιρειών (π.χ. Ιασώ, Forthnet, Paperpack και παλαιότερα Υγεία, Μινωικές Γραμμές, Στέλιος Κανάκης, ΕΛΤΡΑΚ, Κρητών Άρτος), όσο στη δυνατότητα πολλών υγιών ελληνικών εταιρειών να αντλήσουν φτηνή χρηματοδότηση και εκτός χρηματιστηρίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόταση του ΣΜΕΧΑ, όσο και άλλων φορέων της αγοράς, για παροχή κινήτρων σε όσες εταιρείες εισέρχονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά όμως, όπως και παλαιότερα έχει επισημάνει το Euro2day.gr, οι αποχωρήσεις από το ΧΑ αντιμετωπίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με ικανοποιητική επιτυχία, όχι τόσο λόγω των περιορισμένων νέων εισαγωγών (π.χ. BriQ Properties, Interlife, Cairomez, ενώ επίκειται η Noval), όσο κυρίως μέσα από την αναβάθμιση του χρηματιστηριακού ρόλου αρκετών εταιρειών, οι οποίες ήταν ήδη εισηγμένες στο ΧΑ.

Ποιες «ανεβαίνουν κατηγορία»

«Η ανοδική πορεία συγκεκριμένων επιχειρηματικών κλάδων και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από μεγάλες εισροές κοινοτικών κονδυλίων έχουν ήδη αναβαθμίσει τη χρηματιστηριακή παρουσία αρκετών εισηγμένων εταιρειών, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζει γνωστός αναλυτής, συμπληρώνοντας ότι προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσουν και τα επιχειρηματικά deal, ο αριθμός των οποίων εμφανίζει πλέον έντονα ανοδική τάση.

Στον κλάδο της πληροφορικής για παράδειγμα, μετοχές όπως αυτές των Entersoft και Epsilon Net (πέρυσι μετατάχθηκαν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά), αλλά και άλλων όπως της Byte Computer, της Space Hellas και της Performance είναι σήμερα πολύ πιο αναβαθμισμένες στο ταμπλό του ΧΑ (πορεία τιμής, όγκος συναλλαγών, επενδυτικό ενδιαφέρον) σε σύγκριση με το 2019. Κάτι ανάλογο ισχύει επίσης π.χ. με τη Viohalco και τις θυγατρικές της (π.χ. βλέπε Cenergy και placement στην ElvalHalcor) και με τον κατασκευαστικό όμιλο Avax.

Επιπρόσθετα, εντελώς διαφορετική δυναμική αναμένεται ότι θα αποκτήσουν οι μετοχές τόσο της Premia Investments (προσέλκυσε το ενδιαφέρον της σουηδικής Sterner Stenhus και αναπτύσσεται δυναμικά με νέες επενδύσεις), όσο και της Ideal, μετά τη δρομολογούμενη απορρόφηση των Star Βυτογιάννης και Three Cents (πολλαπλασιασμός μεγέθους, με στόχο να αποτελέσει ένα πολυμετοχικό, εισηγμένο private equity).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v