Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Στο 2ο τρίμηνο θα ανακάμψει η Ελλάδα

Καλύτερες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από τον διεθνή οίκο, που μιλά για μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος. Το πλήγμα της πανδημίας και οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ποια δομικά προβλήματα παραμένουν.

Citigroup: Στο 2ο τρίμηνο θα ανακάμψει η Ελλάδα

Ο τουρισμός έπληξε σοβαρά την ελληνική οικονομία, επισημαίνει ακόμα μία φορά η Citigroup στη νέα της έκθεση με τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία. «Η εξαιρετικά υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό προκάλεσε μεγάλο αρνητικό πλήγμα στο ΑΕΠ, παρά τη σχετικά πιο περιορισμένη πανδημία στο εσωτερικό», υπογραμμίζει.

«Το εμπορικό πλεόνασμα ταξιδιωτικών και μεταφορικών υπηρεσιών (αντανακλώντας τον τουρισμό και τις ναυτιλιακές βιομηχανίες) έχει συρρικνωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 από 12% την ίδια περίοδο του 2019», αναλύει η αμερικανική τράπεζα. Οι έμμεσες επιπτώσεις της έλλειψης ξένων τουριστών ενισχύουν τον αντίκτυπο στο ΑΕΠ το 2020. «Αναμένουμε μια ανάκαμψη να συμβεί μόνο από τα μέσα του 2021, όταν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», εκτιμάει η τράπεζα.

Ύφεση 8,9% το 2020 (χαμηλότερη κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εκτίμηση) και ανάπτυξη 3,9% φέτος (υψηλότερη κατά 1,7 ποσοστιαία μονάδα) αλλά και 6% (χαμηλότερη κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα από την προγενέστερη εκτίμηση) το 2022 βλέπει πλέον η αμερικανική τράπεζα Citigroup για την ελληνική οικονομία.

Η Citi εκτιμά ότι η ανεργία το 2021 θα αυξηθεί στο 20,6% από 18% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 17,4% το 2022. Η πανδημία θα υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση σε πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 5% το 2020 και 2,5% φέτος, πριν ισορροπήσει στο 0,3% το 2022. Το συνολικό έλλειμμα ωστόσο θα είναι αρκετά υψηλότερο, στα 13,2 δισ. ευρώ ή 8% το 2020, 9,1 δισ. ευρώ ή 5,4% φέτος και 5,4 δισ. ευρώ ή 3% το 2022. Για την περίοδο 2023-2025, η Citi προβλέπει growth της τάξεως των 2,6%, 2,3% και 2%.

Η υποστήριξη πολιτικής σε όλα τα μέτωπα είναι άφθονη, σύμφωνα με τη Citi. Ενάντια σε ένα τόσο μεγάλο σοκ, η πολιτική υποστήριξη ήταν και θα συνεχίσει να είναι πολύ ισχυρή. Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού έχει μετατοπιστεί από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε έλλειμμα σχεδόν 8% το 2020. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν συμπιέσει το κόστος χρηματοδότησης και συνέβαλαν στη διευκόλυνση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των κονδυλίων NextGenEU. Η Citigroup αναμένει υψηλά ποσοστά απορρόφησης, σύμφωνα με τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, και σημαντική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2022-2024.

Η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει ασθενής λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων, της περιορισμένης εγχώριας ρευστότητας και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών παρά τις προηγούμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης. Ενώ τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα, οι μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προκλήσεις παραμένουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v