Οι οικονομολόγοι της Citigroup προβλέπουν μία αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της πανδημίας (πρόγραμμα PEPP), κατά 650 δισ. ευρώ, ενώ οι μέσες προβλέψεις της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση ύψους 500 δισ. ευρώ στο τρέχον μέγεθος του 1,35 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, προβλέπουν παράταση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος για έξι μήνες, έως το τέλος του 2021, από τον Ιούνιο του 2021 που το πρόγραμμα λήγει.
Η Citi εξετάζει διάφορα σενάρια επέκτασης PEPP, το ουδέτερο, το καλό και το κακό σενάριο, για να εντοπίσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγορά των ομολόγων.
Tα ελληνικά ομόλογα μέχρι στιγμής είναι τα πλέον ωφελημένα από το πρόγραμμα PEPP, βάσει της πτώσης των αποδόσεών τους. Από τις αρχές Ιουνίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα, τα εγχώρια χρεόγραφα έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδόσεις τους, με τα πιο βραχυπρόθεσμα να δείχνουν την υψηλότερη βελτίωση.
Ειδικότερα, καταγράφεται πτώση κατά 23 μονάδες βάσης για τα διετή, 15 μ.β. για τα πενταετή και 11 μ.β. στα δεκαετή ομόλογα. Το ίδιο συμβαίνει στις άλλες χώρες που εμφάνιζαν τις πιο υψηλές αποδόσεις, όπως Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ οι λοιπές χώρες είναι στα ίδια ή και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα.
Στα τρία σενάρια που υπολογίζει η Citigroup, οι συνολικές αγορές ελληνικιών ομολόγων που θα μπορούσε να προβεί η EKT είναι 9 δισ. ευρώ στο σενάριο με ακόμη 250 δισ. ευρώ αγορών στο πρόγραμμα PEPPP, 14 δισ. ευρώ αν το πρόγραμμα κινηθεί όπως προβλέπει το consensus και επεκταθεί κατά 500 δισ. ευρώ και, τέλος, στο σενάριο της Citigroup με αύξηση του προγράμματος κατά 750 δισ. ευρώ, το μέγεθος για τα ελληνικά ομόλογα αυξάνεται στα 19 δισ. ευρώ.