Από τη βύθιση στις 550 μονάδες έως την αντίσταση των 660 μονάδων, η οποία συμπίπτει και με την περιοχή του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (ΚΜΟ 200 ημερών), τα κέρδη για την εγχώρια αγορά μετοχών και τον Γενικό Δείκτη ανέρχονται σε 20%.
Η «ένεση» αισιοδοξίας ήρθε αρχικά από την επίδραση Biden, την αναπάντεχη βοήθεια της Moody’s και πιο ουσιαστικά από τις ανακοινώσεις της Pfizer ότι η επιτυχία του εμβολίου ξεπερνά το 90% και έως το τέλος του έτους, θα έχει κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η πτωτική τάση και πορεία στο ελληνικό χρηματιστήριο αμφισβητείται πλέον και είναι ορατό το σενάριο ανοδικής διάσπασης των ΚΜΟ των 200 ημερών, το οποίο με φίλτρο μερικών ημερών φέρνει την αγορά σε θέση «buy», μετά το σήμα πώλησης που δόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου και τις 89 μονάδες.
Το προηγούμενο ανοδικό σήμα είχε δοθεί στην περιοχή των 680 μονάδων και επέτρεψε στην αγορά να κινηθεί έως και τις 950 μονάδες. Αν ληφθεί υπόψη και το διάγραμμα της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αγορά απέχει 30 μονάδες από τον ΚΜΟ 200 ημερών, ενώ στον αντίποδα, η πορεία του δείκτη των τραπεζών έχει ακόμα δρόμο για να φτάσει.
Η ανοδική τάση των ξένων αγορών και η Moody’s έχουν βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα και παρότι το νέο lockdown θα διαταράξει εμφανώς το τέταρτο τρίμηνο, η προοπτική του εμβολίου στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχει ελαφρύνει την ψυχολογία στην αγορά. Οι άμεσα κερδισμένοι τίτλοι της αγοράς από μια κανονικοποίηση στην εγχώρια αγορά θα είναι η Aegean Airlines, οι τραπεζικοί τίτλοι, τα διυλιστήρια και οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών. Η Aegean Airlines από τα 2,5 ευρώ «εκτοξεύτηκε» στα 4 ευρώ, η Alpha Bank από το χαμηλό της κερδίζει 40%, ενώ Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια κινήθηκαν έντονα ανοδικά.
H αγορά έχει και πάλι πολύ γρήγορα αναπροσαρμόσει το πλάνο της, πρόλαβε να τιμολογήσει το δεύτερο lockdown, πόσο μπορεί να κρατήσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και τι αντίκτυπο θα έχουν στην οικονομία και επίσης να αλλάξει ρότα με την ανακοίνωση του εμβολίου.
Αν και η ορατότητα στην αγορά παραμένει χαμηλή, αν μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί και να παραμείνει αποφασιστικά πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, τότε οι οποίες αναταράξεις μπορεί να προκύψουν μέχρι τέλος του μήνα, λόγω ΜSCI Greece, θα είναι αγοραστικές ευκαιρίες. Βραχυπρόθεσμα, η αγορά πάντως είναι πολύ πιεσμένη από την ταχύτητα της ανόδου και τις προηγούμενες φορές από ταυτά τα επίπεδα επέστρεψε προς τα πίσω.
Πιο τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 μονάδες, στις 690 μονάδες και υψηλότερα στις 720 μονάδες. Η μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση για να μη λήξει και αυτή η αντίδραση μάταια, είναι η διατήρηση των 635 μονάδων. Κάτω από αυτό το επίπεδο, το πτωτικό σενάριο θα έχει και πάλι περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει, και η άνοδος έως τα τρέχοντα επίπεδα θα χαρακτηριστεί ως αντίδραση στο πτωτικό κύμα. Αν αυτό είναι το τελικό σενάριο, η αγορά θα οδηγηθεί σε νεότερα χαμηλά.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Ο δείκτης των τραπεζών θα πρέπει να κινηθεί πάνω από την υπόλοιπη αγορά και να συνεχίσει να υπεραποδίδει. Η πρώτη αντίσταση είναι οι 350 μονάδες και έπειτα είναι ο ΚΜΟ των 200 ημερών στις 388 μονάδες. Δεν επιτρέπεται υποχώρηση κάτω από τις 295 μονάδες.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσπάθεια της ανόδου θα «παιχτεί» στις αντιστάσεις των 1.595-1.610 μονάδων. Για τον δείκτη, η μέχρι πρότινος αντίσταση των 1.515 μονάδων έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη στήριξη. Το ημερήσιο κλείσιμο πάνω από τις 1.610 μονάδες υποχρεώνει και τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια να βγουν “long” στην αγορά.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης