Χρηματιστήριο: Κλειδί οι τράπεζες για την αλλαγή τάσης

Ποια είναι τα κρίσιμα σταυροδρόμια για τους βασικούς δείκτες τον Αύγουστο. Ο αδύναμος κρίκος των τραπεζών και ο εγκλωβισμός της αγοράς. Πώς επιδρούν τα οικονομικά αποτελέσματα και τι σηματοδοτούν οι χαμηλές αποτιμήσεις.

Χρηματιστήριο: Κλειδί οι τράπεζες για την αλλαγή τάσης

Tο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο γύρω από την περιοχή των 640 μονάδων με μικρές κατά κανόνα διακυμάνσεις και με όγκους συναλλαγών που μειώνονται σταθερά, ενώ αδυνατεί να αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί.

Μετά την πτώση που ακολούθησε την πανδημία, όλα τα νέα, είτε θετικά, είτε αρνητικά, αποτυπώνονται στο ταμπλό για λίγο και μετά εξανεμίζονται, αφού το μακροοικονομικό και το γεωπολιτικό σκηνικό, σε συνδυασμό με την εικόνα της πανδημίας, του τουρισμού και των τραπεζών, δημιουργούν υψηλή αβεβαιότητα.

Παράλληλα, η πορεία των τραπεζικών μετοχών βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη θετική πορεία των ομολόγων και σε κάθε περίπτωση παραμένουν ο βασικός αδύναμος κρίκος της εγχώριας αγοράς μετοχών και βασικός εκφραστής των πιέσεων.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου δεν θα επιφέρουν μεγάλη βελτίωση στο κλίμα αφού τα μορατόρια δεν επιτρέπουν να αποκαλυφθεί η πραγματική επίδραση της πανδημίας στα δάνεια των τραπεζών. Στον αντίποδα ωστόσο, οι αποτιμήσεις στις εγχώριες μετοχές, πλην τραπεζών, εμφανίζονται φθηνές, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) να διαμορφώνεται στις 12,5 φορές για το 2021.

Όμως, η επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης της πανδημίας δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα, ούτε είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις.

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο, έστω και οριακά, χαμηλότερα των 619 μονάδων έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 664 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις τοποθετούνται στις 600, 593, 582 και 539 μονάδες. Η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη μετά τη διάσπαση έχει ανοίξει τον διάδρομο υποχώρησης σε χαμηλότερα επίπεδα και προς τη ζώνη των 580-605 μονάδων. Για τον Γενικό Δείκτη, όσο παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν ξεκάθαρα οι πωλητές και η εικόνα θα επιδεινωθεί.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική αντίδραση ήταν πιο χαλαρό τέμπο με την ευρύτερη αγορά και πλέον η ουσιαστική στήριξη στις 1.525 μονάδες είναι στο προσκήνιο. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα από το πρόσφατο εύρος του μεταξύ των 1.492 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση του κάτω άκρου σηματοδοτεί και τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Χαμηλότερα η κίνηση μπορεί να κατέλθει έως τις 1.400 μονάδες, με τα ενδιάμεσα επίπεδα με ενδιαφέρον του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να τοποθετούνται στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες. Σε περίπτωση προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης και κλεισίματος υψηλότερα των 1.524 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.546 και 1.569-1.571 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 Για τον δείκτη των τραπεζών, η περιοχή των 360 μονάδων χάθηκε εύκολα και πλέον η κίνηση χαμηλότερα από τις 320 μονάδες «χαλάει» επικίνδυνα την κατάσταση. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε καταγραφεί στις 266 μονάδες. Συνολικά, η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών της αγοράς δεν έχει αλλάξει εδώ και αρκετό καιρό, παρά τις βραχύβιες τεχνικές αντιδράσεις. Για να εισέλθει η αγορά σε ένα θετικό μεσοπρόθεσμο βηματισμό, προϋπόθεση είναι να υπάρξει διάσπαση και παραμονή πάνω από τις 680-690 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και πάνω από τις 1.650 μονάδες σε επίπεδο υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v