Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσα για τις εισηγμένες οι μειώσεις επιτοκίων

Σύμμαχος των εταιρειών για τον περιορισμό των φετινών απωλειών αποτελεί το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης. Μεγαλύτερα τα οφέλη για ισχυρούς ομίλους και για όσες επιχειρήσεις αναδιαρθρώνουν τον δανεισμό τους.

Ανάσα για τις εισηγμένες οι μειώσεις επιτοκίων

Το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης αναμένεται να δώσει φέτος ανάσες σε πολλές επιχειρήσεις, βοηθώντας τις προσπάθειες των διοικήσεών τους για περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία covid-19.

«Πέρα από το Euribor που είναι πλέον μηδενικό, οι τράπεζες δείχνουν διατεθειμένες να μειώσουν και τo spread (περιθώριο) σε κάθε νέα χορήγηση, ή σε ανανέωση παλαιότερου δανείου που λήγει. Επιπλέον, είναι πολύ ευκολότερο σε σχέση με το παρελθόν για μια μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση να αντλήσει δανεισμό, σε περίπτωση που διαθέτει ισχυρό ισολογισμό και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των τραπεζών μέσα από την προηγούμενη συνεργασία τους. Σίγουρα, τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά της Ελλάδας, αλλά τουλάχιστον και τα τελευταία έχουν αρχίσει και υποχωρούν».

Αυτό δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Όσες υγιείς επιχειρήσεις αναχρηματοδότησαν μέσα στο 2019 τα μακροπρόθεσμα δάνειά τους, το έκαναν με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό επηρέασε ως ένα βαθμό τα περυσινά τους οικονομικά αποτελέσματα, πλην όμως θα επιδράσει ακόμη περισσότερο στα φετινά, επειδή το ευνοϊκότερο κόστος χρήματος θα λειτουργήσει σε δωδεκάμηνη βάση. Αλλά και οι εταιρείες, που αναχρηματοδοτούν φέτος τα δάνειά τους, κερδίζουν και αυτές από το ψαλίδισμα των επιτοκίων».

Πρόεδρος εισηγμένης που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων, υποστήριξε πως ενώ μέχρι σήμερα η εταιρεία του δανείζεται με 4%, προσδοκά φέτος να μετατρέψει τμήμα των δανείων του από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο, μειώνοντας σημαντικά το προαναφερόμενο επιτόκιο.

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έρευνα προέδρου άλλης εισηγμένης εταιρείας μικρομεσαίου μεγέθους, για το αν συμφέρει τελικά η έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω του ΧΑ. Όταν του διαμηνύθηκε ότι θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια με κόστος της τάξεως του 5%, έκανε πίσω, καθώς ο υφιστάμενος δανεισμός του από τις τράπεζες είχε κόστος λίγο χαμηλότερο από το 4%.

Υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες με ισχυρό ισολογισμό -όχι μόνο οι πολύ μεγάλες- που μπορούν σήμερα να αντλήσουν ρευστότητα με κόστος μικρότερο ακόμη και από το 3%.

Οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας από τον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής αναφέρει ότι οι ίδιες οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας απευθύνθηκαν στη διοίκηση προτείνοντας επιμήκυνση δανείων με χαμηλότερο επιτόκιο.

Πρόεδρος άλλης εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής μιλώντας στο Euro2day.gr ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τράπεζα από την οποία μέχρι πριν τρία χρόνια δεχόμαστε πιέσεις, τώρα που έχουμε βελτιώσει σημαντικά τη θέση μας, έρχεται και μας προτείνει νέα δανειοδότηση. Αρνηθήκαμε ευγενικά, λέγοντας πως έχουμε την απαιτούμενη ρευστότητα και πως σταδιακά πρόθεσή μας είναι η πλήρης αποπληρωμή των σημερινών μας υποχρεώσεών μας προς αυτή».

Παράλληλα με τις προαναφερθείσες κινήσεις, υπάρχουν και τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης επιδοτούμενου επιτοκίου προς μια σειρά επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. «Θα υπάρξουν εισηγμένες εταιρείες που θα εκμεταλλευθούν φέτος τα μέτρα στήριξης που θέσπισε το κράτος λόγω της πανδημίας και θα γλυτώσουν επιτόκια για τρεις και για έξι μήνες. Κάποιες από αυτές μάλιστα, θα δείτε ότι θα εμφανίσουν τελικά το 2020 αυξημένες οικονομικές επιδόσεις έναντι της προηγούμενης χρονιάς» υποστηρίζει χρηματιστηριακός αναλυτής.

«Οι τράπεζες πιέζονται από την κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις και να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία. Αλλά και οι τράπεζες έχουν λόγους να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους, καθώς αυτή την περίοδο έχουν πλεόνασμα ρευστότητας, η οποία επιβαρύνεται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ. Αν σ’ όλα αυτά προσθέσει κάποιος ότι το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων έχει καταστεί οριακό, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να δανειοδοτούν τις επιχειρήσεις -έστω και με αρκετά χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν- αρκεί να είναι σίγουρες ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Όπου λοιπόν βλέπουν ισχυρές και αξιόπιστες επιχειρήσεις, δεν διστάζουν να συναινέσουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, πολλές υγιείς και τραπεζικά ενήμερες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν φέτος χαμηλότερο κόστος δανεισμού, περιορίζοντας ως ένα βαθμό τις απώλειες που θα προκύψουν στα οικονομικά τους αποτελέσματα από την πανδημία.

Σε ότι αφορά τέλος τα επιτόκια των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, αυτά μπορούν να μειωθούν δραστικά μόνο αν συμφωνηθεί η αναδιάρθρωσή τους. Έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες περιπτώσεις τόσο μέσα στο 2019, όσο και φέτος, ωστόσο κάτι τέτοιο συχνά απαιτεί από τους μετόχους (παλαιούς ή νέους) είτε να βάλουν και αυτοί το «χέρι στην τσέπη», είτε να εγγυηθούν για τα δάνεια με προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v