Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι προεξόφλησε η αγορά βυθίζοντας τις τράπεζες

Σε ιστορικά χαμηλά και σε εκ νέου αχαρτογράφητα ύδατα ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης. Το decoupling στο οποίο ελπίζουν οι επενδυτές και οι άγνωστες παράμετροι που δημιουργούν οι αλλαγές των δεικτών MSCI. Ποιες μετοχές αντέχουν.

ΧΑ: Τι προεξόφλησε η αγορά βυθίζοντας τις τράπεζες

Η εγχώρια αγορά επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 600 μονάδες, επίπεδο στο οποίο οι αγοραστές είχαν προσπαθήσει να στήσουν μια υποτυπώδη βάση τιμών. Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να εμφανίζει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ενώ μετά την απόφαση της MSCI Inc., οι τράπεζες δέχθηκαν «καταιγισμό πυρών» και κινούνται και σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι ξεκάθαρα σε πτωτική φάση (bear market) και δεν έχει ακολουθήσει την ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών και κάποιων ευρωπαϊκών αγορών.

Ειδικά για τις τράπεζες, είναι η τρίτη φορά που βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα τα τελευταία έτη. Τον Φεβρουάριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2019, ο τραπεζικός δείκτης έφτασε στις 358 μονάδες και τις 365 μονάδες, ενώ τώρα διαμορφώνεται στις 260 μονάδες. Για την αγορά, η επανάληψη του σκηνικού είναι απογοητευτική, γιατί αυτή τη φορά η επιστροφή στην κανονικότητα είχε μπει σε ράγες και πολλοί επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, είχαν πιστέψει το επενδυτικό στόρυ.

Αν και δεν γνωρίζουμε τι από αυτά που προεξοφλεί η ραγδαία πτώση σε αρκετές εγχώριες μετοχές είναι υπερβολή και τι δίκαιο, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας φέτος έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο -10% ή και υψηλότερα. Η εγχώρια αγορά προεξοφλεί 40% μείωση στα φετινά κέρδη. Το καλό σενάριο, στο οποίο η διαταραχή θα είναι πιθανότατα περιορισμένης χρονικής διάρκειας και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επηρεαστεί μόνο εντός του 2020, χωρίς περαιτέρω αρνητική επίπτωση στη μακροχρόνια πορεία του, αρχίζει και υποχωρεί.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Στην εγχώρια αγορά, το decoupling, o διαχωρισμός δηλαδή των τραπεζικών τίτλων από την υπόλοιπη αγορά των μετοχών, δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα. Συνολικά, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αρκετές εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλά κέρδη στο διάστημα των 52 εβδομάδων ή πολύ μικρές απώλειες.

Στους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση με σημαντικά κέρδη είναι οι τίτλοι: ΔΕΗ +90%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +31%, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών +24%, ΓΕΚ Τέρνα +22%, ΕΥΔΑΠ +14%, Σαράντης +14% και ΟΤΕ +4%.

Οι παραπάνω μετοχές έχουν όλες αμυντικά χαρακτηριστικά έναντι της Covid-19 ενώ είναι αρκετά πιθανό να βγουν και ωφελημένες, όπως έχουν βγει όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, με εξαίρεση τον τίτλο της ΔΕΗ.

Από την ευρύτερη αγορά, Αλουμύλ +76%, Quest Συμμετοχών +37%, Λύκος +31% και Άβαξ +31%. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες απώλειες και σημαντικά υψηλότερες του Γενικού Δείκτη σημειώνουν οι μετοχές: MLS -89%, Ιντραλότ -69%, Eurobank -60%, Alpha Bank -59%, Εθνική Τράπεζα -54%, Ικτίνος -50%, Ελλάκτωρ -45%, Aegean Airlines -43% και Titan Cement International -40%.

Πιο τεχνικά, η αγορά, για να αλλάξει οπτική, θα πρέπει να κινηθεί υψηλότερα από το επίπεδο των 645-650 μονάδων, που είναι πλέον πολύ ισχυρή αντίσταση. Η περιοχή των 530 μπορεί σε αυτό το σενάριο να βοηθήσει και η ατμόσφαιρα από τις αλλαγές των δεικτών MSCI.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική αντίδραση ήταν πιο ρηχή και βραχυπρόθεσμα η πίεση είναι υψηλότερη. Η στήριξη είναι στις 1.290-1.350 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών, όσο είναι πιο χαμηλά από την περιοχή των 360-370 μονάδων, έχει αρνητικό momentum. Η μετοχή της Αlpha Βank σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά στο 0,53 ευρώ και είναι ο σηματωρός της κίνησης στις τράπεζες. 

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v