Περαιτέρω υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένει η Citi, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, στην οποία επισημαίνει ότι διατηρεί τη θέση long για τους τίτλους.
Οπως σημειώνει ο οίκος, την Παρασκευή, το spread του ελληνικού έναντι του γερμανικού 10ετούς ομολόγου «έπιασε» το στόχο των 137 μονάδων βάσης. Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά ότι η πτωτική κίνηση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων θα συνεχιστεί, θέτοντας χαμηλότερο στόχο για το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς, στις 90 μονάδες βάσης ως τα τέλη του έτους, 10 μονάδες βάσης κάτω από την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού.
Αυτό, σημειώνει, βασίζεται στην αυξανόμενη πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας κατά πολλές βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης λόγω:
1. Των προβλέψεων για ανάπτυξη 2,5% το 2020 και το 2021, με δημοσιονομική ώθηση και από την πιθανή μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,25% από 3,5%.
2. Χαμηλότερου κόστους δανεισμού λόγω της μείωσης των αποδόσεων και της αποπληρωμής των ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ.
3. Των μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και το σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των τραπεζικών κόκκινων δανείων.
Η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανότερο να έλθει από τη Fitch με διπλή αναβάθμιση στις 24 Ιουλίου. Η Moody's και η S&P αναμένεται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.
Πόσα ομόλογα μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ
Με βάση τη στάθμιση της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ για να συνάδει με το «κεφαλαιακό κλειδί». Ωστόσο, το ύψος των αγορών της κεντρικής τράπεζας προσκρούει στο «ταβάνι» 33% επί μιας έκδοσης. Η Citi εκτιμά ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 11 δισ. ευρώ προτού φθάσει στο όριο του 33% στις επιμέρους σειρές τίτλων που έχει εκδώσει η χώρα μας.
Ωστόσο, τα περιθώρια αγορών ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς οι χαμηλότεροι στόχοι πλεονασμάτων θα αυξήσουν τις εκδόσεις ομολόγων για την κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης του χρέους.