Οι Έλληνες επενδυτές επιστρέφουν στο Χρηματιστήριο

Σημαντική και ολοένα μεγαλύτερη η μείωση της εξάρτησης συναλλαγών και τιμών στο ΧΑ από τις εκάστοτε διαθέσεις των επενδυτών του εξωτερικού. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και πώς ερμηνεύονται από την αγορά. Αναλυτικός πίνακας.

Οι Έλληνες επενδυτές επιστρέφουν στο Χρηματιστήριο

Οι Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές ανεβάζουν σταδιακά κατά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό τους επί της συνολικής αξίας των συναλλαγών στο ΧΑ, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξάρτηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από τις εκάστοτε διαθέσεις και προτεραιότητες των επενδυτών από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του πίνακα της ATHEX Group:

  • Το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην αξία των συναλλαγών του ΧΑ υποχωρεί σταδιακά κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 64,9% του 2014 βρέθηκε στο ξεκίνημα του 2020 στο 53,9% (εκτιμάται πως ένα ποσοστό αυτών αφορά ελληνικά κεφάλαια, που επενδύονται μέσω εξωτερικού).
  • Το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών καταγράφει φέτος υψηλό επταετίας, καθώς έχει σκαρφαλώσει στο 21,5% (Ιανουάριος) από το 17,3% του 2014.
  • Η συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών επενδυτών ανέβηκε και αυτή κατά την περίοδο 2014-2020, καθώς από το 16% του 2014 ξεκίνησε φέτος τη χρονιά με 21,7%.
  • Συνολικά, οι εγχώριοι (ιδιώτες και θεσμικοί) επενδυτές ανέβασαν τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές του ΧΑ από το 33,3% στο 43,2%.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η αυξανόμενη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών στο ΧΑ κατά τα τελευταία χρόνια αποτελεί σαφώς θετικό στοιχείο κυρίως για δύο λόγους.

  1. Διότι μειώνεται ως ένα βαθμό η εξάρτηση (και οι διακυμάνσεις) των τιμών των μετοχών από τις εκάστοτε διαθέσεις και προτεραιότητες των επενδυτών εκτός συνόρων.
  2. Διότι συνήθως οι συναλλαγές των εγχώριων επενδυτών γίνονται με υψηλότερες προμήθειες και διαχέονται σε περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες, οπότε τονώνονται τα ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια οικονομικά των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ. 

Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως οι παλαιότερες αντιλήψεις που επικρατούσαν για τη συμπεριφορά των διεθνών επενδυτών δεν επιβεβαιώνονται -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- στην τρέχουσα πραγματικότητα.

Ειδικότερα, πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν κατά το παρελθόν πως οι εν λόγω επενδυτές ήταν περισσότερο «ειδικοί» και «ενημερωμένοι» και γι' αυτό κατάφερναν να αγοράζουν «στα χαμηλά» και να ρευστοποιούν πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη. Έτσι, η δραστηριότητα των επενδυτών του εξωτερικού αποτελούσε καθαρό σημάδι ανόδου όταν προέκυπταν αγορές από αυτούς και προειδοποίηση επερχόμενης πτώσης, όταν αυτοί ρευστοποιούσαν.

Η αντίληψη αυτή δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται -σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον- κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς π.χ. οι διεθνείς παίκτες ήταν εκείνοι που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τις τραπεζικές μετοχές, όταν συμμετείχαν μαζικά στη δεύτερη και στην τρίτη επανακεφαλαιοποίησή τους.

«Η αλήθεια είναι πως σήμερα τόσο οι Έλληνες θεσμικοί όσο και πολλοί ιδιώτες μέτοχοι είναι σε μεγάλο βαθμό επαρκώς ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα, οπότε δεν μειονεκτούν σε γενικές γραμμές έναντι των ξένων επενδυτών. Επιπλέον, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου λόγω των βιωμάτων που διαθέτουν, μπορούν να ερμηνεύσουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα σε πολιτικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο, δηλαδή σε τομείς που επηρεάζουν ως ένα βαθμό και τις χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Γενικότερα πιστεύω ότι η χρηματιστηριακή ζημία ή το επενδυτικό κέρδος δεν εξαρτάται σήμερα από το ποια είναι η εθνικότητα του επενδυτή, αλλά κυρίως από τη συγκρότηση και την ικανότητα -ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης- να δρα με ωριμότητα, να επιλέγει με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα και να διαβάζει σωστά τις εξελίξεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

ΥΓ.: Οι καθαρές κεφαλαιακές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια, που κυμάνθηκαν γύρω στα 600 εκατ. ευρώ το 2019 και αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στη φετινή χρονιά, είναι πιθανόν να ανεβάσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v