Morgan Stanley: Το καλό και το κακό σενάριο για τις τράπεζες

Το «κλειδί» για την καλύτερη πορεία των μετοχών στο χρηματιστήριο και ο κίνδυνος της στασιμότητας στο μέτωπο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Morgan Stanley: Το καλό και το κακό σενάριο για τις τράπεζες

Μετά την πρόσφατη πτώση του Μαΐου 2019, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα αυξήθηκε κατά 72%, από τα 6 δισ. ευρώ σε 10,4 δισ. ευρώ σήμερα, οπότε οι αποτιμήσεις είναι πλέον αρκετά υψηλότερες, επισημαίνει η Morgan Stanley στο report με τις νέες τιμές-στόχους για τις μετοχές των τραπεζών.

Από τα χαμηλά επίπεδα του Μαΐου, η Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκε κατά 103%, η Alpha κατά 55% και η Eurobank αυξήθηκε κατά 28%. Ωστόσο τo σημείο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ανάλυση της Morgan Stanley είναι το «καλό» και το «κακό» σενάριο που αναλύει για κάθε τράπεζα και οι προεκτάσεις που δημιουργούνται σε θέματα αποτίμησης, κερδοφορίας αλλά και αποδόσεων.

Η Morgan Stanley δεν βλέπει άλλες επιλογές στις ελληνικές τράπεζες πέραν των μεγάλων τιτλοποιήσεων. Στο «καλό» και στο «κακό» σενάριο που αναλύει ωστόσο δεν υποθέτει ότι οι τράπεζες βασίζονται σε μεγάλες τιτλοποιήσεις ή σε μια υποθετική «bad bank». H MS διαβλέπει το θετικό σενάριο να υλοποιείται, εάν η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα ξεπεράσει τις προσδοκίες των οικονομολόγων του οίκου. Στο αρνητικό σενάριο, οι τράπεζες απλά συνεχίζουν να τα «κουτσοκαταφέρνουν» (muddle through), δημιουργώντας αρκετά έσοδα για να στηρίξουν το υψηλό κόστος κινδύνου που συνδέεται με τη σταδιακή μείωση του λόγου των NPEs, χωρίς όμως να δημιουργούν σημαντικές αποδόσεις (RoE).

Στην περίπτωση του κακού σεναρίου, η MS υποθέτει ότι οι τράπεζες παρ' όλα αυτά θα πληρούν τους στόχους μείωσης των NPEs που έχουν εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή (SSM), χωρίς να χρησιμοποιούν κάποια λύση τύπου “bad bank” ή τιτλοποιήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χαμηλών αποδόσεων τα επόμενα τρία χρόνια (2%-5% ROE), καθώς τα υψηλά NPEs διατηρούν το κόστος των προβλέψεων κινδύνου σε υψηλό επίπεδο. Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές των μετοχών υποχωρούν από 38%-55%.

Στον αντίποδα και στο θετικό σενάριο, οι τράπεζες είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs βασιζόμενες στις οργανικές εισπράξεις σημαντικά (υψηλότερες ανακτήσεις / επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις και χαμηλότερες αθετήσεις / επανεπενδύσεις), εξέλιξη που συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος προβλέψεων για επισφάλειες και βελτιωμένες αποδόσεις. Στο bullish σενάριο, οι τιμές των μετοχών έχουν περιθώριο ανόδου από 47%-83%.

Πιο συγκεκριμένα, για την Alpha Bank, στα τρία σενάρια που αναλύει, οι τιμές που προκύπτουν είναι: το 1,70 ευρώ για το βασικό της σενάριο με κερδοφορία του 2021 τοποθετείται στα 383 εκατ. ευρώ. Στο καλό σενάριο, η άνοδος ανέρχεται σε 63% και η τιμή-στόχος στα 3 ευρώ ανά μετοχή, με προβλεπόμενα κέρδη για το 2021 στα 621 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο «κακό» σενάριο, η τιμή-στόχος προσγειώνεται στο 0,80 ευρώ ανά μετοχή αλλά η κερδοφορία παραμένει θετική στα 257 εκατ. ευρώ.

Διάγραμμα Alpha Βank

Για τη Eurobank, τα τρία σενάρια που αναλύει η Morgan Stanley «βλέπουν» τιμές από 0,50 ευρώ στο κακό σενάριο έως 1,30 ευρώ. Για το βασικό της σενάριο, η κερδοφορία του 2021 εκτιμάται σε 447 εκατ. ευρώ. Στο καλό σενάριο, η άνοδος ανέρχεται σε 43% και η τιμή-στόχος στο 1,30 ευρώ ανά μετοχή, με προβλεπόμενα κέρδη για το 2021 στα 616 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο «κακό» σενάριο, η τιμή-στόχος προσγειώνεται στο 0,50 ευρώ ανά μετοχή αλλά η κερδοφορία παραμένει θετική στα 361 εκατ. ευρώ.

Διάγραμμα Eurobank

Για την Εθνική Τράπεζα, τα τρία σενάρια που αναλύει η Morgan Stanley «βλέπουν» τιμές από 1,80 ευρώ στο κακό σενάριο έως 5,30 ευρώ. Για το βασικό της σενάριο, η κερδοφορία του 2021 εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ. Στο καλό σενάριο, η άνοδος ανέρχεται σε 79% και η τιμή-στόχος στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή, με προβλεπόμενα κέρδη για το 2021 στα 627 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο «κακό» σενάριο, η τιμή-στόχος προσγειώνεται στο 1,80 ευρώ ανά μετοχή αλλά η κερδοφορία παραμένει θετική στα 347 εκατ. ευρώ.

Διάγραμμα Εθνικής Τράπεζας

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς στα τρία σενάρια που αναλύει, οι τιμές που προκύπτουν είναι: τα 2,00 ευρώ για το βασικό της σενάριο με την κερδοφορία του 2021 να τοποθετείται στα 197 εκατ. ευρώ πλην την πληρωμή των CoCos. Στο καλό σενάριο, η άνοδος ανέρχεται σε 56% και η τιμή-στόχος στα 4,80 ευρώ ανά μετοχή με προβλεπόμενα κέρδη για το 2021 στα 348 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο «κακό» σενάριο, η τιμή-στόχος προσγειώνεται στο 1,40 ευρώ ανά μετοχή αλλά η κερδοφορία παραμένει θετική στα 134 εκατ. ευρώ. 

Διάγραμμα Τράπεζας Πειραιώς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v