Μετά το profit taking της προηγούμενης εβδομάδας, τα κέρδη επέστρεψαν στην εγχώρια αγορά μετοχών, χωρίς, ωστόσο, η επίδραση της αυξημένης μεταβλητότητα στις ξένες αγορές να έχει εξαλειφθεί.
Οι συνθήκες που επικρατούν στις συνομιλίες των Αμερικανών με τους Κινέζους, οι κινήσεις της Fed, αλλά και οι εξελίξεις στις βασικές οικονομίες θα έχουν σημασία μέχρι το τέλος του έτους. Το στοιχείο που είναι δυνητικά «game changer» για τις αποδόσεις είναι η απόφαση των διαχειριστών να τιμολογήσουν ταχύτερα το τέλος του τρέχοντος οικονομικού κύκλου, είτε εξαιτίας της Fed και του Τραμπ, είτε εξαιτίας της κατάρρευσης των συζητήσεων για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
H θετική έκβαση για τα σχέδια στήριξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσαν τον τόνο στην αγορά, ενώ η άποψη ότι η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δημιουργεί θετική προδιάθεση. Από την άλλη, ωστόσο, η κινητικότητα των αγοραστών στις τράπεζες δεν επηρέασε την υπόλοιπη αγορά.
Η επιστροφή της Capital Group στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές είναι επίσης σημαντικό νέο για την αγορά και το timing της επιστροφής είναι ίσως καίριο. Αν και εφόσον οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές επιστρέψουν σιγά σιγά στην αγορά και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, αυτό θα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχεια.
Στο τεχνικό επίπεδο, o Γενικός Δείκτης παρότι έχασε πολύ εύκολα τη σημαντική περιοχή στήριξης των 845 μονάδων, φαίνεται να βρίσκει στήριξη στα επίπεδα των 820 μονάδων. Σε αυτές τις συνθήκες της αυξημένης μεταβλητότητας στο εξωτερικό, η διατήρηση των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα στις ανοδικές συνεδριάσεις δεν είναι θετικό σημάδι. Οι αξίες των συναλλαγών θα δείξουν την πορεία της αγοράς. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ταχεία καθοδική διάσπαση ήταν με αρκετά αυξημένες συναλλαγές, οπότε το βλέμμα παραμένει στις στηρίξεις και τις 780 μονάδες. Στο ανοδικό σκέλος, η επάνοδος υψηλότερα από τις 845-850 μονάδες επιστρέφει τις θετικές σκέψεις στην αγορά.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική πορεία περνούσε μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.100 μονάδων. Είχαμε αναφέρει ότι «υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης θα κινηθεί άμεσα χαμηλότερα προς τις 2.000 μονάδες, με πιθανή στήριξη στις 1.950 μονάδες» και αυτό είναι το βασικό σενάριο πλέον για την αγορά. Για την ώρα ωστόσο, η αγορά δεν έχει κινηθεί προς τις 2.000 μονάδες και αντιστέκεται. Εφόσον το ψυχολογικό επίπεδο κρατήσει, η εικόνα και πάλι βελτιώνεται πάνω από τις 2.100 μονάδες.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Η αλλαγή κλίματος ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα με την υστέρηση του τραπεζικού δείκτη, που διέσπασε τις 790 μονάδες που ήταν το κρίσιμό του επίπεδο, αλλά η στήριξη στις 730 μονάδες κράτησε.
Η Alpha Bank επέστρεψε με ταχύτητα στη ζώνη των 1,50-1,65 ευρώ. Η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι το 1,50 ευρώ, διαφορετικά χαμηλότερα είναι το 1,47 και το 1,35 ευρώ ανά μετοχή. Η κίνηση πάνω από το 1,65 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για την πρόσφατη κορυφή στο 1,75 ευρώ.
Η στήριξη των 2,40-2,50 ευρώ, που είχε αποδειχθεί πολύ αξιόπιστη για την Εθνική Τράπεζα, προσεγγίστηκε με ταχύτητα και ήταν κρίσιμο για τον κλάδο, διατηρήθηκε. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 2,88 ευρώ και μετά τα 3 ευρώ ανά μετοχή.
Για τη Eurobank, η διατήρηση των 0,80-0,82 ευρώ, που ήταν ανάλογης σημασίας των 2,40-2,50 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας επίσης διατηρήθηκε, και πλέον η κίνηση πάνω από αυτά τα επίπεδα θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 0,90-1,00 ευρώ.
Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκε άμεσα στη σημαντική στήριξη των 2,60-2,65 ευρώ και χαμηλότερα και εφόσον διατηρήθηκε, επιστρέφει ο στόχος των 3 ευρώ.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη