Ζωντανεύει το εγχώριο asset management

Οι τράπεζες ξαναμπαίνουν στο «παιχνίδι» της διαχείρισης χαρτοφυλακίου. ΑΕΔΑΚ, ΑΕΠΕΥ και ασφαλιστικές εταιρείες ετοιμάζονται να εκμεταλλευθούν τα νέα δεδομένα του 2ου συνταξιοδοτικού πυλώνα και των αρνητικών διεθνών επιτοκίων.

Ζωντανεύει το εγχώριο asset management

Ήταν το 2015 όταν πολύ γνωστό στέλεχος της αγοράς, υποστήριζε ότι θα ξεκινούσε μια εποχή ανάπτυξης για τις ιδιωτικές εταιρείες asset management, γιατί απλά οι τράπεζες δεν θα έδειχναν κανένα ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο τομέα, τουλάχιστον για μια δεκαετία.

«Οι τράπεζες θα κοιμούνται και θα ξυπνάνε με βασικό σκοπό να προσελκύσουν καταθέσεις. Θα ήταν επομένως εντελώς παράλογο να απευθυνθούν στους πελάτες τους και να προσπαθήσουν να τους πείσουν να σηκώσουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες για να τα τοποθετήσουν σε μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα. Θα ήταν σαν να προσπαθούν να βγάλουν τα μάτια τους με τα ίδια τους χέρια», υποστήριζε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το πολύ λογικό επιχείρημα του γνωστού παράγοντα της αγοράς, έχει ήδη ανατραπεί πλήρως. Και αυτό γιατί είναι σήμερα πολύ συχνό το φαινόμενο, τραπεζικά στελέχη να επικοινωνούν με μεσαίους και μεγάλους καταθέτες τους και να επιχειρούν να τους πείσουν να τοποθετηθούν είτε σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, είτε σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Για τους μικρότερους πελάτες μάλιστα, οι τράπεζες προσφέρουν και σχετικά κίνητρα, καθώς για κάθε τοποθέτηση σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, δίνουν αυξημένο επιτόκιο για το υπόλοιπο ποσό που θα διατηρηθεί με τη μορφή κατάθεσης.

Συστημική τράπεζα επίσης, οργανώνει το τελευταίο διάστημα παρουσιάσεις γνωστού διεθνούς επενδυτικού οίκου, με στόχο την προώθηση των προϊόντων του στους «καλούς πελάτες» κάθε καταστήματος. Και φυσικά, οι τράπεζες «πολιορκούν» τους μικρούς και μεσαίους πελάτες τους, προκειμένου να διαθέσουν ασφαλιστικά προϊόντα όλων σχεδόν των κατηγοριών και κυρίως στο χώρο των επενδυτικών-συνταξιοδοτικών προγραμμάτων (στο πρώτο φετινό πεντάμηνο καταγράφεται αύξηση 23,3% σε ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από παράγοντα της αγοράς, «είναι προφανές ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά σε σχέση με το παρελθόν. Οι τράπεζες δείχνουν να έχουν περίσσευμα ρευστότητας και προσπαθούν να μεταφέρουν κεφάλαια πελατών τους από τις καταθέσεις προς τις επενδύσεις, προκειμένου αφ’ ενός να γλυτώσουν το (πολύ μικρό έστω) επιτόκιο που καταβάλουν και αφ’ ετέρου να εισπράξουν προμήθειες διαχείρισης. Εκτιμώ μάλιστα, πως αν συνεχιστεί τους επόμενους μήνες η αύξηση των καταθέσεων, τότε οι τράπεζες θα βγουν πιο επιθετικά ακόμη και σε τομείς χορηγήσεων που μέχρι σήμερα έχουν αμελήσει, όπως τα στεγαστικά και τα ειδικού τύπου καταναλωτικά προϊόντα (στις δανειοδοτήσεις εταιρειών έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος) με στόχο την είσπραξη τόκων. Η λογική είναι ότι τα μετρητά δεν πρέπει να λιμνάζουν, αλλά να αποφέρουν έσοδα.

Ωστόσο, παρά την ενεργή επιστροφή των τραπεζών στο χώρο της διαχείρισης χαρτοφυλακίου (asset management) τα περιθώρια ανάπτυξης των ιδιωτικών φορέων παραμένουν πολύ μεγάλα, γιατί απλά ο κλάδος αναμένεται να φουντώσει. Στο περιβάλλον των οριακών ή αρνητικών επιτοκίων και της διεθνούς οικονομικής στασιμότητας, η πλειονότητα των αποταμιευτών-επενδυτών βρίσκεται σε σύγχυση. Ή θα πρέπει να συμβιβαστεί με τις αρνητικές αποδόσεις του Ευρωπαϊκού Βορρά, ή με τις οριακές του επικίνδυνου Ευρωπαϊκού Νότου. Διαφορετικά θα πρέπει να στραφεί σε μετοχές και σε σύνθετα προϊόντα. Και μέσα σ’ όλα αυτά, η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός ξαναμπαίνει στο παιχνίδι, με μειωμένο ρίσκο και προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ της. Οι περισσότεροι Έλληνες που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό κατά την περίοδο 2012-2015 εξακολουθούν να τα έχουν σε μεγάλο βαθμό εκτός της χώρας, ωστόσο πολλοί το ξανασκέφτονται. Μέσα σ’ αυτό το σύνθετο κλίμα, ο ρόλος του χρηματοοικονομικού συμβούλου είναι πιο χρήσιμος από ποτέ».

Πέραν αυτού ωστόσο, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ΑΕΠΕΥ (Ανώνυμες Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) θα κληθούν να αναζητήσουν ρόλο στις δρομολογούμενες δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ειδικότερα, το θέμα της διαχείρισης των Επαγγελματικών Ταμείων (β’ πυλώνας) αλλά και μελλοντικά τα πανευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά προϊόντα (PEPP’s) πολύ πιθανόν να ανοίξουν πεδία δράσης και ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v