Την ικανοποίηση των επενδυτών έχει προκαλέσει η σαφώς μεγαλύτερη φετινή διάθεση των εισηγμένων εταιρειών να μοιράσουν μετρητά στους μετόχους τους, είτε μέσω μερισμάτων, είτε μέσα από την αφορολόγητη διαδικασία της επιστροφής κεφαλαίου.
Στον επικαιροποιημένο παρατιθέμενο πίνακα του Euro2day.gr εμφανίζονται οι εταιρείες που φέτος έχουν προχωρήσει (ή έστω έχουν αποφασίσει σχετικά) σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους. Συνεκτιμώντας λοιπόν τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει ότι:
- Περίπου οι τέσσερις στις δέκα εισηγμένες εταιρείες προχώρησαν ή αναμένεται να προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους (ποσοστό μεγαλύτερο από πέρυσι).
- Είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των εταιρειών που φέτος θα μοιράσουν υψηλότερα χρηματικά ποσά στους μετόχους τους, σε σχέση με εκείνες που θα διανείμουν μικρότερα.
- Η μέση απόδοση χρηματικών διανομών («μερισματική απόδοση») των εταιρειών του παρατιθέμενου πίνακα με βάση το κλείσιμο τιμών της 19ης/9/2019 υπολογίζεται στο 3,28% και είναι υψηλότερη, ή και πολύ υψηλότερη:
α) Από τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων.
β) Από τα yields των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων.
γ) Από τις μέσες αντίστοιχες αποδόσεις επιτοκίου που προσφέρει η αγορά ελληνικών εταιρικών ομολόγων.
Βέβαια, το μεγαλύτερο κομμάτι των χρηματικών διανομών έχει ήδη μοιραστεί στους μετόχους, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικά ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν έως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Ειδικότερα, ορισμένες χρηματικές διανομές που αποφασίστηκαν σε τακτικές γενικές συνελεύσεις του καλοκαιριού δεν έχουν ακόμη καταβληθεί. Για παράδειγμα, το μέρισμα (0,294 ευρώ) των Πλαστικών Κρήτης θα δοθεί στις 23 Αυγούστου, της MLS στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ της Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες (0,02633 ευρώ ανά μετοχή) στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων στις 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ, ποσό που πιθανότατα θα δοθεί μέσα στο 2019.
Πέραν αυτών, αναμένεται η καταβολή στους επενδυτές προμερισμάτων από ορισμένες εταιρείες (πέραν της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που έχει ήδη διανεμηθεί). Για παράδειγμα, στις 10 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η αποκοπή του προμερίσματος CNL Capital ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
Στην καταβολή προμερίσματος προχωρεί πολύ συχνά (το ποσό και η ημερομηνία ανακοινώνονται συνήθως μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου) και η εταιρεία πετρελαιοειδών Motor Oil. Το 2019 εξελίσσεται σε άλλη μια καλή χρονιά για τον εισηγμένο Όμιλο και κανείς δεν θα εκπλαγεί αν θα δούμε και φέτος τους μετόχους της εταιρείας να «πηγαίνουν ταμείο» για μια ακόμη φορά έως το τέλος του έτους.
Από την πλευρά της, η Quest Holdings συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να αποφασίσει τη διανομή μηδενικού μερίσματος στα πλαίσια των ετήσιων τακτικών της γενικών συνελεύσεων, αλλά να επανέρχεται μέσα στο φθινόπωρο (έχοντας καλύτερη ορατότητα για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης) και να προτείνει χρηματικές διανομές που δίνονται κατά τα τέλη κάθε χρονιάς. Έτσι, κατά τα τελευταία χρόνια η Quest Holdings προχωρούσε σε επιστροφές κεφαλαίου κάπου προς το Δεκέμβριο, ενώ το ενδεχόμενο μιας νέας χρηματικής διανομής για φέτος άφησε ορθάνοιχτο ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Θεόδωρος Φέσσας στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου.
Επιπρόσθετα, κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται η διεξαγωγή των τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών που κλείνουν χρήση κάθε 30η Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανότατη η χρηματική διανομή μέσα στο 2019 (ή έστω στις αρχές του 2020) τόσο από την JUMBO, όσο και από το Μουσικό Οίκο Νάκα (πέρυσι είχε προχωρήσει σε συνδυασμό μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου).
Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες εισηγμένες εταιρείες που θα αποφασίσουν έως το τέλος του έτους να… στείλουν τους μετόχους τους στο ταμείο, είτε επιστρέφοντας κεφάλαια, είτε μοιράζοντας πρόσθετα μερίσματα.
ΥΓ: Θα πρέπει να τονιστεί πως οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν μεταξύ άλλων το πόσο διατηρήσιμες στο μέλλον είναι οι χρηματικές διανομές, αλλά και τις γενικότερες προοπτικές κάθε εισηγμένης εταιρείας, γνωρίζοντας πως η «μερισματική απόδοση» αποτελεί έναν μόνο από τους εξεταζόμενους χρηματιστηριακούς δείκτες.