Οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν κερδοφόρες παρά τις πιέσεις στα έσοδα από βασικές τραπεζικές εργασίες, λόγω κινήσεων απομόχλευσης και εποχικότητας, επισημαίνει η Euroxx, σε ένα πρώτο σχόλιο των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η κερδοφορία των Eurobank και Alpha Bank βασίστηκε στις μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και προβλέψεις για επισφάλειες, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις στα βασικά έσοδα (τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και στα έσοδα από προμήθειες), λόγω κινήσεων απομόχλευσης και εποχικότητας. Η Εurobank επωφελήθηκε ακόμη από τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.
Για την Εθνική Τράπεζα, τα αποτελέσματα βασίστηκαν στα αυξημένα έσοδα από τραπεζικές εργασίες και συναλλαγές και τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες, οδηγώντας σε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 131 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, υπερκεράζοντας τις υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες.
Η Πειραιώς κατάφερε να αυξήσει τα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των νέων χορηγήσεων με υψηλότερα spreads. Ωστόσο, τα κέρδη της από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν στα 14 εκατ. από 138 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2018, λόγω του φορολογικού bonus ύψους 103 εκατ. ευρώ το Q4 και μειωμένης παραγωγής προμηθειών, παρά τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες και τις μειωμένες προβλέψεις για επισφάλειες.
Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τραπεζών έδειξαν:
-Μεικτές τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, με την Alpha και τη Eurobank να καταγράφουν μείωση λόγω των επιπτώσεων από τις κινήσεις απομόχλευσης και τις αναδιαρθρώσεις δανείων σε χαμηλότερα επιτόκια, ενώ η Εθνική και η Πειραιώς εμφάνισαν βελτίωση.
-Μειωμένη παραγωγή προμηθειών λόγω εποχικότητας.
-Μειωμένες επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες.
-Μειωμένες προβλέψεις για επισφάλειες εκτός Εθνικής.
Στο μέτωπο της ρευστότητας, η Alpha και η Eurobank εμφάνισαν εισροές καταθέσεων 0,2-0,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ η Εθνική και η Πειραιώς κατέγραψαν εκροές 0,6-0,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το ύψος των NPEs/NPLs σε τριμηνιαία βάση και παρέμειναν σε τροχιά για την επίτευξη των νέων στόχων ως το 2021. Τέλος, οι κεφαλαιακοί δείκτες CET1 διαμορφώθηκαν από 13,7% ως 17% το πρώτο τρίμηνο, επηρεασμένοι αρνητικά από την υιοθέτηση των λογιστικών προτύπων IFRS 9 και IFRS 16. Πλήρως εναρμονισμένοι με τις απαιτήσεις της «Βασιλείας ΙΙΙ», οι δείκτες CET1 ανήλθαν μεταξύ 11% και 14%.
Αναλυτικότερα:
-Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 3,9% σε τριμηνιαία βάση για την Alpha και τη Eurobank ενώ αυξήθηκαν κατά 5,6% για την Εθνική και κατά 1,4% για την Πειραιώς, λόγω των νέων χορηγήσεων και των πιο ευνοϊκών spreads. Τα επιτοκιακά περιθώρια (NIM) υποχώρησαν κατά 10-27 μονάδες βάσης στο τρίμηνο, στο 2,35% και στο 2,55% για τη Eurobank και την Alpha αντίστοιχα, ενώ βελτιώθηκαν στο 1,8% για την Εθνική και στο 2,38% για την Πειραιώς.
-Τα έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν από 9% ως 30% για όλες τις τράπεζες, κυρίως λόγω εποχικότητας και χαμηλότερων προμηθειών στις χορηγήσεις.
-Οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν από 4% ως 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο για όλες τις τράπεζες.
-Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν για όλες τις τράπεζες λόγω μειωμένης παραγωγής εσόδων και παρά τις μειωμένες λειτουργικές δαπάνες, εκτός της Εθνικής Τράπεζας.
-Οι προβλέψεις για επισφάλειες μειώθηκαν έντονα κατά 73% σε τριμηνιαία βάση για την Αlpha Βank και κατά 2% για τη Eurobank, ενώ η Εθνική και η Πειραιώς εμφάνισαν αυξημένες προβλέψεις από 27% έως 70%. Το κόστος ρίσκου διαμορφώθηκε από 1,4% έως 1,8%.
-Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 28,2%-33,6% από 29,3%-33,8% το προηγούμενο τρίμηνο, με δείκτες κάλυψης μεταξύ 68,2% και 80,7%.
-Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθαν μεταξύ 376,7-52,1% (από 37-53,1% το Q4 του 2018). Στην Ελλάδα, τα NPEs υποχώρησαν κατά 0,1-1,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, ενώ οι σχετικοί δείκτες ανήλθαν μεταξύ 39% και 51,5%. Σε όρους δημιουργίας νέων NPEs στην εγχώρια αγορά, όλες οι τράπεζες ανακοίνωσαν αρνητικά νούμερα (από 60 ως 991 εκατ. ευρώ). Οι δείκτες κάλυψης των NPEs κινούνται μεταξύ 47% και 58,6% σε επίπεδο ομίλων και στο 47-58,4% στην Ελλάδα (με την Εθνική να εμφανίζει τον υψηλότερο και την Alpha το χαμηλότερο).
-Οι ακαθάριστες χορηγήσεις μειώθηκαν κατά 0,1-0,9 δισ. ευρώ για όλες τις τράπεζες, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες απομόχλευσης και τις τελευταίες πωλήσεις NPL/NPEs. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν για την Alpha και τη Eurobank κατά 0,5% και 0,9% αντίστοιχα ενώ μειώθηκαν κατά 1,2% και 2% για την Εθνική και την Πειραιώς, οδηγώντας τον καθαρό λόγο χορηγήσεων - καταθέσεων μεταξύ 70,7% και 102,6% από 70-103,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (με την Εθνική να εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη και την Alpha τον υψηλότερο).
-Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε στα 8,3 δισ. ευρώ από 10 δισ. το Q4 του 2018, με όλες τις τράπεζες να εξαφανίζουν τον δανεισμό από τον ακριβό ELA.
Αναφορικά με το σύνολο της χρήσης 2019, οι τράπεζες στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές έδωσαν guidance για μεικτές τάσεις στα καθαρά έσοδα (-9% σε ετήσια βάση για την Alpha, στο 1,6 δισ. ευρώ, 2-3% χαμηλότερα για τη Eurobank, σταθερά για την Πειραιώς υψηλότερα για την Εθνική), αυξημένα έσοδα από προμήθειες, μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και προβλέψεις για επισφάλειες.