Πώς βλέπουν πέντε χρηματιστές το αποτέλεσμα των εκλογών

Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας αγοράς, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μπροστά στις επερχόμενες εθνικές κάλπες. Ποιοι κλάδοι βρίσκονται στο επίκεντρο και πώς επιδρά η εικόνα στην Ευρώπη.

Πώς βλέπουν πέντε χρηματιστές το αποτέλεσμα των εκλογών

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δημιουργεί νέα δεδομένα, που προφανώς επηρεάζουν και τον χώρο της οικονομίας.

Εύλογο το αποτύπωμά τους, μετά και τη χθεσινοβραδινή απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε επίσπευση του χρόνου διενέργειας των βουλευτικών εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατ’ αρχήν βραχυπρόθεσμα, σε λίγες ώρες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στην απόδοση των κρατικών ομολόγων και από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης, στη στάση της πλειονότητας των ξένων διαχειριστών, των funds, υπό το πρίσμα και όσων αλλάζουν στην ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.

Σημαντικά τα ανοιχτά μέτωπα της Ευρώπης, με αυξημένο τον βαθμό επενδυτικής επικινδυνότητας υπό την σκιά ενός Brexit, του «πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας, των εξελίξεων με το Ιράν, τον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών Ιταλίας και Γαλλίας και ζητούμενο τη στάση του «διεθνούς κεφαλαίου» που για πάνω από 6 μήνες ακολουθεί δρόμο εξόδου από ευρωπαϊκά assets.

Πέντε έμπειροι παράγοντες της αγοράς επιχειρούν να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων, εκτός και εντός συνόρων, και να δώσουν μία πρόγευση για το τι μέλλει γενέσθαι, κατ’ αρχήν σε πρώτο χρόνο.

Ηλίας Ζαχαράκης - Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι καθοριστικό και μια πρώτη, ισχυρή, ένδειξη για το επερχόμενο αποτέλεσμα των Εθνικών εκλογών. Η οικονομία έχει ανάγκη από σημαντικές ξένες επενδύσεις, αν θέλει να ανακάμψει με σοβαρούς ρυθμούς ανάπτυξης και η προσδοκία της αλλαγής κυβέρνησης και πολιτικής τη βοηθάει σημαντικά.

Σε μεγαλύτερη εικόνα, το Χρηματιστήριο φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του τις πολύ κακές αναμνήσεις και να στοχεύει σε περαιτέρω άμβλυνση των στρεβλώσεων, προεξοφλώντας πολιτικές και παράλληλα οικονομικές αλλαγές και γιατί όχι, σε υπεραποδόσεις σε επιλεγμένες εταιρείες, με έναν τραπεζικό κλάδο που δείχνει πως με αργά και σταθερά βήματα λύνει τα σοβαρά προβλήματά του, παρότι έχει μπροστά ακόμα δρόμο να διανύσει.
Αξίζει υπενθύμισης πως η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έμεινε στο περιθώριο του παγκόσμιου «bull market» όλα τα τελευταία χρόνια, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται, αν υπάρξουν κομβικές αλλαγές πολιτικής στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, καθώς οι εθνικές εκλογές έρχονται πιο κοντά.

Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ)

Η διαφορά ανάμεσα στους δύο μονομάχους της κεντρικής πολιτικής σκηνής στις ευρωεκλογές υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Συνιστά επομένως εμφανή ψήφο αποδοκιμασίας επιλογών της οικονομικής πολιτικής που επικέντρωσαν σε εφήμερες παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, υπέρ μιας πολιτικής που θα επιδιώξει τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την αναπτυξιακή ανάταξη της οικονομίας.

Ωστόσο, η προσδοκώμενη θετική ψήφος εμπιστοσύνης από την επενδυτική κοινότητα θα εξαρτηθεί και από το κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, με δεδομένη την ενίσχυση των δυνάμεων ευρωσκεπτικισμού. Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο της αυτονόμησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την καταγραφή ενός καθαρά θετικού προσήμου για τον ΓΔ, δύσκολα θα απειληθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Νίκος Καυκάς (Leon Depolas Sec.)

Το μήνυμα της κάλπης δείχνει ξεκάθαρα πολιτική αλλαγή στις εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι η διαφαινόμενη διαφορά των δύο κομμάτων δεν έχει καταγραφεί ξανά σε Ευρωεκλογές.

Η εξέλιξη είναι αναμφισβήτητα ευνοϊκή για την αγορά και προτρέπει σε αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, οδηγώντας ακόμα και σε μερική αυτονόμηση του ΓΔ, έναντι των διεθνών μετοχικών δεικτών.
Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση δίνεται μια καλή αφορμή για να εκτονωθεί ανοδικά η συσσώρευση που πραγματοποιείται εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, καθώς το rebalancing του MSCI ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη, ενώ και τα θεμελιώδη πολλών blue chips τίτλων δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Μάλιστα, όπως έχουμε επισημάνει ξανά, ορισμένες εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναμένεται να δώσουν 2 μερίσματα στους επόμενους 14 μήνες.

Σωτήρης Χαλκιάδης (χρηματιστής)

Είναι προφανές πως μετά και την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της προσφυγής στις κάλπες (τον Ιούνιο), στην αγορά θα επιχειρηθεί από σήμερα κιόλας μία πρώτη αποτίμηση. Εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, που «αρέσουν» στις αγορές, από την άποψη πως το καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει έναν κοντινό χρόνο εκλογών, αποφεύγοντας έτσι τον... διπλό σκόπελο ενός αμφισβητήσιμου αποτελέσματος και ενός μακρού και επίπονου για την οικονομία προεκλογικού χρόνου.

Οι αγορές θέλουν ξεκάθαρο σκηνικό και οι εξελίξεις συνηγορούν υπέρ αυτού. Η άρση της όποιας αβεβαιότητας (ως προς τον χρόνο διενέργειας των εκλογών) «λύνει» τα χέρια όσων θέλουν είτε να κινηθούν με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είτε πιο επενδυτικά, στη λογική της προοπτικής εκλογής μίας κυβέρνησης που θεωρείται πιο φιλική προς τους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για τους fund managers ήταν η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου οδικού χάρτη -και αυτός διαμορφώνεται πλέον-, συνεκτιμώντας πως και οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) ακολουθούν -επί της ουσίας- μία ευρωπαϊκή διαδρομή (εντός ευρώ και θεσμικών πλαισίων), δεν αμφισβητούν τον κεντρικό σχεδιασμό των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης.

Κλάδος που θα μπορούσε να αποτελέσει και... βαρόμετρο κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα αλλά και με ορίζοντα το Eurogroup της 13ης Ιουνίου και το τέλος του μηνός (εάν τότε προκηρυχθούν οι εκλογές) είναι ο τραπεζικός. Και αυτό θα «μετρηθεί» στη σημερινή συνεδρίαση και στη συνέχεια της εβδομάδας.

Λουκάς Παπαϊωάννου (οικονομολόγος/επενδυτικός σύμβουλος)

Η αποσαφήνιση του χρόνου διενέργειας των εθνικών εκλογών αίρει μία από τις πηγές αβεβαιότητας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη στάση των funds.

Καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, εθνικές εκλογές σε εύλογο/σύντομο χρόνο, με τις αγορές να έχουν έναν ανοιχτό επενδυτικό ορίζοντα προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους. Το... κράτει των τελευταίων εβδομάδων, η στάση αναμονής που τηρούσαν εδώ και μέρες, το πιθανότερο είναι πως θα... λυθεί και αυτό θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Βέβαια το σκηνικό μόνο ανέφελο δεν είναι, καθώς στην Ευρώπη συντελούνται ανατροπές ισορροπιών, τα ανοιχτά μέτωπα διεθνώς -κυρίως στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας αλλά και σε δευτερεύοντα (λ.χ. Brexit, Ιταλία κ.λπ.) συντηρούνται, αν δεν οξύνονται κιόλας, κάτι που προφανώς θα προσμετρηθεί και στα καθ' ημάς.

Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών (σε Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε μικρότερες χώρες) πολύ πιθανά θα «σκληρύνουν» τη στάση των Ευρωπαίων, απέναντι σε ζητήματα που σχετίζονται με την τραπεζική κρίση (στην Ιταλία), την υπέρβαση προϋπολογισμών (για Γαλλία, Ιταλία), όπως επίσης η εξασθένηση των κυβερνητικών στη Γερμανία κ.λπ.

Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον στοίχημα, καθώς από σήμερα κιόλας θα επιχειρηθεί να προεξοφληθεί η προοπτική εκλογής μίας κυβέρνησης με φιλοεπενδυτικό προφίλ (με πιθανό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της).

Τράπεζες, υποδομές και κλάδοι αιχμής (όπου πιθανόν να επιταχυνθούν ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους πρώτους στόχους στο monitoring των ξένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v