ΧΑ: Τα εκλογικά πονταρίσματα και οι κίνδυνοι

Το εκλογικό αποτέλεσμα και το... υπόλοιπο rebalancing των δεικτών MSCI καθορίζουν την τάση στην εγχώρια αγορά. Κρίσιμο και το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις μεγάλες ξένες αγορές. Στηρίξεις και αντιστάσεις σε δείκτες και τραπεζικές μετοχές.

ΧΑ: Τα εκλογικά πονταρίσματα και οι κίνδυνοι

Εντός του εύρους των 720-740 μονάδων παραμένει η αγορά, με τη φάση της συσσώρευσης να διαρκεί και στις μέρες τους rebalancing της Eurobank. H επόμενη κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη θα σηματοδοτηθεί από τη διάσπαση αυτών των ορίων, αφού το κλίμα αβεβαιότητας αρχίζει και εδραιώνεται στην αγορά, όπως είναι φανερό και στα κρατικά ομόλογα. Η επόμενη (μετεκλογική) εβδομάδα ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, πρωτίστως, θα δώσει σήμα για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η μεταβλητότητα που παρατηρείται σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές θα συνεχιστεί, αφού οι αλλαγές του MSCI θα ολοκληρωθούν 28 Μαΐου. Ωστόσο, η προσθήκη των τίτλων της Eurobank στον δείκτη MSCI Greece Standard, που ήταν και το βασικό στοιχείο των αλλαγών, ολοκληρώθηκε. Με τη βαρύτητα της Ελλάδας να υποχωρεί ελαφρώς, οι μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ και πλέον Εθνική) μπορεί να έχουν μερικές εκροές ακόμα. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις μετοχές των 21 εταιρειών που συμμετέχουν στον MSCI Greece Investable Market Index (IMI), που μπορεί να επηρεαστούν ως το τέλος του μήνα και να αντιμετωπίσουν υψηλότερη μεταβλητότητα.

Τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ως ιδιαίτερα δυνατή περιοχή στήριξης τις 690-710 μονάδες, που δύσκολα θα καμφθούν χωρίς αρνητική κίνηση από την αμερικανική αγορά μετοχών. Αντίστοιχα, η αντίσταση στις 740 και τις 780 μονάδες, που ήταν η τελευταία ελπίδα των shorts για να ξεκινήσει κάποια διόρθωση, έχουν ισχυροποιηθεί.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

O τραπεζικός δείκτης παραμένει υψηλότερα της ζώνης των 550-570 μονάδων, η διάσπαση της οποίας θα δώσει σήμα αποχώρησης από την αγορά. Αντίθετα, στο πάνω όριο, πειστική κίνηση πάνω από τις 625 μονάδες ανοίγει τον δρόμο για υψηλότερα.

Η Αlpha Βank κυμαίνεται εντός του εύρους 1,19-1,29 ευρώ, που είναι και η περιοχή του ΚΜΟ 100 ημερών. Η διάσπαση πάνω από την περιοχή του 1,29 ευρώ δείχνει προς το 1,25 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο η κίνηση κάτω από το 1,19 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για το 1,10 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα διέσπασε ανοδικά τη συσσώρευσή της γύρω από τα επίπεδα του 1,90 ευρώ και ο πρώτος στόχος της υψηλότερα είναι τα 2,20 ευρώ, που σχεδόν επετεύχθη (2,147 ευρώ). Πλέον, μετά και την ολοκλήρωση του rebalancing, η κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα εξαρτάται από την πορεία της αγοράς. Στήριξη το 1,85 ευρώ.

Παρόμοια εικόνα για τη Eurobank, που κινήθηκε ως το 0,78 ευρώ με αρωγό το rebalancing και την ανταλλαγή των μετοχών. Η κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα δείχνει ελαφρώς δύσκολη αφού έχασε και πάλι το 0,75 ευρώ. Στήριξη το 0,66 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η στήριξη στη ζώνη 1,25-1,35 ευρώ είναι σημαντική και εκεί βγήκαν άμυνες στη μετοχή. Η στήριξη από το τέλος Φεβρουαρίου είναι ο ΚΜΟ 100 ημερών και τώρα βρίσκεται στο 1,375 ευρώ. Αντίσταση στο 1,68 αλλά και στο 1,88 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 Τέλος, και για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο ΚΜΟ των 100 ημερών είναι μέχρι τώρα στήριξη στην αγορά στις 1.850 μονάδες. Χαμηλότερα, η στήριξη είναι σχεδόν 100 μονάδες πιο κάτω, στην περιοχή των 1.785-1.815 μονάδων. Κίνηση πάνω από τις 1.900 μονάδες βελτιώνει την εικόνα στην αγορά. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v