Μετά τη γρήγορη πτώση, η αγορά έχει εισέλθει σε φάση συσσώρευσης, με κάτω όριο τις 720 μονάδες και πάνω όριο τις 740 μονάδες. H διάσπαση των δύο αυτών ορίων θα δώσει και την κατεύθυνση στην αγορά τελικά. Το κλίμα αβεβαιότητας για τις επιδόσεις στην οικονομία επανέρχεται, καθιστώντας δύσκολη την ανοδική υπέρβαση των πρόσφατων υψηλών, όπως απεικονίζεται και στην αγορά των ομολόγων. Για την ώρα, τα κυβερνητικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν αλλά και οι εκλογές που πλησιάζουν, δημιουργούν ανησυχία.
Η πτώση που παρατηρείται σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, ωστόσο, είναι και απόρροια και των αλλαγών του MSCI, που προκαλούν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Η προσθήκη των τίτλων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στον δείκτη MSCI Greece Standard και επιπρόσθετα η είσοδος αρκετών εταιρειών από την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και την Αργεντινή στους δείκτες MSCI Emerging Markets έχει ως αποτέλεσμα η βαρύτητα της Ελλάδας να υποχωρεί, πιέζοντας τις μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI ελαφρώς. Από την άλλη, ωστόσο, μόνο αν οι συνθήκες αρχίσουν να μεταλλάσσονται σε risk-off, το ανοδικό σενάριο απομακρύνεται, ενώ ήδη η αγορά των ελληνικών ομολόγων αντέδρασε θετικά χθες.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις μετοχές των εταιρειών με εξελίξεις, καθώς μέχρι τις Ευρωεκλογές είναι απίθανο να υπάρξουν νέα που θα δράσουν ως καταλύτης, όπως η έγκριση του σχεδίου για το APS των τραπεζών. Χαρακτηριστικά πάντως από το υψηλό έτους, η ΔΕΗ, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Τιτάν, η Viohalco, η Ελλάκτωρ και η Fourlis σημείωσαν πτώση άνω του 15%, με τα κέρδη ωστόσο από τις αρχές του έτους να παραμένουν σημαντικά, πλην της μετοχής της ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα αποτιμήσουν επίσης τον σχεδιασμό της Εθνικής Τράπεζας, όπως παρουσιάστηκε στο Λονδίνο από τη διοίκηση της τράπεζας. Φέτος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπεραποδίδει του δείκτη των τραπεζών σημαντικά, με απόδοση στο 92% έναντι 36% του δείκτη.
Τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ως ιδιαίτερα δυνατή περιοχή στήριξης τις 690-710 μονάδες και δύσκολα θα καμφθούν χωρίς αρνητικά νέα από την αμερικανική αγορά. Αντίστοιχα, η αντίσταση στις 740 μονάδες και τις 780 μονάδες, που ήταν η τελευταία ελπίδα των shorts για να ξεκινήσει κάποια διόρθωση, έχουν ισχυροποιηθεί. Με αυτή την παράμετρο, η παραμονή γύρω από την περιοχή αναφοράς στις 720 μονάδες προβληματίζει.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
O τραπεζικός δείκτης προηγείται της κίνησης στην αγορά, κινήθηκε ως τις 567 μονάδες και επέστρεψε υψηλότερα, με αρωγό την ΕΤΕ και τη Eurobank.
Η Αlpha Βank επέστρεψε στο πάνω εύρος της ζώνης των 1,12-1,20 ευρώ, που είναι και ο ΚΜΟ 100 ημερών. Η αδυναμία διάσπασης παραμονής πάνω από την περιοχή του 1,50 ευρώ έδειχνε προς τη στήριξη του 1,25 ευρώ, ωστόσο η παραμονή κάτω από κει ανοίγει τον δρόμο για το 1,10 ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα διέσπασε ανοδικά τη συσσώρευσή της γύρω από τα επίπεδα του 1,90 ευρώ και ο πρώτος στόχος της υψηλότερα είναι τα 2,20 ευρώ.
Επιστροφή του volatility για τη Eurobank, κινήθηκε ως τα 0,67-0,69 ευρώ και αντέδρασε υψηλότερα. Το range 0,65-0,75 ευρώ θα δώσει την κίνηση.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή παραμένει «ευάλωτη» παρά την αντίδραση του δείκτη, από την άλλη όμως η στήριξη στη ζώνη 1,25-1,35 ευρώ είναι σημαντική. Η πτώση από το υψηλό της είναι 25% αλλά και η άνοδος από το χαμηλό έτους 160%.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κλείσιμο ακριβώς στο όριο της στήριξης στο ημερήσιο διάγραμμα δεν είναι καλό σημάδι, αφού η στήριξη των 1.885 μονάδων σε όλα τα pull back θα έπρεπε να κρατήσει. Χαμηλότερα, η στήριξη είναι σχεδόν 100 μονάδες χαμηλότερα, στην περιοχή των 1.785-1.815 μονάδων. Κίνηση πάνω από τις 1.900 μονάδες βελτιώνει την εικόνα στην αγορά.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης