H διόρθωση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ήρθε και ως είθισται ξεπερνά σε δύναμη την αγοραστική κίνηση που προηγήθηκε. Από τις 785 μονάδες στις 729 μονάδες που έκλεισε χθες 9/5, η πτώση ξεπερνά το 7% και αρχίζει να δημιουργεί ερωτήματα για το αν πρόκειται για τη φυσιολογική διόρθωση που περίμενε η αγορά ή για κάτι βαθύτερο.
Όσο οι συνθήκες στο εξωτερικό παραμένουν risk-on, το Χ.Α. δεν έχει να φοβηθεί τη διόρθωση. Αντίθετα, αν οι συνθήκες αρχίσουν να μεταλλάσσονται πλέον σε risk-off, τότε το ανοδικό σενάριο αποκτά προβλήματα.
Η παραμονή στα υψηλά της, χωρίς ουσιαστική διόρθωση, έληξε, αν και η διατήρηση της υπεραγορασμένης κατάστασης διατηρήθηκε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνηθίζει η εγχώρια αγορά. Η θετική τάση είναι αρκετά ισχυρή και η εικόνα δεν έχει αλλάξει. H πορεία του Χ.Α. δείχνει ότι δεν φοβάται την εκλογική χρονιά και τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μοίρασμα του υπερπλεονάσματος, όπως φαίνεται και από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, δεν άρεσαν στους ξένους επενδυτές.
Από την άλλη, μετά τη διάσπαση της ζώνης των 690-705 μονάδων και έπειτα, οι τιμές των μετοχών δεν είχαν κοιτάξει προς τα πίσω, οπότε με την αγορά να έχει απορροφήσει αρκετά θετικά στοιχεία, οι τιμές θα έπρεπε να διορθώσουν.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 760 μονάδες, πρώτο σημάδι αδυναμίας, και κινήθηκε με ταχύτητα στην περιοχή των 720 μονάδων. Χαρακτηριστικά, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Viohalco, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Eurobank σημείωσαν πτώση άνω του 8%, με τα κέρδη ωστόσο από τις αρχές του έτους να παραμένουν σημαντικά. Η μετοχή της ΔΕΗ έχει ενδιαφέρον, αφού προσπάθησε να κινηθεί από τα χαμηλά της και προσγειώθηκε και πάλι.
Τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ως ιδιαίτερα δυνατή περιοχή στήριξης τις 690-710 μονάδες και δύσκολα θα καμφθούν χωρίς αρνητικά νέα από την αμερικανική αγορά. Ωστόσο, όπως λειτούργησε η αντίσταση στις 780 μονάδες, που ήταν η τελευταία ελπίδα των shorts για να ξεκινήσει κάποια διόρθωση, μπορεί και για τους αγοραστές η πρώτη ισχυρή γραμμή άμυνας να καμφθεί. Με αυτή την παράμετρο, η γρήγορη επιστροφή στην περιοχή αναφοράς στις 720 μονάδες προβληματίζει.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
O τραπεζικός δείκτης χάνει 14% από το υψηλό του στις 700 μονάδες και προσγειώθηκε στις 580 μονάδες, όπου είναι ο απλός μέσος όρος των 55 ημερών.
Η Αlpha Βank επέστρεψε στο πάνω εύρος της ζώνης των 1,12-1,20 ευρώ, που είναι και ο ΚΜΟ 100 ημερών. Η αδυναμία παραμονής πάνω από την περιοχή του 1,50 ευρώ έδειχνε προς τη στήριξη του 1,25 ευρώ, ωστόσο η παραμονή κάτω από εκεί ανοίγει τον δρόμο για το 1,10 ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει τη συσσώρευσή της γύρω από τα επίπεδα του 1,90 ευρώ, που είναι σημαντική περιοχή και θα απαιτήσει ορμή για να διασπαστεί. Χαμηλότερα η ζώνη των 1,50-1,60 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν ο πρώτος στόχος της, ενώ υψηλότερα τα 2,20 ευρώ. Η ΕΤΕ είχε την καλύτερη εικόνα μεταξύ των τεσσάρων στο πτωτικό γύρισμα.
Η Eurobank αντέδρασε άσχημα και παρά τα πιθανά Inflows, στο daily stop είναι στο 0,67-0,69 ευρώ. Χαμηλότερα το 0,60 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή φαίνεται «ευάλωτη» με δύο πολύ κακές συνεδριάσεις, η στήριξη στη ζώνη 1,25-1,35 ευρώ.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κλείσιμο ακριβώς στο όριο της στήριξης στο ημερήσιο διάγραμμα δεν είναι καλό σημάδι, αφού η στήριξη των 1.885 μονάδων σε όλα τα pullback θα έπρεπε να κρατήσει. Χαμηλότερα, η στήριξη είναι σχεδόν 100 μονάδες χαμηλότερα, στην περιοχή των 1.785-1.815 μονάδων.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης