Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «ταύροι» ανακαλύπτουν τα θεμελιώδη των εισηγμένων

Οι φετινές προσδοκίες των εισηγμένων εταιρειών και γιατί οι «ταύροι» λανσάρουν το story των θεμελιωδών δεδομένων. Η εμπειρία των τελευταίων ετών, η ανοδική πορεία των κερδών και οι προκλήσεις. Τα στοιχεία από τους ισολογισμούς.

Οι «ταύροι» ανακαλύπτουν τα θεμελιώδη των εισηγμένων

Τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος προκειμένου να συνεχιστεί και φέτος η ανοδική πορεία των επιχειρηματικών κερδών που έχει ξεκινήσει το 2014 προσδοκούν οι εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. Άλλωστε το αφήγημα της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, σε συνδυασμό με μια πλειάδα εταιρειών που προσδοκούν να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους, αποτελούν το βασικό επιχείρημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, προκειμένου να προσελκύσει νέους επενδυτές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα συνεχίσει και φέτος να πλασάρει το ίδιο «story» που απέφερε χρηματιστηριακά κέρδη κατά τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον για τις μη τραπεζικές μετοχές. Ειδικότερα, κατά την τελευταία τριετία:

-Δεκάδες μετοχών όλων των κεφαλαιοποιήσεων έχουν καταγράψει σημαντικότατες θετικές αποδόσεις, οι οποίες συχνά ενισχύθηκαν περαιτέρω με διανομές μερισμάτων.

-Παρατηρήθηκε έντονη θετική συσχέτιση μεταξύ των ανοδικών μετοχών και εταιρειών που έχουν βελτιώσει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα τις κερδοφορίες τους. Άρα, η αγορά έδειξε να είναι προσηλωμένη στα θεμελιώδη δεδομένα των εισηγμένων, αδιαφορώντας σε μεγάλο βαθμό για εταιρείες με ζημίες και μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις.

- Το ΑΕΠ σημείωσε ελαφρά ανάκαμψη, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σημαντικά, αντανακλώντας τη μείωση του κινδύνου της χώρας (country risk).

«Επικοινωνούμε με τους ξένους και τους επαναλαμβάνουμε τα ίδια επιχειρήματα», σημειώνει γνωστός χρηματιστής, συνεχίζοντας: «Πρώτον, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με ελκυστικότερους συντελεστές σε σχέση με το εξωτερικό. Και δεύτερον, αν υπάρχουν δεκάδες εισηγμένοι όμιλοι που επέδειξαν ισχυρή άμυνα -ή ακόμη παρουσίασαν ανάπτυξη- μέσα σε μια περίοδο έντονης δεκαετούς κρίσης, ποιες προοπτικές μπορούν να έχουν οι ίδιες εταιρείες αν η ελληνική οικονομία περάσει σε μια φάση ομαλής (έστω και όχι εντυπωσιακής σε μέγεθος) ανάκαμψης;».

Η εικόνα του 2018

Με βάση τις μέχρι τώρα (απόγευμα Μ. Πέμπτης) δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις 135 εισηγμένων εταιρειών – εκτός των τραπεζών (η ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εκπνέει στο τέλος του μήνα):

- Οι 89 έκλεισαν την περυσινή χρονιά με κέρδη και οι 46 με ζημίες.

- Οι 84 βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2017 (είτε αύξηση κερδών, είτε μείωση ζημιών) και οι 51 τις είδαν να επιδεινώνονται.

- Οι 25 από αυτές (Alpha Αστικά Ακίνητα, AS Company, CNL Capital, Entersoft, Jumbo, Mermeren Kombinat, Profile, Quest Holdings, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Κανάκης, ΟΛΠ, Πλαίσιο, Newsphone, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Optronics, ΕΚΤΕΡ, Καρέλιας, Πλαστικά Κρήτης, Q&R, ΓΕΚΕ) εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά τους ήταν υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων).

- Οι 15 υποχρεώθηκαν στις 31/12/2018 σε αρνητικά ίδια κεφάλαια (Diversa, Eurobrokers, Frigoglass, Pasal, SATO, ΕΛΓΕΚΑ, Σφακιανάκης, ΑΝΕΚ, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ, Εριουργία 3Α, ΑΕΓΕΚ, ΒΙΟΤΕΡ, Forthnet, Ακρίτας).

- Το γεγονός ότι αθροιστικά ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε (στις παραπάνω εταιρείες) κατά 11,2%, όταν το EBITDA υποχώρησε κατά 6,3% και τα καθαρά κέρδη κατά -19,4%, μπορεί να αποδοθεί κυρίως: α) στην πορεία της ΔΕΗ β) στα έκτακτα λογιστικά αποτελέσματα σε πολλές εισηγμένες, που είτε το 2018 ήταν αρνητικά, είτε ήταν θετικά το 2017. 

Μερικές από τις εισηγμένες εταιρείες που επηρέασαν κατά πολύ (αρνητικά) τη σύγκριση κερδών μεταξύ του 2018 και του 2017, λόγω εκτάκτων παραγόντων είναι:

Τα δύο διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil (κατακόρυφη υποχώρηση της τιμής πετρελαίου που έπληξε την αποτίμηση των αποθεμάτων).

  • Η ΔΕΗ που εμφάνισε υποχώρηση τόσο λειτουργικά, όσο και σε επίπεδο έκτακτων αποτελεσμάτων.
  • Εταιρείες που το 2017 είχαν εμφανίσει έκτακτα κέρδη, τα οποία δεν επαναλήφθηκαν πέρυσι (π.χ. ΑΝΕΚ,Frigoglass, Νίκας, Τζιρακιάν).
  • H απόφαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να καθαρίσει από τις λογιστικές της καταστάσεις εκκρεμότητες του παρελθόντος.

 Αφού βέβαια σημειώσουμε πως σε μικρότερο βαθμό υπάρχουν και εισηγμένες που τα αποτελέσματά τους έχουν επηρεαστεί το 2018 θετικά από έκτακτους παράγοντες (π.χ. οι εταιρείες ακινήτων και η Τιτάν λόγω συναλλαγματικών διαφορών), το 2018 υπήρξε δύσκολο έτος, για αρκετές μεταλλουργικές εταιρείες (π.χ. του χάλυβα, όπου οι τιμές των διεθνών μετάλλων συρρίκνωσαν τα μικτά περιθώρια κέρδους) και οι ιχθυοκαλλιέργειες (Νηρέας, Σελόντα) εξαιτίας της υποχώρησης των διεθνών τιμών των μεσογειακών ψαριών.

Οι φετινές προσδοκίες

Η προαναφερόμενη εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει τη γενικότερα ανοδική τάση των εταιρικών κερδών που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα οι εισηγμένες προσδοκούν να ωφεληθούν τόσο το 2019 όσο και κατά τα επόμενα χρόνια:

- Από την ανοδική πορεία του ΑΕΠ (ήδη κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο παρατηρείται κάποια περιορισμένη τόνωση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης).

- Από την προσδοκία ότι από φέτος θα αρχίσουν να προχωρούν ορισμένα μεσαία και μεγαλύτερα επενδυτικά projects είτε στον τομέα των κατασκευών και του τουρισμού είτε στο μέτωπο των δημόσιων έργων πληροφορικής (νέο ΕΣΠΑ).

- Από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τραπεζικών επιτοκίων στις χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κινδύνου της χώρας (country risk).

 - Από τη συνεχιζόμενη (έστω και με χαμηλούς ρυθμούς) ανάπτυξη που σημειώνεται στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εξαγωγές και τον εισερχόμενο τουρισμό.

- Από τη -σταδιακή έστω- αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές (ήδη από φέτος ο επιβαλλόμενος συντελεστής φορολόγησης στα μερίσματα επανήλθε στο 10% έναντι του περυσινού 15%).

- Από τις αναπτυξιακές προσπάθειες των ίδιων των εταιρειών.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η πολυετής κρίση είχε ως αποτέλεσμα να διώξει πολλές εταιρείες από το προσκήνιο, είτε οδηγώντας τες σε λουκέτο είτε αναγκάζοντάς τες να περιορίσουν δραστικά το μέγεθος των δραστηριοτήτων τους. Η διαδικασία αυτή επέτρεψε στις ισχυρότερες επιχειρήσεις κάθε κλάδου να διευρύνουν τα μερίδιά τους, πράγμα πολύ σημαντικό σε μια αγορά που φαίνεται πως αρχίζει να ανακάμπτει.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η δυναμική που έχουν αναπτύξει αρκετές εταιρείες δραστηριοποιούμενες στις αγορές του εξωτερικού. Αρκετές από αυτές δοκίμασαν εξ ανάγκης να διεθνοποιηθούν όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, κατά τα πρώτα χρόνια δυσκολεύτηκαν μέχρις ότου ανοίξουν τις νέες αγορές και τώρα σταδιακά δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. 

Οι προκλήσεις παραμένουν

Το ανοδικό αφήγημα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να θεωρείται από αρκετούς ως ρεαλιστικό, ωστόσο δεν παύει να συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις.

- Σε αρκετούς κλάδους, η ευρωπαϊκή επιβράδυνση πολύ πιθανόν να φρενάρει τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό.

- Ο εισερχόμενος τουρισμός πιθανόν να μην επαναλάβει τις περσινές υψηλότατες επιδόσεις.

 - Η αύξηση του κόστους καυσίμων και ο κατώτατος μισθός θα επηρεάσει αυξητικά το κόστος αρκετών παραγωγικών μονάδων.

 - Το προεκλογικό κλίμα πιθανόν να αναβάλει για κάποιους μήνες τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

- Μια έντονη επιδείνωση της κατάστασης στις ξένες χρηματιστηριακές αγορές πολύ πιθανόν να μην αφήσει ανεπηρέαστο και το Χ.Α.

- Σε πληγές επίσης μπορεί να εξελιχθούν ορισμένα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία, μεταξύ των οποίων ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων των κόκκινων τραπεζικών δανείων (κατά πόσο θα τρέξουν τα υπάρχοντα σχέδια) και της ΔΕΗ, ιδίως μετά το καμπανάκι κινδύνου που ήχησε από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v