Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «διαβάζει» η S&P τη συγχώνευση Eurobank - Grivalia

Πόσο εκτιμά ότι θα βελτιωθεί ο δείκτης κεφαλαίων και πώς εκτιμά ότι θα κινηθεί η κερδοφορία. Ποια είναι τα αδύναμα σημεία για την τράπεζα και συνολικά τον εγχώριο κλάδο.

Πώς «διαβάζει» η S&P τη συγχώνευση Eurobank - Grivalia

Η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia Properties θα ωφελήσει κάπως την κεφαλαιακή θέση της Eurobank, ωστόσο δεν θα ενισχύσει σημαντικά τις συνολικότερες επιχειρηματικές και οικονομικές προοπτικές της τράπεζας, σύμφωνα με την S&P.

Όπως εκτιμά η S&P, ο προσαρμοσμένος στο ρίσκο δείκτης κεφαλαίου (RAC) θα βελτιωθεί κατά 50-60 μονάδες βάσης, ως αποτέλεσμα της συναλλαγής. Ωστόσο, εκτιμά πως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων assets, η επιδεινωμένη θέση ρευστότητας, η χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου και οι ισχνές προοπτικές κερδοφορίας, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, με βάση τον pro forma ισολογισμό της Eurobank από την 30ή Σεπτεμβρίου 2018, μετά τη συγχώνευση, τα συνολικά assets της Eurobank θα αυξηθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο κατά 0,85 δισ. ευρώ. Η συγχώνευση θα βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank στο 13,8% από 11,7%.

Η S&P σημειώνει πως η άποψή της για το κεφάλαιο και τα κέρδη της Eurobank παραμένει αμετάβλητη. Εξακολουθεί να θεωρεί πως αποτελούν αδύναμο σημείο στην αξιολόγηση, ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το σημαντικό ποσό του επιπλέον κεφαλαίου έναντι του μικρού ποσού των σταθμισμένων στον κίνδυνο assets από τη συγχώνευση της Grivalia.

Επιπλέον, όπως και στην περίπτωση των περισσότερων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, η ποιότητα του κεφαλαίου της Eurobank παραμένει αδύναμη, λόγω του υψηλού ποσού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (περίπου 71% του κοινού κεφαλαίου) με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου του 2018.

Η S&P προβλέπει πως ο δείκτης RAC μετά τη συγχώνευση θα παραμείνει κοντά στο 4% τους επόμενους 12-18 μήνες. Αναμένει επίσης πως η Eurobank θα παραμείνει στο «κόκκινο» μέχρι το 2020, λόγω των υψηλών πιστωτικών απωλειών, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού. Σημειώνει πως βασίζει την πρόβλεψή της για απώλειες στο αρχικό σχέδιο που υπέβαλε η Eurobank στον SSM τον Σεπτέμβριο του 2018 και όχι στο σχέδιο επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v