Εθελοντικές αποχωρήσεις, αύξηση εξαγορών, λουκέτα υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και απουσία «νέου αίματος» αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για το μέγεθος και τις προοπτικές της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
Η ουσία είναι πως στο πληγωμένο γόητρο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από τις μετακομίσεις εδρών (π.χ. Coca-Cola HBC, Viohalco και προσεχώς ΤΙΤΑΝ) μεγάλων ομίλων στο εξωτερικό, έρχεται να προστεθεί και η μείωση του αριθμού των επενδυτικών επιλογών, η οποία αναμένεται να ενταθεί στο ορατό μέλλον.
Ενδεικτικό στοιχείο του επικρατούντος κλίματος, είναι ότι μετά από τις αυξημένες συναλλαγές που παρατηρήθηκαν στη μετοχή της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, ξεκίνησε μια σειρά φημών, άλλες εκ των οποίων μιλούσαν για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό και άλλες για delisting. Την ίδια στιγμή στην αγορά πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Μυτιληναίος εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τον δρόμο των μεγάλων ομίλων που προαναφέρθηκαν. Αλλώστε, όπως είχε καταγράψει ο Χαμαιλέοντας, με την κατάσταση που επικρατεί στο εγχώριο χρηματιστήριο είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν οι «αξίες».
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς: «Δυσκολευόμαστε να προτείνουμε χαρτοφυλάκια στους πελάτες μας και αναγκαζόμαστε να εξετάσουμε και μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που στο παρελθόν δεν τις παρακολουθούσαμε λόγω της χαμηλής τους εμπορευσιμότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν η δυσπιστία πολλών επενδυτών για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, το σκάνδαλο της Folli-Follie, αλλά και η τάση μείωσης του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών».
Ήδη, κατά την τελευταία τριετία αποχαιρέτισαν το ΧΑ εταιρείες όπως η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Kleeman, ο Κορρές, τα Μάρμαρα Κυριακίδη και η Envitec, ενώ παράλληλα σειρά άλλων εταιρειών αναμένεται να ακολουθήσει καθώς:
• Σε πολλές υπερχρεωμένες εταιρείες θα επιδιωχθούν κεφαλαιακές ενισχύσεις, είτε μέσα από ΑΜΚ (με έκδοση άλλοτε κοινών και άλλοτε προνομιούχων μετοχών) είτε μέσω ΜΟΔ. Και στις δύο περιπτώσεις, θα προκύψουν -αργότερα ή γρηγορότερα- βασικοί μέτοχοι που θα έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό στις εισηγμένες και θα τους είναι αρκετά εύκολο να τις βγάλουν από το ΧΑ. Τώρα, αν οι εταιρείες αυτές δεν καταφέρουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, τότε θα οδηγηθούν αναπόφευκτα εκτός ΧΑ, αφού δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το «λουκέτο».
• Η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από την εσωτερική αγορά παρακινεί ορισμένους βασικούς μετόχους να προχωρήσουν σε δημόσιες προτάσεις με στόχο την έξοδο από το ΧΑ.
• Η τάση συγκέντρωσης των κλάδων σε μικρότερο αριθμό επιχειρηματικών «παικτών» αυξάνει την κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών, με αρκετές εισηγμένες εταιρείες να βρίσκονται στο στόχαστρο υποψήφιων αγοραστών.
Ενδεικτικά «ανοιχτά μέτωπα»
Νηρέας-Σελόντα: Όλα δείχνουν πως οι δύο ιχθυοκαλλιεργητικοί Όμιλοι θα περάσουν σύντομα στην Amerra. Και στις δύο εισηγμένες, μέτοχοι μειοψηφίας που αθροίζουν ποσοστά γύρω ή και πάνω από το 10% έχουν συνασπιστεί, προκειμένου να «αποκρούσουν» τις δημόσιες προτάσεις που θα ακολουθήσουν, σε περίπτωση που δεν τις θεωρήσουν συμφέρουσες.
Ακόμη όμως και αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, το μπλοκάρισμα της εξόδου από το ταμπλό, πιθανότατα να είναι πρόσκαιρο, καθώς οι δύο εισηγμένες αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Άρα, αν επιθυμούν οι μέτοχοι μειοψηφίας να διατηρήσουν τις εταιρείες εντός του ΧΑ, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καλύπτοντας όλοι το ποσοστό που τους αναλογεί.
Περσεύς: Στην αγορά ακούγονται διάφορα σενάρια για το αν τελικά μετά το πέρασμα των Ιχθυοτροφείων Σελόντα στην Amerra θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση και στον Περσέα και αν ναι, ποια έκταση θα έχει.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι θεωρηθεί ότι δρουν συντονισμένα, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η δημόσια πρόταση να αφορά μόνο το 11,46% που κατέχει το ευρύ επενδυτικό κοινό.
Υγεία: Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τελικά η υποβληθείσα δημόσια πρόταση θα ολοκληρωθεί, οπότε και αυτή η εισηγμένη θα αποχωρήσει κάποια στιγμή από το ταμπλό του ΧΑ.
Μινωικές Γραμμές: Ο Όμιλος Grimaldi εδώ και χρόνια διατηρούσε ποσοστό άνω του 90% στην εισηγμένη, ενισχύοντας μάλιστα σταδιακά τη θέση του. Η πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για αποχώρηση της εταιρείας από το ΧΑ, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη εδώ και πολύ καιρό.
Nexans Hellas: Η μητρική Νexans Participations που ήδη κατέχει το 89,14% των μετοχών της εισηγμένης έχει υποβάλλει δημόσια πρόταση (στο 1,60 ευρώ) και ζητά τουλάχιστον ένα επιπλέον 0,86% προκειμένου να βγάλει την εταιρεία από το ΧΑ. Ωστόσο, οι μέτοχοι μειοψηφίας προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, με γαλλικό fund που κατέχει το 5% της εταιρείας να έχει βάλει εντολή αγοράς 690.520 τεμαχίων ένα λεπτό πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης (στο 1,61 ευρώ).
Να σημειωθεί, πως σε περίπτωση που τελικά πετύχει το εγχείρημα της Νexans Participations, τότε η μόνη θυγατρική ξένης πολυεθνικής εταιρείας στο ΧΑ θα είναι αυτή του ΟΤΕ (αποχώρησαν μεταξύ άλλων οι Interamerican, Vodafone, ΕΛΑΙΣ, Παυλίδης, Παπαστράτος, Crown Hellas Can, ΑΓΕΤ Ηρακλής).
Altec: Μπορεί η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων να μην έφερε προς ψήφιση το θέμα της διαγραφής της εταιρείας από το ΧΑ, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν οι μέτοχοι τελικά καταφέρουν να ανακτήσουν ποσοστό των χρημάτων που επένδυσαν στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η μετοχή είναι εκτός διαπραγμάτευσης από το 2015, η καθαρή θέση της εταιρείας είναι έντονα αρνητική και οι δανειακές της υποχρεώσεις πολύ υψηλές.
ΓΕΚΕ: Οι βασικοί μέτοχοι της υγιούς εταιρείας (ξενοδοχείο President) κατέχουν πάνω από το 90% των μετοχών. Επί του παρόντος, δεν έχουν θέσει θέμα εξόδου από το ΧΑ, ωστόσο οι μέτοχοι μειοψηφίας ανησυχούν.
Απουσία «νέου αίματος»
Μετά από την εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος το καλοκαίρι του 2014, μόνο μία εισαγωγή νέας εταιρείας είχαμε (φέτος, της CNL Capital) μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής. Και αυτό γιατί άλλες εισήλθαν μέσα από τη διαδικασία του squeeze out (πχ ΑΔΜΗΕ, BriQ Properties), ενώ η Intercontinental ΑΕΑΑΠ έχοντας ήδη αντλήσει κεφάλαια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό.
Στην αρχή της φετινής χρονιάς, υπήρχε η αισιοδοξία ότι θα βλέπαμε αρκετές νέες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ, εξέλιξη όμως που δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την αλλαγή σχεδίων της Chipita και τη διστακτικότητα που παρατηρείται στο χώρο των ΑΕΕΑΠ, όσο τουλάχιστον οι εισηγμένες του κλάδου αποτιμώνται με discount στο ταμπλό του ΧΑ. Έτσι, μπορεί έως το τέλος του 2018, η Viohalco να συστήσει θυγατρική ΑΕΑΑΠ, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι διαδικασίες ένταξης στο ΧΑ θα ξεκινήσουν άμεσα.
Ανασταλτικό παράγοντα για την εισαγωγή νέων μετοχών στο ΧΑ παίζουν επίσης η σημαντική υποχώρηση των αποτιμήσεων, αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί εντός και εκτός Ελλάδας (χώρα εκτός αγορών, πολιτικό ρίσκο, φόβοι για υποχώρηση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές).
ΥΓ: Σχολιάζοντας τις πρόσφατες μετοχικές εξελίξεις στις εταιρείες ΤΙΤΑΝ, Nexans Hellas και Μινωικές Γραμμές, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ) κ. Μπάμπης Εγγλέζος σημείωσε: «Δυστυχώς, η ελληνική κεφαλαιαγορά, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις του θεσμικού της πλαισίου τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να υποφέρει από τα χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας η οποία, ανεξάρτητα από την κρίση που βιώνει την τελευταία δέκα χρόνια, συντηρεί, εδώ και δεκαετίες, ένα περιβάλλον μη φιλικό προς το επιχειρείν και αποτρεπτικό για νέες επενδύσεις».