ΧΑ: Τα περιθώρια κίνησης μετά το sell off

Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα μετά τις βαριές απώλειες της Πέμπτης. Οι εισαγόμενες ρευστοποιήσεις και η τριήμερη βουτιά της Motor Oil. Τα πάνω και κάτω όρια κίνησης για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

ΧΑ: Τα περιθώρια κίνησης μετά το sell off

Όσο οι τράπεζες παραμένουν «εύθραυστες», εταιρικά «προβληματικά» ζητήματα συνεχίζουν να ανακύπτουν και το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμένουν σε δύσκολο μονοπάτι, αναφέρουν στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Αυτό είναι και το συμπέρασμα από την πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, μήνα που παραδοσιακά έχει αρνητικό πρόσημο τα τελευταία 20 έτη.

Με τις πιέσεις στις μετοχές των ΗΠΑ να έχουν ηρεμήσει, το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να συγχρονιστεί με το εξωτερικό δείχνει ότι οι συνθήκες συναλλαγών εδώ είναι καθοδηγούμενες από την εσωτερική ειδησεογραφία. Η πτώση 20% της Motor Oil σε τρεις συνεδριάσεις παρέσυρε τελικά όλη την αγορά ενώ η κεφαλαιοποίησή της από τα υψηλά της στα 23,80 ευρώ έχει μειωθεί σχεδόν 650 εκατ. ευρώ.

Παρά την έντονη πτώση κατά 30% από τον Μάιο, η αντίδραση δεν μπορεί να ξεπεράσει ούτε τις 650 μονάδες. Το Χ.Α. παραμένει flows-driven αγορά και τα τελευταία εταιρικά γεγονότα δημιουργούν έντονη δυσαρέσκεια στους διαχειριστές του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, με την Ιταλία να παραμένει ανοικτή πληγή για τα ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, η επενδυτική ψυχολογία είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Τεχνικά, όσο ο βασικός δείκτης αδυνατεί να ξεπεράσει τις 710 μονάδες, η σκέψη είναι ότι η αγορά παραμένει εντός του σκέλους μιας βαθύτερης διόρθωσης. Μέχρι τώρα, ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να ξεπεράσει τις 650 μονάδες, οπότε αν το κλίμα στις αγορές των ΗΠΑ συνεχίσει να είναι ευμετάβλητο, τότε μετά τις όποιες επιμέρους τοπικές αντιδράσεις, η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα από τις 600 μονάδες.

Το διάγραμμα του FTSE 25

Για να αλλάξει η τροχιά του δείκτη των τραπεζών, απαιτείται διάσπαση των 545 μονάδων, επίπεδα στα οποία κινήθηκε εντός της εβδομάδας ο δείκτης και έπειτα επέστρεψε στις 510 μονάδες. Όσο ο διπλός πάτος στις 455 μονάδες κρατάει τους πωλητές, είναι πιθανή η ανοδική αντίδραση, ωστόσο, σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης, ο δείκτης θα κινηθεί προς τα ιστορικά χαμηλά στις 359 μονάδες ή και χαμηλότερα.

Για τις τραπεζικές μετοχές, το volatility και τα intraday swings είναι πια καθημερινά. Στην ΕΤΕ, η ζώνη του 1,56 - 1,60 ευρώ αποτελεί πολύ ισχυρή αντίσταση και είναι η περιοχή που θα πρέπει να διασπαστεί για να αλλάξει ελαφρώς πορεία και ο δείκτης. Η επιστροφή πάνω από το επίπεδο του 1,50 ευρώ θα είναι θετική εξέλιξη, ενώ παρακάτω η σημαντική στήριξη είναι στα 1,30-1,35 ευρώ.

To διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η Αlpha Βank στην περιοχή των 1,32-1,35 ευρώ βρίσκει σημαντική προσφορά από τους πωλητές πλέον από τα μέσα Σεπτεμβρίου και είναι το επίπεδο που πρέπει να διασπάσει για να κινηθεί υψηλότερα. Η στήριξη είναι στη ζώνη των 1,15-1,18 ευρώ, ενώ το 1,08 ευρώ είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95 ευρώ, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής.

Η Eurobank παραμένει εντός του εύρους των 0,47-0,60 ευρώ και όσο βρίσκεται κάτω από τη ζώνη του 0,66 ευρώ, δεν αλλάζει εικόνα. Η σημαντική αντίσταση στην περιοχή των 0,59-0,60 ευρώ κρατάει για την ώρα την τιμή της μετοχής χαμηλότερα. Η ζώνη των 0,46-0,48 ευρώ θα πρέπει να σταματάει όλα τα πτωτικά σενάρια, διαφορετικά θα έρθουν στο προσκήνιο τα 0,40-0,42 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς σταμάτησε στην πρώτη της αντίσταση στο 1,34 ευρώ. Τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά του 1,34 ευρώ είναι τα επίπεδα που πρέπει να ξεπεράσει η μετοχή για θετικές σκέψεις, ενώ το κάτω όριο είναι στο 1 ευρώ.

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η περιοχή των 1.590-1.600 μονάδων αποτελεί το σημείο που θα πρέπει να κρατήσουν οι αγοραστές πάση θυσία. Η εκ νέου απώλεια θα φέρει στο προσκήνιο τις 1.550 και τις 1.450 μονάδες. Στο θετικό σενάριο, η παραμονή άνω των 1.670 μονάδων αποτελεί μονόδρομο και ει δυνατόν ανοδική διαφυγή άνω των πρόσφατων κορυφών στις 1.700-1.706 μονάδες.

Το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v