Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στήριγμα» για το ΧΑ τα αποτελέσματα εξαμήνου

Βελτίωση επιδόσεων σημειώνουν οι 33 από τις 37 εισηγμένες που δημοσίευσαν τις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις – Υψηλό μονοψήφιο ποσοστό ανόδου σε πωλήσεις και EBITDA. Εντυπωσιακή η «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων. Αναλυτικός πίνακας.

«Στήριγμα» για το ΧΑ τα αποτελέσματα εξαμήνου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εικόνα των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, καθώς φαίνεται πως για μια ακόμη χρονιά (αρχής γενομένης από το 2014) θα συνεχιστεί η βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων.

Βέβαια, λογιστικές καταστάσεις έχουν δημοσιεύσει μόνο 37 μη τραπεζικές και επενδυτικές εταιρείας (περίπου η μία στις πέντε), πλην όμως σ’ αυτές συγκαταλέγονται οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους εισηγμένους Ομίλους, οπότε οι επιδόσεις τους μπορούν να θεωρηθούν αρκετά αντιπροσωπευτικές για την έκβαση του συνολικού αποτελέσματος (η προθεσμία υποβολής εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, πιθανόν να δούμε μια αποκλιμάκωση στο ποσοστό ανόδου των καθαρών κερδών, ιδίως αν συνεκτιμηθούν τα περυσινά έκτακτα κέρδη της ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ).

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα):

• Οι εταιρείες, αθροιστικά, παρουσιάζουν αύξηση κύκλου εργασιών 8,8%, λειτουργικών κερδών (EBITDA) 9,3% και καθαρών κερδών μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας 41%.

• Από τις 37 εταιρείες, οι 32 εμφάνισαν κέρδη και μόνο οι 5 υποχρεώθηκαν σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.

• Από τις 37 εταιρείες, οι 33 βελτίωσαν το καθαρό τους αποτέλεσμα (άνοδος κερδών, ή μείωση ζημιών) και μόνο οι 4 το επιδείνωσαν (πτώση κερδών, ή αύξηση ζημιών).

Στην σαφέστατη άνοδο της καθαρής κερδοφορίας έχουν συμβάλλει παράγοντες, όπως:

• Οι θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ τόσο στις χώρες της Ευρώπης (βλέπε τόνωση εξαγωγών και εισερχόμενου τουρισμού), όσο και στην Ελλάδα (μικρή αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης).

• Η διατήρηση (κόντρα στις προβλέψεις) των περιθωρίων διύλισης σε υψηλά επίπεδα μετά τη «βουτιά» του πρώτου τριμήνου, με αποτέλεσμα να δούμε περαιτέρω βελτίωση στα κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil.

• Η άνοδος των αποτιμήσεων στην εγχώρια κτηματαγορά, η οποία αύξησε τις «εύλογες αξίες» των εταιρειών ακινήτων, ενισχύοντας ισόποσα την κερδοφορία τους (μη λειτουργικό αποτέλεσμα πχ σε Grivalia, Lamda Development, Εθνική-Πανγαία).

• Οι καλύτερες επιδόσεις σε κλάδους όπως αυτός της ιδιωτικής υγείας, των μαρμάρων (Ικτίνος, Mermeren Kombinat).

• Η συνεχιζόμενη αναπτυξιακή πορεία μεγάλων Ομίλων, όπως η Coca-Cola HBC, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου, Quest Holdings, Quest Holdings, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, ElvalHalkor.

• H αύξηση κερδοφορίας μεγάλων εταιρειών όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ.

• Η σταδιακή αποχώρηση κατά τα τελευταία χρόνια από το ΧΑ εταιρειών με προβληματικά μεγέθη, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης σε άλλες εταιρείες (πχ Frigoglass).

• H μη επανάληψη φέτος αρνητικών έκτακτων αποτελεσμάτων στην REVOIL.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανοδική πορεία των κερδών των εισηγμένων ομίλων εκλαμβάνεται θετικά από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι συνεκτιμούν τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v