Εισηγμένες: Ανοδικές προσδοκίες φέρνουν τα «εξάμηνα»

Βελτιωμένες εξαμηνιαίες οικονομικές επιδόσεις αναμένεται να σημειώσει η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και οι προσδοκίες της χρηματιστηριακής αγοράς. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ανοδικές προσδοκίες φέρνουν τα «εξάμηνα»

Αν και το σύνολο των αναλυτών εκτιμά ότι η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων που ήδη ξεκίνησε (βλέπε τις πρώτες δέκα εταιρείες στον παρατιθέμενο πίνακα) και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, δεν αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα, προκειμένου:

α) Να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την τρέχουσα πορεία και τις προοπτικές των εταιρειών στις οποίες έχουν ήδη τοποθετήσει τα χρήματά τους.

β) Να εκτιμήσουν το κατά πόσο μια ομάδα σαράντα-πενήντα εισηγμένων εταιρειών που έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματά τους κατά την τελευταία τριετία, θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία στο μέλλον (κατά τη λεγόμενη «μεταμνημονιακή» περίοδο), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τον Γενικό Δείκτη και το ΧΑ γενικότερα.

Μια πρώτη εκτίμηση πάντως είναι ότι η σύγκριση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων δεν θα είναι αυτή τη φορά τόσο προφανής, όσο τις προηγούμενες χρονιές, καθώς:

Τα δύο μεγάλα διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) μετά τα κέρδη-ρεκόρ του 2017, θα εμφανίσουν «κοιλιά» το πρώτο φετινό εξάμηνο, ιδιαίτερα λόγω της πτωτικής πορείας των περιθωρίων διύλισης που έλαβε χώρα μέχρι το Μάρτιο.

• Το πρώτο μισό του 2017 τα αποτελέσματα της ΔΕΗ είχαν επηρεαστεί με έκτακτα κέρδη ύψους 172,2 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

• Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει με τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Folli-Follie, καθώς ακόμη αμφισβητούνται οι λογιστικές καταστάσεις του 2017.

• Το 2017 υπήρξαν αρκετές εταιρείες που εμφάνισαν για διάφορους λόγους (π.χ. ρυθμίσεις δανείων με κουρέματα τόκων και υπολοίπων) έκτακτα κέρδη, ποσά που είναι αμφίβολο το αν και κατά πόσο θα επαναληφθούν μέσα στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Η άνοδος της τιμής των καυσίμων και άλλων πρώτων υλών ενδέχεται να επηρεάσει ως ένα βαθμό τα αποτελέσματα κάποιων κλάδων.

Παρόλα αυτά, γενικότερη εκτίμηση των αναλυτών είναι πως οι εταιρείες που θα βελτιώσουν την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων τους θα είναι περισσότερες σε αριθμό από εκείνες που θα την επιδεινώσουν.

Επίσης, ευνοημένες σε γενικές γραμμές θα είναι οι περισσότερες εισηγμένες που έχουν αναπτύξει έντονα διεθνοποιημένη δραστηριότητα, όπως επίσης και οι «καλές» εταιρείες που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά (παρατηρήθηκε άνοδος στον όγκο των λιανικών πωλήσεων κατά την εξεταζόμενη περίοδο).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των οχημάτων, όπου μετά την Π. Πετρόπουλος, εκτιμάται πως τόσο η Μοτοδυναμική, όσο και η Σφακιανάκης θα εμφανίσουν βελτιωμένες επιδόσεις.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κτηματαγοράς εκτιμάται πως θα εγγράψουν θετικές υπεραξίες στις εύλογες αξίες των ακινήτων τους (όπως π.χ. η Grivalia), λόγω της ανάκαμψης που σημειώνει η εγχώρια αγορά ποιοτικών εμπορικών ακινήτων κατά την τελευταία διετία.

Βελτιωμένα (σε λειτουργική τουλάχιστον βάση) προβλέπεται να είναι και τα κέρδη των τριών εισηγμένων Ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Γενικότερα, πέραν των αναφερόμενων στον παρατιθέμενο πίνακα, ανοδικές αποδόσεις εξαμήνου προβλέπονται για εταιρείες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Sarantis, ΕΛΤΟΝ Χημικά, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ικτίνος Μάρμαρα, Autohellas, Quest Holdings, ΓΕΚΕ και Μουζάκης.

*Τα ποσά του πίνακα είναι σε χιλιάδες ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v