Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τον χρησμό του ΔΝΤ περιμένουν οι επενδυτές

Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από το Ταμείο θα αποτελέσει τον επόμενο θετικό -ή αρνητικό- καταλύτη για την αγορά. Οι κρίσιμες στηρίξεις και αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες και τις τραπεζικές μετοχές.

ΧΑ: Τον χρησμό του ΔΝΤ περιμένουν οι επενδυτές

Με τις αξίες συναλλαγών να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η κατάσταση αλλά και η ψυχολογία στην αγορά των μετοχών δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και δεν συμβαδίζει με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και την αγορά των ομολόγων.

Είναι φανερό ότι η αγορά των μετοχών παραμένει σε φάση αδιαφορίας παρά την προσέγγιση του ομολόγου στα πέριξ του 3,8%.

Το μόνο νέο που ίσως θα μπορούσε να αφυπνίσει την αγορά είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα απεικονίζει θετικά στοιχεία για την πορεία του. Στο αντίθετο σενάριο, όσο η αγορά συνεχίζει με τέτοιες συναλλαγές, όταν οι συνθήκες στο εξωτερικό επιδεινωθούν, η πορεία θα είναι έντονα πτωτική.

Το θετικό σενάριο μπορεί να διατηρηθεί στο προσκήνιο, αν οι αγοραστές μπορέσουν να διασπάσουν την περιοχή των 765 μονάδων αρχικά και να τη διατηρήσουν ως στήριξη σε κάθε πιθανό pullback.

Μέχρι τώρα, η ανοδική κίνηση δεν έχει κατορθώσει να υπερβεί ούτε τις 760 μονάδες και, με τόσο χαμηλές αξίες συναλλαγών, δύσκολα θα μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα. Η εικόνα βελτιώνεται αρκετά με κίνηση πάνω από τις 785-792 μονάδες, που ήταν και το τοπικό υψηλό μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Σε αυτά τα επίπεδα συγκλίνουν και ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών. Στον αντίποδα, η στήριξη διατηρείται στις 735/740 μονάδες και παρακάτω στις 700 μονάδες, που είναι τα χαμηλά δωδεκαμήνου τον Νοέμβριο του 2017.

Η τεχνική εικόνα για τον ΓΔ

Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση άλλη μια φορά απέτυχε να ξεπεράσει την αντίσταση στις 865 μονάδες. Για να αλλάξει η τροχιά σε ανοδική, απαιτεί διάσπαση των 930 μονάδων, οι οποίες φαντάζουν πολύ μακριά. Στον αντίποδα, η στήριξη είναι στις 810 μονάδες και στις 780 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης

Στην Alpha Bank, στο ανοδικό σενάριο το ζητούμενο παραμένει η διάσπαση των 2 ευρώ, ενώ οι στηρίξεις παραμένουν στο 1,85 ευρώ και στο 1,78 ευρώ.

Στην ΕΤΕ, η διάσπαση του επιπέδου του 0,27 ευρώ είναι το ζητούμενο, με την αντίσταση στο 0,30 ευρώ να κρίνει την πορεία. Στήριξη διατηρείται στο 0,252 ευρώ.

Στη Eurobank, η ζώνη στήριξης στα 0,78-0,83 ευρώ είναι ισχυρή, με το 1 ευρώ να είναι η βασική αντίσταση-στόχος στην ανοδική κίνηση.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει κάτω από τη ζώνη των 3 ευρώ και η στήριξη είναι στην περιοχή των 2,49 ευρώ και 2,28 ευρώ. Πριν από τα 3 ευρώ, η αντίσταση είναι στα 2,80 ευρώ.

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πορεία είναι σαφώς καλύτερη από τον Γενικό Δείκτη και σε αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα ο τίτλος της Coca Cola HBC.

Θετικό είναι το γεγονός ότι αναρριχήθηκε πάνω από την περιοχή των 1.950 μονάδων και προσπαθεί να διασπάσει τις 2.000 μονάδες. Η ανοδική κίνηση ως τις 2.055-2.070 μονάδες είναι εφικτή, ενώ πάνω από αυτό το επίπεδο, το θετικό κλίμα στην αγορά επιστρέφει. Χαμηλότερα των 1.950 μονάδων, οι 1.910-1.920 μονάδες αποτελούν το stop και στους τελευταίους αισιόδοξους. Στηρίξεις οι 1.870 μονάδες και οι 1.830 μονάδες στο χαμηλό του Νοεμβρίου. 

Η εικόνα του FT 25

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v