Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα της αγοράς για τη συμφωνία του Eurogroup

Τι βλέπουν οι διεθνείς οίκοι για το θέμα του χρέους και την πορεία της οικονομίας. Καταλύτης αναδεικνύονται οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας αλλά και το DSA του ΔΝΤ. Η αγορά ομολόγων και το... ορόσημο του 4% για το δεκαετές.

Τα μηνύματα της αγοράς για τη συμφωνία του Eurogroup

Οι Έλληνες σινεφίλ έχουν ένα δικό τους «παλιό» αστείο: «Γιατί ο ελληνικός κινηματογράφος δεν πηγαίνει μπροστά;». Και απαντούν: «Επειδή κάθε ταινία του είναι σταθμός».

Το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας και οι αποφάσεις του θεωρούνταν (και ήταν) σταθμός για την πορεία της Ελλάδας. Τα αποτελέσματά του μπορεί να μην ήταν έως τώρα τα απολύτως επιθυμητά, σίγουρα όμως δίνουν μια καλή βάση για το μέλλον.

Στη σκιά της αποτίμησής τους, το ερώτημα παραμένει: πώς θα πάρει το... τρένο μπροστά; Η συμφωνία για χρέος που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου προσέφερε ελάφρυνση του χρέους στη χώρα και έδωσε ρευστότητα, ωστόσο αρκετοί πιστεύουν ότι δεν έλυσε το πρόβλημα του χρέους άπαξ και δια παντός.

Η συμφωνία προσφέρει βραχυπρόθεσμη δυναμική μέσω του μαξιλαριού ρευστότητας, μεσοπρόθεσμη επενδυτική εμπιστοσύνη και περιθώριο για ευελιξία τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τις αγορές. Συνολικά, η συμφωνία φαίνεται να αγοράζει χρόνο, τουλάχιστον έως το 2032 ώστε η Ελλάδα να δείξει πως είναι ικανή να προοδεύσει σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάπτυξης και των δομικών μεταρρυθμίσεων και να εξασφαλίσει δι αυτού του τρόπου την βιωσιμότητα του χρέους και τη σταθερή πρόσβαση στις αγορές.

Οι παραδοχές της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχουν αναλυθεί μέχρι τώρα διεξοδικά, δείχνουν ότι:

-Η χώρα μέχρι και το 2032 δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες στο θέμα του χρέους αφού οι μικτές ανάγκες χρηματοδότησης διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

-Το μαξιλάρι δίνει στη χώρα δυνατότητα να μη βγει στις αγορές μέχρι και το 2022 αν πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αφαιρείται συνεπώς η πίεση εξόδου στις αγορές και δημιουργείται παράλληλα appetite για ελληνικά assets.

εποπτεία είναι ενισχυμένη παρά την έλλειψη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τον ρόλο του ΔΝΤ ενεργό.

Αντίθετα τα αρνητικά είναι τα εξής:

-Πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που «πιέζουν» την ανάπτυξη.

-Η ρήτρα ανάπτυξης δεν δόθηκε ως βοήθεια αν και θα αποτελούσε τον πιο σημαντικό μηχανισμό βοήθειας για τη χώρα, χωρίς βέβαια να είναι πανάκεια.

-Αρνητικό το γεγονός ότι από τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM, που ανέρχονται στα 39 δισ. ευρώ, κάποια θα μείνουν αδιάθετα, ενώ θα μπορούσαν να αποπληρώσουν ακριβότερα δάνεια όπως του ΔΝΤ ή τα διακρατικά δάνεια, γεγονός που θα άλλαζε και τη μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους.

Τι βλέπουν οι οίκοι

Πλέον οι επενδυτές θα αρχίσουν να στρέφουν το βλέμμα τους στο κλειδί για την επόμενη μέρα, που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη. Το εμπόδιο για τη χώρα, όπως φάνηκε στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι πλέον η μεσοπρόθεσμη εξυπηρέτηση του χρέους, για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, αλλά πιθανή αδυναμία να ξεπεραστούν οι μετριοπαθείς μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη, στοιχείο στο οποίο εδράζουν και τα πρώτα σχόλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που ήδη έστειλε τα διά του σήματα μέσω της ανακοίνωσης των βασικών συμπερασμάτων της έκθεσης του άρθρου 4).

Μέχρι τώρα οι διεθνείς οίκοι, αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημαίνουν ότι η συμφωνία είναι θετική τόσο για την οικονομία όσο και για τα ομόλογα.

JP Morgan εκτιμά ότι η χώρα θα περιμένει να μειωθούν οι έντονες διακυμάνσεις στην αγορά των ομολόγων και θα προχωρήσει στη συνέχεια, πιθανά το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σε νέα έκδοση.

Bank of America Merrill Lynch αναφέρει πως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους φαίνεται να έχουν μειωθεί σημαντικά και η αισιοδοξία επιστρέφει για τη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας.

-Για την HSBC η συμφωνία αγοράζει χρόνο ώστε η Ελλάδα να δείξει εξέλιξη στο θέμα της ανάπτυξης. Η χώρα ήδη εξέπληξε θετικά το πρώτο τρίμηνο, με ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 2,3% και η HSBC αναβαθμίζει την πρόβλεψη για φέτος στο 2,1% έναντι 1,9%, ενώ διατηρεί σταθερή την εκτίμηση για 2,5% το 2019.

UBS τονίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν ένα από τα καλύτερα στοιχήματα των τελευταίων ετών στην συγκεκριμένη αγορά και ένα από τα «top trades» του οίκου. Μετά το Eurogroup, ωστόσο, ο ελβετικός οίκος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών.

Από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης:

-Πιο θετικά η Standard & Poor’s αναβάθμισε εκτάκτως την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «B+» από «Β», υποβαθμίζοντας παράλληλα το outlook σε σταθερό από θετικό. Η S&P υπογραμμίζει ότι θα εξετάσει μια αναβάθμιση της αξιολόγησης αν ενισχυθεί η προβλεψιμότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, αν αυξηθούν οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις και αν διαπιστώσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Fitch Ratings δεν προχώρησε σε αναβάθμιση, αλλά αναφέρεται στην πιθανότητα πρόσθετου reprofiling του χρέους αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Αθήνας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

- H Moody's περιμένει η συμφωνία να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να χρηματοδοτείται με διατηρήσιμο τρόπο από τις αγορές. «Θεωρούμε το πακέτο σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη από τη βαθιά κρίση κυβερνητικού χρέους, οικονομίας και τραπεζών», σημείωσε.

Τι περιμένουν ομόλογα και μετοχές

Οι θεσμικοί επενδυτές εξηγούν ότι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων την κατάσταση των ομολόγων είναι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis – DSA) του ΔΝΤ και η ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα έτη. Το αντίστοιχο DSA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα ανακοινωθεί πιθανότατα. Αν το Ταμείο αναγνωρίσει ουσιαστική αλλαγή στη μεσοπρόθεσμη κατάσταση του χρέους, τότε είναι πολύ πιθανό και οι επενδυτές να προσεγγίσουν διαφορετικά τα εγχώρια assets. Η μελέτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου αλλά ήδη τα πρώτα μηνύματα στάλθηκαν την Παρασκευή.

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε πολύ χαμηλό ρυθμό συναλλαγών, με τις θετικές ειδήσεις να έχουν μόνο βραχύβια επίδραση. Το πρόσφατο road show στις ΗΠΑ, οι αποφάσεις του Eurogroup και η αναβάθμιση από την S&P δεν έχουν δώσει κάποια πρόσθετη δυναμική στις μετοχές.

Συνεπώς στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η αγορά ομολόγων. Οι επενδυτές στα ομόλογα δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα ιδιαίτερο ζήλο, παρότι η απόδοση στο εγχώριο 10ετές υποχώρησε την Παρασκευή κάτω από το 4%. Ίσως πιο ενδεικτικό από την ίδια την απόδοση του 10ετούς να είναι η συμπεριφορά του spread που χωρίζει το 10ετές ελληνικό ομόλογο από το αντίστοιχο γερμανικό. Η διαφορά έχει υποχωρήσει κοντά στις 370 μονάδες βάσης από τις 400 μονάδες βάσης προ της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να κινείται προς το όριο των 300 μονάδων βάσης που είχε καταγραφεί στις αρχές Φεβρουαρίου και είναι ο ανεπίσημος στόχος.

Κάποιοι οροθετούν την απόδοση του 10ετούς έναντι του ιταλικού 10ετούς και επισημαίνουν ότι στο καλό σενάριο το εγχώριο 10ετές θα έχει premium 1% από το ιταλικό 10ετές. Η κατάσταση που σίγουρα επηρεάζει αρνητικά στην τρέχουσα συγκυρία είναι και οι κακές συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές συνολικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v