Tον Μάιο του 2017 ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν στα ίδια επίπεδα τιμών με τα σημερινά, ενώ η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο κυμαινόταν γύρω από το 6% ή 180 μονάδες βάσης υψηλότερα. Ενώ, όμως, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει, το Χ.Α. έμεινε… ασυγκίνητο, όπως ασυγκίνητο έμεινε και στη γενικώς θετική εικόνα των διεθνών αγορών.
Η εικόνα των μετοχικών δεικτών ήταν αποκαρδιωτική μετά το τελευταίο Eurogroup, αφού δεν μπόρεσε ούτε για μια συνεδρίαση να αποτυπώσει θετικό πρόσημο για τις ρυθμίσεις του χρέους, ωστόσο η αγορά σε βάθος χρόνου θα αποτυπώσει τα νέα.
Παρά ταύτα, υπάρχουν αρκετές μετοχές που έχουν αποφέρει σημαντικές αποδόσεις, για όσους επενδυτές αγόρασαν με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Και δεδομένου ότι δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι θεαματικά στο εγγύς μέλλον, είναι σημαντικό να δούμε ποιοι και γιατί ξεχώρισαν, αφού και μετά το Eurgroup οι πρωταγωνιστές θα παραμείνουν οι ίδιοι.
Η επιστροφή της οικονομίας σε θετικό έδαφος στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μάιος 2017 – Ιούνιος 2018, οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης και η επακόλουθη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων δεν έχουν σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανόδου των τιμών του Γενικού Δείκτη. Ακόμα και ο τραπεζικός κλάδος, που σε αυτό το χρονικό διάστημα μπόρεσε να… χωνέψει χωρίς νέες ανάγκες για κεφάλαια τους στόχους μείωσης των NPEs, το κόστος ενσωμάτωσης του προτύπου IFRS 9, του TAR, αλλά και του stress test, κινείται 15% χαμηλότερα και όλες οι τραπεζικές μετοχές κάτω από τις τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου του 2015.
Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην πορεία του τελευταίου μήνα έχει παίξει η περίπτωση της Folli-Follie Group, η οποία έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα αξιοπιστίας στις εγχώριες εισηγμένες, συμπέρασμα που εξάγεται και από τα πρόσφατα road shows στα οποία συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες.
Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές ήταν πολύ διαφορετικές, ειδικά στην αμερικανική αγορά μετοχών, όπου οι αποδόσεις σε αυτό το ένα έτος που μεσολάβησε ήταν εκρηκτικές. Ο αμερικανικός δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινείται ανοδικά περίπου 15% . Αντίθετα, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες είναι σχεδόν αμετάβλητοι, ενώ η ευρωπαϊκή περιφέρεια κινείται με κέρδη πλην της Ισπανίας.
Ιδια στρατηγική
Η αγορά παραμένει σε συνθήκες stock picking αφού πολλές από τις μετοχές που στις αρχές του 2017 ήταν εξόφθαλμα φθηνές, πλέον έχουν ανατιμηθεί σημαντικά. Η γενική ιδέα για τις μετοχές παντός καιρού είναι επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά όπως οι ισχυρές ταμειακές ροές, ο χαμηλός δανεισμός σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και πιο ελκυστικοί δείκτες EV/EBITDA σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό, ικανές να ανατιμηθούν από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και το de-risking της αγοράς.
Με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έτη 2018-2019, η υψηλή κεφαλαιοποίηση διαπραγματεύεται με 16,3 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2018, 1,88 φορές την εσωτερική αξία και με εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 2,7%. Η βελτίωση για το 2019 είναι επίσης σημαντική, αφού ο δείκτης θα εμφανίσει P/E της τάξεως των 14 φορών, EV/EBITDA 6 φορές και μερισματική απόδοση λίγο υψηλότερη από 3%.
Οι «μεγάλες δυνάμεις»
Η επιστροφή της ομαλότητας στην εγχώρια αγορά μετοχών και ομολόγων, αλλά και η επάνοδος τους στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και τα ραντάρ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων πάει χέρι-χέρι με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτή η συνθήκη θα επιτρέψει σε περισσότερα ξένα funds να εξετάσουν τις ελληνικές μετοχές με διαφορετικό μάτι. Αν η χώρα επιστρέψει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με απαρχή το φετινό έτος, αυτό θα αποτελέσει οδηγό για την ανάκαμψη και της εταιρικής κερδοφορίας, καθιστώντας τις μετοχικές αποτιμήσεις πιο ελκυστικές.
Το δεύτερο είναι η προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών. Η Ελλάδα, παρά τις εισροές κεφαλαίων των hedge funds από πέρυσι τον Ιούνιο, παραμένει ακόμα στο περιθώριο των σημαντικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν τις εξελίξεις, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της EPFR Global.
Η σχεδόν μηδενική μεταβολή της αγοράς κατά το διάστημα Μαΐου 2017 - Ιούνιος 2018 δεν σημαίνει ότι και το volatility έχει μειωθεί. Σε μεγάλο βαθμό, οι πρώτες 30 ελληνικές εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν να μην ξεπερνούν αισθητά την απόδοση του βασικού δείκτη της αγοράς. Στην κατηγορία των κερδισμένων είναι είτε τίτλοι της μικρής κεφαλαιοποίησης με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα και turnaround προσδοκίες είτε τίτλοι με μικρή συναλλακτική δραστηριότητα, που έχουν καταφέρει να επιπλεύσουν και, τέλος, εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης με ιδιαίτερα ελκυστική αποτίμηση.
Στο διάστημα Μαΐου 2017 - Ιουνίου 2018, οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Motor Oil, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Viohalco, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της Μυτιληναίος, της Sarantis, της Lamda Development και της Fourlis είναι οι τίτλοι με σημαντικό θετικό πρόσημο από τις πρώτες 30 σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες εισηγμένες στο Χ.Α.
Ειδικά για την Coca Cola HBC αξίζει να τονιστεί ότι η μεγάλη της βαρύτητα στους δείκτες και το ποσοστό της ανόδου της κατά 18% έχει σώσει για την ώρα τις 750 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Μικρότερη άνοδο, κάτω του 10%, σημειώνουν η Aegean Airlines, o OTE, o ΟΠΑΠ και η ΕΥΔΑΠ. H Eurobank αποτελεί τη μοναδική τραπεζική μετοχή που σημειώνει κέρδη για την περίοδο αυτή.
Τέλος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, την υψηλότερη πτώση σημειώνει ο τίτλος της Folli Follie με -78%, ενώ οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περίπτωσή της, την καθιστούν μια κατηγορία μόνη της. Η ΔΕΗ την ακολουθεί με πτώση σχεδόν 50%, έχοντας ωστόσο μεσολαβήσει η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, πτώση 5%-10% σημειώνουν η Jumbo, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η ΕΧΑΕ, η Τράπεζα Πειραιώς, η Τιτάν και η Eurobank Properties.
Ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, πάντως, οι μέσες τιμές στόχοι έχουν διαμορφωθεί αρκετά υψηλότερα:
- Για την Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος αναθεωρήθηκε στα 2,55 ευρώ και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι της τάξεως του 35% από τα τρέχοντα επίπεδα.
- Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος είναι στο 0,34 ευρώ και το περιθώριο είναι 25% από τα τρέχοντα επίπεδα.
- Για την Eurobank, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 1,09 ευρώ και περιθώριο 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.
- Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 3,70 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι 25% περίπου.
***Δείτε στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" τον αναλυτικό πίνακα με της αποδόσεις από 8/5/2017 έως 19/6/2018