Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι προϋποθέσεις για «πράσινο» Ιούνιο

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για το ΓΔ. Ορόσημο για την πορεία της αγοράς τον Ιούνιο το πώς θα επιλυθεί η υπόθεση της Folli Follie. Που βρίσκονται οι κρίσιμες στηρίξεις. Ποια γεγονότα μπορεί να αποτελέσουν... τζόκερ. Η εικόνα στις τράπεζες.

XA: Οι προϋποθέσεις για «πράσινο» Ιούνιο

Ο απολογισμός του Μαΐου αφήνει μόνο αρνητικές εντυπώσεις στην εγχώρια αγορά μετοχών και βαθιές πληγές που θα πάρει χρόνο για να επουλωθούν. Δεν είναι το βαρύ αρνητικό πρόσημο του -12% στον βασικό δείκτη και το -19% στον τραπεζικό αλλά περισσότερο η υπόθεση της Folli Follie Group.

Οι προεκτάσεις που έχει δημιουργήσει η περίπτωση της εισηγμένης είναι τεράστιες σε μια σειρά ζητημάτων διαφάνειας, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης από την πλευρά των ξένων επενδυτών προς τις εγχώριες αξίες. Το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα της Folli Follie Group θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τον επόμενο μήνα.

Πέραν των εγχώριων ζητημάτων και τη στασιμότητα που επικρατεί σε αυτά, τελευταία προστέθηκε και ο παράγοντας Ιταλία στην εξίσωση, δημιουργώντας εκρηκτικό κοκτέιλ και στην εγχώρια αγορά. Η κλιμάκωση στην ελληνική αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται λίγο πριν το 5% και έπειτα να μειώνεται στο 4,6%, δείχνει το πόσο ευάλωτη είναι η εγχώρια οικονομία σε όλες τις εξωγενείς συνθήκες.

Για τον Ιούνιο, το βλέμμα θα παραμείνει στα πεδία της άμυνας αφού και η χρηματιστηριακή παράδοση του μήνα είναι αρνητική. Τα τελευταία 20 έτη, η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη είναι -3% και στο 75% των περιπτώσεων ο μήνας κλείνει με πτώση. Επιπρόσθετα, τα τελευταία έτη ο Ιούνιος έχει φέρει άκρως αρνητικά γεγονότα όπως π.χ. τα capital controls και το Brexit.

Συνεπώς, η επόμενη σημαντική στήριξη εδράζει στην περιοχή των 720 - 740 μονάδων, που οριοθετείται από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου και χαμηλότερα η στήριξη είναι στις 700 μονάδες, στο χαμηλό του Νοεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι αποφάσεις στο Eurogroup του Ιουνίου, η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η προληπτική γραμμή στήριξης και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι σε θέση να αναστρέψουν την κακή τεχνική εικόνα και να οδηγήσουν την αγορά αρκετά υψηλότερα. Παράλληλα, πολλές μετοχές αρνούνται να κινηθούν χαμηλότερα από τις κοντινές σημαντικές στηρίξεις και βγάζουν άμυνες παρά την πτώση του δείκτη.

Για το θετικό σενάριο, οι αγοραστές στις επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να εισέλθουν αρχικά στην περιοχή της αντίστασης των 761 - 767 μονάδων. Αυτή τη ζώνη τιμών θα πρέπει να επαναπροσεγγίσει ο Γενικός Δείκτης και να την κρατήσει ως στήριξη. Η εικόνα ωστόσο βελτιώνεται αισθητά μόνο με κίνηση πάνω από τις 785 μονάδες και ουσιαστικά πάνω από τις 800 μονάδες, ποσοστό 6% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, όσο η κίνηση γίνεται κάτω από τις 910 μονάδες, το βλέμμα είναι στις στηρίξεις. Ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι ο δείκτης βρήκε στήριξη στην περιοχή των 780 μονάδων και μπόρεσε να διασπάσει με επιτυχία την πρώτη δύσκολη αντίσταση των 810-830 μονάδων. Η επόμενη περιοχή πριν τις 910 μονάδες είναι οι 870 μονάδες. Το γεγονός ότι στα μέσα Απριλίου η ανοδική διαφυγή του δείκτη προς τις 1.040 μονάδες έλαβε χώρα από τις 830 μονάδες που βρίσκεται και τώρα, αφήνει ανοικτό το παράθυρο. Η τροχιά, ωστόσο, αλλάζει σε ανοδική, με αρχική διάσπαση των 930 μονάδων και κίνηση προς τις 960 μονάδες.

Τα stop στην Alpha Bank τοποθετούνται στο 1,74 ευρώ. Αντίσταση τα 1,92, 1,98 και 2,02 ευρώ. Στην ΕΤΕ κάτω από 0,27 ευρώ, η επόμενη στήριξη στο 0,252 ευρώ είναι κομβικής σημασίας, όπως φάνηκε και προχθές. Αντίσταση το 0,30 ευρώ.

Η Eurobank, που έχει την καλύτερη εικόνα, προσπάθησε να διασπάσει την αντίσταση στο 0,925 ευρώ. Η Πειραιώς βρίσκεται εντός του range 2,30-2,60 ευρώ, η διάσπαση του οποίου θα δώσει και την κατεύθυνση.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v