Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οδηγός επιβίωσης για τα... δύσκολα

Τι έδειξε η χθεσινή, ακραίων διακυμάνσεων συνεδρίαση. Ποιες μετοχές εμφάνισαν διακύμανση-ρεκόρ και πώς διαμορφώνονται αντιστάσεις και στηρίξεις. Το βαρύ κλίμα, οι φήμες και ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη συνέχεια.

ΧΑ: Οδηγός επιβίωσης για τα... δύσκολα

Συνεδρίαση για πολύ γερά «στομάχια» ήταν η χθεσινή αφού το volatility που επέδειξαν αρκετοί και σημαντικοί τίτλοι της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να είναι η ετήσια διακύμανσή τους. Η αγορά βρίσκεται σε προσπάθεια διατήρησης σημαντικών επιπέδων στήριξης, μετά την πτωτική κίνηση κατά 9% από τα υψηλά της, αν και οι φόβοι παραμένουν, παρά την όποια εκτόνωση παρατηρήσουμε βραχυπρόθεσμα.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ως στις 11:45 στις 786,81 μονάδες εν μέσω φημών, margin calls και επιθετικών ρευστοποιήσεων με αυξημένες συναλλαγές, αλλά έπειτα από τις συνδυασμένες προσπάθειες των αγοραστών, στο τέλος της ημέρας βρέθηκε στις 818 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,89%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης από το χαμηλό των 2.060 μονάδων βρέθηκε στο κλείσιμο στις 2.135 μονάδες ενώ ο δείκτης των τραπεζών έφτασε ως τις 903 μονάδες και έκλεισε σχεδόν στο υψηλό ημέρας, με αρωγό τη μετοχή της Alpha Bank η οποία κινήθηκε ως τα 2,196 ευρώ και έκλεισε στα 2,18 ευρώ.

Πάνω από 35 τίτλοι επέδειξαν ημερήσια διακύμανση άνω του 10%, με αφορμή τόσο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Folli Follie Group, αλλά και λόγω της φημολογίας ότι στο στόχαστρο της Quintessential Capital Management έχουν εισέλθει και νέες εγχώριες εταιρείες.

Χαρακτηριστικά, από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο τίτλος της ΔΕΗ βρέθηκε στα 2,07 ευρώ και στο -10%, η FF Group έως τα 6,44 ευρώ και 14,4% πτώση, αλλά κλείσιμο +13,7% στα 8,55 ευρώ. Η Viohalco βρέθηκε στο -7,1%, ο Ελλάκτωρ στο -9,5%, οι Intralot και Ιντρακόμ κλείδωσαν στο limit down, η MIG -18%, η Cenergy -10%, το Υγεία -16%, Άβαξ -15%, Νηρέας -9%.

Με τέτοιες συνθήκες διαπραγμάτευσης, η τραυματισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν πρόκειται να επανέλθει σύντομα και οι συνέπειες μπορεί να έχουν και πιο μεσοπρόθεσμες επιδράσεις, αν και εφόσον το «τρενάκι του τρόμου» συνεχιστεί και σε επόμενες συνεδριάσεις. Η αναστροφή, βέβαια, που επετεύχθη μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για καλύτερες συνθήκες διαπραγμάτευσης στις εγχώριες αξίες, ωστόσο η ηρεμία είναι το ζητούμενο, τουλάχιστον μέχρι τις ανακοινώσεις του MSCI στις 14/5.

Στις επιμέρους μετοχές, επίσης υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαφοροποίησης από την πορεία των δεικτών και αυτό έχει διαφανεί στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το θετικό στην πορεία του Γενικού Δείκτη είναι ότι σημαντικές δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκονται σε σημαντικά επίπεδα στήριξης και οι οποίες μπορούν να βγάλουν άμυνες. Εκτός από τις 785 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις είναι στην περιοχή των 762/765 μονάδων.

Όπως φάνηκε και χθες, η περιοχή είναι πιθανό σημείο ενδιαφέροντος για υποψήφιους αγοραστές, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές θα συνεχίσουν να παραμένουν ευνοϊκές. Παρά το άτσαλο άδειασμα, το καλό σενάριο ενεργοποιείται και πάλι με επαναφορά άνω των 820 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τη νέα επιβεβαίωση της στήριξης στις 2.060-2.080 μονάδες, όπου διέρχεται και ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών, οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου ενώ αν ανοδική κίνηση μπορεί να διατηρηθεί πάνω από τις 2.160 μονάδες, ενισχύεται το θετικό σενάριο για τις 2.200-2.235 μονάδες.

Οι ξένοι διαχειριστές πάντως που έχουν έκθεση στη χώρα και τη μετοχική αγορά εκτιμούν πως το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την αντιπαράθεση της Folli Follie με την Quintessential Capital Management δεν θα επισκιάσει τελικά τα θετικά αποτελέσματα των stress tests των εγχώριων τραπεζών, αλλά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την DBRS, διατηρώντας ταυτόχρονα το θετικό outlook.

Τέλος, στο μικροσκόπιο των ξένων διαχειριστών, πέραν του βραχυπρόθεσμου θορύβου, διατηρούνται με σημαντική βαρύτητα τα μέτωπα: α) η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, 2) οι αναβαθμίσεις που θα λάβουν χώρα μέχρι το καλοκαίρι από τους οίκους αξιολόγησης, 3) η απεικόνιση από τα αποτελέσματα του stress test στις ελληνικές τράπεζες, 4) η πορεία των ξένων μετοχικών αγορών και των ομολόγων σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, η συμμετοχή ή μη των ελληνικών ομολόγων στο QE και οι επόμενες νέες εκδόσεις ομολόγων, ακόμα και στο τέλος του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v