Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιολική: Το χρονικό ενός… προδιαγεγραμμένου τέλους

Θέμα χρόνου ήταν οι «τίτλοι τέλους» στην Αιολική ΑΕΕΧ. Πώς από τις είκοσι και πλέον επενδυτικές εταιρείες της δεκαετίας του 2000, φτάσαμε να έχουμε μόνο μία…

Αιολική: Το χρονικό ενός… προδιαγεγραμμένου τέλους

Η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Αιολικής ΑΕΕΧ στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της για λύση και εκκαθάρισή της, με στόχο να μετατραπεί σε αμοιβαίο κεφάλαιο, φαίνεται πως ελάχιστους εξέπληξε.

Και αυτό γιατί όταν πέρυσι τέτοια εποχή αποφασιζόταν η επιστροφή κεφαλαίου-μαμούθ στους μετόχους της και η μείωση του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου της μόλις στο 1,2 εκατ. ευρώ, όλοι αντελήφθησαν πως είχε ήδη ξεκινήσει η… αντίστροφή μέτρηση.

Ειδικότερα, είχε αποφασιστεί πέρυσι η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 7,265 εκατ. ευρώ, που ισοπέδωσε το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο και οδήγησε σε εντονότατες αντιοικονομίες κλίμακας. Έτσι, το 2017 το κόστος διαχείρισης χαρτοφυλακίου και τα έξοδα διοίκησης διαμορφώθηκαν αθροιστικά στις 780 χιλ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ζημία προ φόρων να διαμορφωθεί στις 447 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, πέρα από την επιλογή της μετατροπής της Αιολικής ΑΕΕΧ σε αμοιβαίο κεφάλαιο (μικρότερα λειτουργικά έξοδα, ευχέρεια ρευστοποίησης σε όσους επενδυτές το επιθυμούν), είχε «πέσει στο τραπέζι» και η ιδέα χρησιμοποίησης της εισηγμένης ως «όχημα», προκειμένου να ενταχθεί άλλη δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Προφανώς, η εναλλακτική αυτή επιλογή, αν τελικά τέθηκε, απορρίφθηκε.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, μία μόνο Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου θα παραμείνει σε λειτουργία και θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ (η Alpha Trust Ανδρομέδα), έναντι των περίπου είκοσι που υπήρχαν κατά τη δεκαετία του 2000 και πολλών ακόμη που σχεδίαζαν (χωρίς αποτέλεσμα) να εισαχθούν στο ΧΑ.

Έτσι, οι «παλιοί» επενδυτές θυμούνται ΑΕΕΧ, όπως η Ελληνική, η Εθνική, η Alpha, η Ασπίς, η Πρόοδος, οι Επενδύσεις Αναπτύξεως, η Active, η Μεσογειακή, η Εξέλιξη, η Nexus, η Altius και τόσες άλλες.

Τη «μεγάλη ζημιά» στον κλάδο προκάλεσαν οι τράπεζες, οι οποίες απορρόφησαν τις πλείστες από τις ΑΕΕΧ προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Κάποια περίοδο μάλιστα, οι συγχωνεύσεις αυτές συνοδεύονταν και από… φορολογικά κίνητρα.

Πέραν αυτού ωστόσο, η μεγαλύτερη «πληγή» για τον κλάδο προήλθε από το γεγονός ότι οι ΑΕΕΧ διαπραγματεύονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με μεγάλη έκπτωση (discount) έναντι της εσωτερικής αξίας του χαρτοφυλακίου τους. Η παρατεταμένη αυτή περίοδος απογοήτευσε πολλούς επενδυτές και επιπλέον οδήγησε σε χαμηλή εμπορευσιμότητα τις περισσότερες μετοχές του κλάδου.

Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι ΑΕΕΧ έχουν θετικό ρόλο να παίξουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς προσφέρουν φτηνή, διάφανη και επαγγελματική διαχείριση σε μικρούς και μεγάλους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v